NOVE RAZMERE PRAVOSLAVNOG RASKOLA Kijev preduzima ozbiljne mere protiv Ruske pravoslavne crkve
Foto: patriarchia.ru

Ovo je izvestila poslanička grupa „Evropska solidarnost“, koja je postala inicijator projekta.

Irina Geraščenko, kopredsedavajuća poslaničke grupe, smatra da se „u Kijevo-Pečerskoj lavri formiralo antiukrajinsko kremaljsko gnezdo, koje nema nikakve veze sa verom i crkvom“.

Nacrt zakona predviđa potpunu zabranu delovanja verskih organizacija i institucija koje su deo ili u bilo kom obliku priznaju podređenost RPC „u kanonskim, organizacionim i drugim pitanjima“. Svrha predloga zakona u stranci je protumačena kao „sprečavanje pretnji nacionalnoj bezbednosti Ukrajine i obezbeđivanju reda“.

„Oslobođenje Ukrajine od RPC je još jedan korak ka slobodnoj i nezavisnoj Ukrajini“, smatra gospođa Geraščenko.

U maju je Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) proglasila punu samostalnost i nezavisnost od RPC. Savet UPC je osudio specijalnu operaciju u Ukrajini kao kršenje zapovesti „Ne ubij“ i izrazio neslaganje sa stavom Moskovske patrijaršije. RPC nije potvrdila postojanje izjave o odvajanju UPC.

Sa druge strane, Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), koja je dobila tomos o autokefalnosti od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, zatražila je i da se RPC liši patrijarha Kirila na tronu.

Podsećamo, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je izvršila istragu u Kijevo-Pečerskoj lavri, u kojoj su nedavno vernici pevali pesmu u kojoj se veliča Rusija, a snimak tog događaja je ubrzo osvanuo na internetu i izazvao je različite reakcije u Ukrajini i Rusiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading