RUSI UDARAJU GDE NAJVIŠE BOLI Kijev strahuje od sledećeg napada, razmatraju se tri scenarija
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ukrajinski energetski radnici sprečili su potpuni nestanak struje posle ruskog napada 23. novembra. Da li su mogući gori scenariji i kako će reagovati Ukrajina?

Rusija je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu sedmi put od početka invazije u punom obimu. Snage protivvazdušne odbrane su 23. novembra oborile 51 od više od 70 ispaljenih projektila, tvrdi Kijev.

Dve desetine raketa pogodile su infrastrukturne objekte u Kijevu, Lavovu, Vinici i Krivom Rogu. Napad je doveo do privremenog nestanka svih nuklearnih elektrana, većine termo i hidroelektrana. Pogođeni su i objekti za prenos električne energije, piše Forbs Ukrajina.

Prema rečima menadžera i suosnivača ukrajinske "mobilne" Monobanke Oleha Horohovskog, udeo iBok terminala van sistema iznosio je 79%. Poslednjih dana bilo je oko 40 odsto. Rusko granatiranje dovelo je do rekordnih prekida interneta. Zbog nedostatka struje nisu radili kontrolni punktovi na granici sa Mađarskom i Rumunijom.

Ako se napadi nastave, na koje posledice treba biti spreman? Forbs objavljuje tri opcije koje ukrajinske vlasti razmatraju.

Prvi scenario. Zamračenje na levoj obali

Rusija koncentriše raketne udare na tranzitne trafostanice koje prenose struju sa zapada na istok zemlje i pogađaju elektrane na levoj obali. 

Po takvom scenariju, Černigovska, Sumska, Poltavska, Dnjepropetrovska oblast, kao i delovi Harkovske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti pod kontrolom Ukrajine ostaće bez struje 12-24 sata. Delimično - Nikolajevska, Hersonska, Kirovogradska, Čerkaška i Kijevska oblasti zajedno sa levom obalom Kijeva.

Kako bi se ova područja u roku od 12-24 sata vratila u struju, elektrane će se postepeno puštati u rad. Prvo, male termoelektrane i hidroelektrane, koje bi trebalo da ožive velike termoelektrane. Kompresorske stanice gasno-transportnog sistema i lokalne regionalne gasne kompanije biće napajane autonomno. Pre svega, na struju će biti priključena preduzeća za snabdevanje toplotom i vodom, kanalizacija. 

Drugi scenario. Zamračenje cele zemlje

Rusija pokreće seriju istovremenih masovnih udara na elektrane i trafostanice širom zemlje. Međutim, Ukrajina ostaje povezana sa evropskom energetskom mrežom. 

Po takvom scenariju cela kontrolisana teritorija Ukrajine ostaće bez struje 12-24 sata. 

Energetski sistem Ukrajine će se napajati iz evropskog. Nuklearne elektrane trebalo bi da ožive u roku od dva sata. U početku će se svetlost pojaviti u odvojenim regionima, koji će se postepeno spajati u jedinstven energetski sistem. 

Treći scenario. Zamračenje cele zemlje do 7 dana 

Najgori scenario predviđa niz istovremenih masovnih napada na otvorene razvodne uređaje nuklearnih elektrana, kao i na trafostanice koje povezuju ukrajinski energetski sistem sa evropskim. Nuklearne elektrane mogu da nastave da rade na jednom bloku snage 100-140 MV za sopstvene potrebe, ali u slučaju napada u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, sa velikom verovatnoćom, nuklearne elektrane će biti zaustavljene. Istovremeno, neće moći da se pokrenu u roku od 2 sata. 

Prioritetno će biti obnovljena veza ukrajinskog i evropskog energetskog sistema. Paralelno, biće obnovljeno i napajanje malih hidroelektrana i termoelektrana.   

Struja će biti prioritetna za potrebe komunalnih službi i stanovništva. Za obnavljanje rada nuklearnih elektrana može biti potrebno do 7 dana. Tek nakon toga će industrija oživeti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading