AMERIKA MOŽE DA SE POVUČE IZ NATO PAKTA Pročitajte novi scenario kraja rata u Ukrajini
Foto: EPA/EPA

"Kongres može da prekine rat u Ukrajini i dobije Nobelovu nagradu za mir donošenjem statuta kojim se Sjedinjene Američke Države povlače iz NATO-a pretvarajući se, iz moćnog ofanzivnog hrasta u sićušni žir, koji nije pretnja za Rusiju", naveo je pravnik za "Hil". 

On je dodao da tako nešto ne bi bilo presedan, jer je davne 1798. Kongres  je statutom poništio ugovor o odbrani sa Francuskom, tako da kongresni prekid učešća SAD u NATO-u ne bi bio ustavna novina. 

Brus Fajn zatim navodi kako je "NATO je zastareo 1991. godine kada se raspala svrha njegovog postojanja - Sovjetski savez". 

"Ostajući u NATO-u i predvodeći njegovo širenje na ruske granice sa 30 članica, SAD su izazvale napad predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu", naveo je Fajn u analizi i zaključio da je želja Ukrajine da uđe u NATO i time potencijalno ugrozi Rusiju, po nju bila veća egzistencijalna pretnja od pretnje koju je kubanska raketna kriza predstavljala Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija je više puta izjavljivala da je NATO usmeren na konfrontaciju, a njegovo dalje širenje neće doneti veću bezbednost Evropi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading