SJAJNE VESTI ZA PUTINA Rat u Ukrajini nemilosrdnim tempom iscrpljuje zapadne arsenale
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Zemlje na zapadu strahuju zbog činjenice da su njihove sopstvene strateške rezerve primetno smanjene zbog vojne pomoći Kijevu, piše Politiko.

Prema pisanju Politika, zapadne zemlje traže načine da povećaju proizvodnju protivtenkovskog naoružanja i novih sistema protivvazdušne odbrane. Oni takođe zaranjaju duboko u svoje zalihe artiljerijske municije jer Oružane snage Ukrajine koriste 5.000 do 6.000 metaka dnevno.

„Politiko“ dodaje i da je sposobnost odbrambenih industrija da u kratkom roku zadovolje potrebe zemalja izazvala ozbiljnu zabrinutost tokom poslednjeg sastanka članica NATO-a u Briselu.

O problemu pisao i "Mond"

Dok borbe u Ukrajini traju - duže nego što je Zapad očekivao - zalihe zapadnog oružja se smanjuju, uključujući i američke, piše francuski "Mond". Pentagon povećava porudžbine, ali neće biti lako da se nadoknade ogromne količine naoružanja i opreme koje Amerika i njeni saveznici "darežljivo" šalju Kijevu već mesecima.

Stav Zapada sažeo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je pozvao članice saveza da nastave da pomažu Ukrajinu jer će, kako je naveo, "svi platiti visoku cenu ako se dozvoli Rusiji da pobedi".

SJAJNE VESTI ZA PUTINA Rat u Ukrajini nemilosrdnim tempom iscrpljuje zapadne arsenale

EPA

 

Ipak, mnogi plaćaju cenu već sada. Zapadne rezerve se smanjuju, a oprema je na kritičnom nivou, piše "Mond".

"Američke zalihe dostižu minimalne količine koje su potrebne za planiranje rata i obuke", upozorava Mark Kansian iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu. 

Prema njegovim rečima, SAD su Kijevu isporučile trećinu svojih rezervi raketa "džavelin" i "stinger", a nedovoljne su i zalihe raketa GMLRS, kojima se opremaju raketni bacači HIMARS koji su od velike koristi Ukrajincima.

"Da bi pomogla Ukrajini, Amerika je iscrpela sopstvene zalihe oružja", potvrdili su i istraživači Centra za novu američku bezbednost, takođe iz Vašingtona.

Iako predsednik Bajden najavljuje nesmanjenu podršku Kijevu, sve su glasniji glasovi republikanaca - posebno nakon preuzimanja Predstavničkog doma - koji kažu da "neće potpisivati blanko čekove za Ukrajinu".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading