POČINJE NOVA FAZA RATA U UKRAJINI Isplivali tajni snimci ruske vojske (VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Nakon što je Ukrajina prošle nedelje zauzela južni lučki grad Herson, čini se da su Putinove snage počele da se pripremaju za sukob dublje u teritoriji.Na snimku se vide i nizovi šatora namenjenih ruskim vojnicima, kao i rovovi iskopani u zemlji i utvrđeni metalom i drvetom. Privremeni guverner Krima Sergej Aksjonov potvrdio je da Rusija u petak izvodi "radove na utvrđivanju“.

"Na teritoriji Krima pod mojom kontrolom izvode se fortifikacioni radovi sa ciljem da se garantuje bezbednost svih Krimljana“, rekao je u petak Sergej Aksjonov, guverner regiona kojeg je imenovala Moskva. Snimak objavljen na društvenim mrežama i komentari Aksjonova po svemu sudeći potvrđuju britanske obaveštajne službe da se Rusija sada okreće defanzivi nakon niza ponižavajućih poraza.

Satelitski snimci su se pojavili prošle nedelje na kojima se vidi kako se kopaju novi rovovi u blizini severne granice Krima, što ukazuje na to da je Moskva nervozna da bi ukrajinske snage mogle da stignu do poluostrva.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je u petak ujutro da ruske snage kopaju rovove duž granice sa Krimom, kao i u blizini reke Seversni Donec između Donjecka i Luganska.

Na nekim mestima se to dešava skoro 60 kilometara iza linije fronta, što sugeriše da se Rusija sprema za "velike ukrajinske upade". "Ruske snage nastavljaju da daju prioritet ponovnom opremanju, reorganizaciji i pripremi odbrane u većini sektora u Ukrajini“, navodi ministarstvo u svom dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka.

Neke od ovih lokacija su i do 60 km iza sadašnje linije fronta, što sugeriše da se ruski planeri pripremaju u slučaju daljih velikih ukrajinskih prodora. Najseverniji vrh Krima je otprilike 100 kilometara od linije fronta. Ako ukrajinske oružane snage dostignu tu tačku, to bi bio prvi put da je Rusija osporavana na teritoriji koju su okupirali pre osam godina.

Ukrajinski predsednikVolodimir Zelenskinije krio želju svoje nacije da povrati anektiranu teritoriju Krima. Na događaju u Singapuru u četvrtak, Zelenski je pozvao na "oslobođenje cele naše teritorije“ putem videa iz Kijeva.

Iako je priznao da bi ofanziva protiv ruskih snaga južno od reke Dnjepar bila "teška“, rekao je da Krim "nije samo država u državi, on je deo naše zemlje i deo našeg suvereniteta. "Zbog toga će deokupacija Krima i Donbasa zaista okončati rat. Običan prekid vatre neće pomoći. Ako ne oslobodimo celu svoju teritoriju, nećemo doneti mir“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading