VOJNA POMOĆ UKRAJINI SKUPO KOŠTA Zapadne zalihe oružja su na izmaku
AP Tony Overman

Početne prognoze da Rusija neće moći dugo da izdrži "sama protiv svih", pokazale su se kao netačne na nekoliko nivoa: niti je Rusija sama, niti je ceo svet protiv nje, a pitanje "koliko dugo možemo da izdržimo" sve češće postavlja sam Zapad. 

Tempo isporuke oružja Ukrajini od ključnog je značaja za pružanje otpora ruskoj vojsci, ali "zalihe municije se prazne munjevitom brzinom", upozorio je Kusti Salm iz Ministarstva odbrane Estonije. 

Predstavljena kao prvi sukob "visokog intenziteta" od kraja Hladnog rata, u konfrontaciji Rusa i Ukrajinaca troše se ogromni materijalni resursi. Primera radi, Rusi su na vrhuncu borbi ispaljivali do 60.000 granata dnevno, a Ukrajinci do 20.000. Portal "Oriks" tvrdi da je ruska vojska od 24. februara "izgubila više od 1.500 tenkova, ili polovinu svojg aktivnog arsenala", dok ukrajinske gubitke, kako kažu, "manje dokumentuju", ali navode da su gubici Kijeva "takođe značajni".

Ipak, "čast" da rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini izdigne do nivoa "sukoba visokog intenziteta" pripada Zapadu, koji je, kako navodi francuski list, "širom otvorio svoje arsenale, pre svega Amerika, koja pruža dve trećine vojne pomoći".

Pentagon je od 24. februara Kijevu zvanično isporučio više od milion granata: 924.000 kalibra 155 mm, 125.000 kalibra 120 mm itd, a isti princip važi i za prenosno oružje poput protivtenkovskih projektila, dronova i sl.

Američke zalihe su iscrpljene

Stav Zapada sažeo je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je pozvao članice saveza da nastave da pomažu Ukrajinu jer će, kako je naveo, "svi platiti visoku cenu ako se dozvoli Rusiji da pobedi".

Ipak, mnogi plaćaju cenu već sada. Zapadne rezerve se smanjuju, a oprema je na kritičnom nivou, piše "Mond".

"Američke zalihe dostižu minimalne količine koje su potrebne za planiranje rata i obuke", upozorava Mark Kansian iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu. 

Prema njegovim rečima, SAD su Kijevu isporučile trećinu svojih rezervi raketa "džavelin" i "stinger", a nedovoljne su i zalihe raketa GMLRS, kojima se opremaju raketni bacači HIMARS koji su od velike koristi Ukrajincima.

"Da bi pomogla Ukrajini, Amerika je iscrpela sopstvene zalihe oružja", potvrdili su i istraživači Centra za novu američku bezbednost, takođe iz Vašingtona.

Iako predsednik Bajden najavljuje nesmanjenu podršku Kijevu, sve su glasniji glasovi republikanaca - posebno nakon preuzimanja Predstavničkog doma - koji kažu da "neće potpisivati blanko čekove za Ukrajinu".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading