OVO SU DVA KLJUČNA STRATEŠKA CILJA ZA OPSTANAK UKRAJINE Direktor Centra za vojsku: Druga faza rata trajaće još najmanje deceniju
Foto: EPA

„Da bismo obezbedili budućnost, potrebno je da konsolidujemo nacionalnu ideju jedinstva Ukrajinaca i činjenicu da imamo neprijatelja koji će biti tu još dugo. Po mom mišljenju, nakon završetka vruće faze rata, sukob će trajati najmanje 10-15 godina. A da ne bi bilo drugog Putinovog pokušaja, Ukrajina treba da obezbedi odgovarajući odbrambeni potencijal“, rekao je ekspert za ukrajinsku Espreso tv.

Badrak je objasnio da je to moguće uraditi na kombinovan način, odnosno, s jedne strane, dobijanje oružja i tehnologije od zapadnih partnera, kao i pokretanjem niza zajedničkih proizvodnih projekata i ekonomskih programa u oblasti bezbednosti. Drugi je jača integracija ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa (VOK) u ovaj posao.

"Bez obzira na poziciju naših partnera, mi možemo, a ovo pitanje su već proučavali stručnjaci raketne tehnologije, prvo da napravimo raketu dometa 500 km, zatim 1.000 km, a neki eksperti uvereni su da u bliskoj budućnosti možemo da napravimo raketu dometa od 1.500 km. Takođe, kažu da nema posebnih problema sa nabavkom nekih komponenti. Mi možemo da proizvodimo raketnu tehnologiju potpuno samostalno, ali još uvek moramo da preuzimamo određene elemente dok se naša odbrambena industrija ne oporavi od udara izazvanih Putinovim režimom“, rekao je on.

RAKETNI NAPAD NA UKRAJINU Hitno se oglasilo rusko ministarstvo odbrane

Predsednik Zelenski je rekao da  se borbe stalno vode na frontu , a da Rusija nastavlja da napada civilnu infrastrukturu Ukrajine. Prema Zelenskom, "deokupacija Krima" staviće tačku na rat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading