OVO VIŠE NE MOGU DA PODNESU! Oglasio se i glavni ukrajinski tužilac
AP Photo/Pavel Dorogoy

Napadi Rusije na ukrajinsku energetsku infrastrukturu predstavljaju genocid i predstavljaju pokušaj da se Kijev natera da se preda, izjavio je ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin.

Genocid prema definiciji Konvencije UN o genocidu podrazumeva „nameru da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa”.

Rusija poriče da ima takav cilj, a milioni ljudi širom Ukrajine suočavaju se sa nestankom struje po hladnom vremenu, nakon kontinuiranih ruskih napada, prenosi Beta pisanje Bi-Bi-Sija.

U toku su napori da se ponovo povežu kuće koje su odsečene sa strujne mreže. Zvaničnici su saopštili da ceo Herson ponovo ima struju. Međutim 14 oblasti, među kojima je i glavni grad Kijev, i dalje nemaju potpuni pristup struji, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Kostin je rekao da je, kao i napadi na energetsku mrežu, 11.000 ukrajinske dece nasilno deportovano u Rusiju. On je rekao da njegova kancelarija istražuje izveštaje o više od 49.000 ratnih zločina i zločina agresije otkako je Rusija 24. februara započela svoju invaziju.

„Isti obrazac ponašanja primećen je u svakom ukrajinskom naselju koje su okupirale ruske snage”, primetio je.

Ratni zločin predstavlja kršenje takozvanih „pravila” rata utvrđenih međunarodnim ugovorima, uključujući Ženevsku konvenciju. Između ostalog, konvencija predviđaju da civili moraju biti zaštićeni.

Rusija je više puta optužena za kršenje ovog pravila. U granatiranju stambenih zgrada u Dnjepru tokom vikenda jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno.

RUSI UDARAJU GDE NAJVIŠE BOLI Kijev strahuje od sledećeg napada, razmatraju se tri scenarija

U međuvremenu, policija je saopštila da su 32 civila ubijena u napadima u Hersonu otkako su ruske trupe napustile južni grad ranije ovog meseca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Čedo

28.11.2022 05:42

Uništena struja(greškom)a ukrajimci su koletarna šteta!!Tako to objašnjavaju AMERIKANCI!!!