UDAR IZ FRANCUSKE Zelenski je opasan čovek, umalo je izazvao Тreći svetski rat
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

"Prestanite da podržavate ovog opasnog čoveka. Treba hitno pronaći mirovni plan", objavio je lider partije "Ustani Francuska".

Francuska ne treba više da podržava Ukrajinu, zaključio je Dipon-Enjan, zato što je Zelenski poslao projektile u Poljsku, a za to optužio Rusiju, i time zamalo izazvao konflikt svetskih razmera.

Bivši kandidat za predsednika Francuske je takođe izjavio da se sukob u Ukrajini može rešiti samo ukoliko se Moskva i Kijev dogovore o prekidu vatre i ako se, kao što je predviđeno sporazumima iz Minska, dvema republikama Donbasa da autonomija.

Svaki mirovni plan bi, smatra francuski političar, morao da uključuje "povlačenje Rusije" i "neutralnost Ukrajine".

Nakon što su smrtonosne eksplozije dve rakete potresle poljski grad Pševodov, koji se nalazi u oblasti Lublina, nedaleko od granice sa Ukrajinom, Poljska je upozorila da može aktivirati Član 4 NATO ugovora, koji svakoj članici bloka dozvoljava da zatraži konsultacije ukoliko smatra da je njena bezbednost ugrožena.

Nakon što su zapadni zvaničnici kasnije priznali da je projektil ukrajinskog, a ne ruskog porekla, Zelenski je ublažio svoje tvrdnje priznanjem da "ne zna baš 100 posto" šta je izazvalo eksploziju u Poljskoj.

Ministarstvo odbrane Rusije je negiralo bilo kakvu umešanost u incident, prepoznajući ostatke spornih raketa kao elemente ukrajinskog raketnog sistema S-300. 

Komentari (1)

Loading
Dragan

22.11.2022 10:53

Granice svih zemalja vratit u stanje po versajskom mirovnom ugovoru. Pod hitno.