UKRAJINA JE "CRNA RUPA" Ameri zavrću slavinu, a Vagnerovci prže sve pred sobom moćnim oružjem
Foto: EPA

Ali, taj njegov optimizam ne dele američki generali. Načelnik združenih oružanih snaga SAD general Mark Mili je kazao da je malo verovatno da ukrajinska armija osvoji teritorije u Donbasu. Kad general Mili kaže da je želja Zelenskog teško ostvariva, on to odlično zna, jer ukrajinski vojni vrh koordinira akcije sa savetnicima u Pentagonu.

Amerikanci ocenjuju da će na frontu u Ukrajini biti zimsko zatišje i intenzitet borbi smanjiti zbog meteoroloških uslova. Deo zapadnih političara i oficira se protivi slanju novca i pomoći, jer je to bacanje u "crnu rupu". Ali, američki vojni vrh nagovara pedesetak zemalja da nastave da finansiraju i pomažu Ukrajinu.

Rat u Ukrajini, 268. dan - Alo.rs

Nesporno je da ukrajinska vojska pokušava da napravi prodore na celoj liniji fronta, ali, umesto napredovanja, na više mesta je morala da se povuče, jer trpi poraze. Ruske jedinice su već zauzele nekoliko važnih mesta i sada vojni eksperti raspravljaju u medijima mogu li da osvoje celu teritoriju Donbasa. Direktor Centra vojno-političkih istraživanja pri Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Aleksej Podberjoskin kaže da su ukrajinski vojnici dobro utvrđeni i da se Donbas neće osvojiti lako. Rusima, smatra on, nedostaju vojnici za to.

- Po broju vojne tehnike i municije ruska vojska je superiornija. Rusi troše sedam do deset puta više municije i očekuje se da će se pod tim udarom ukrajinska vojska polako povlačiti - smatra Podberjoskin.

Privatna ruska vojna kompanija "Vagner", čiji su vojnici, zajedno sa čečenskim specijalcima, najborbeniji, počela je da koristi sisteme "Solncepek", kojima gađaju ukrajinske položaje. Oni oslobađaju veliku temperaturu i sve sprže gde padnu.

Američki političari traže da se obustavi vojna pomoć Kijevu! - Alo.rs

Vojno rukovodstvo Ukrajine sada prebacuje jedinice u Zaporošku oblast. Glavni pravac preko koga se dovoze jedinice je Dnjepropetrovsk, a to su one snage koje su bile na liniji hersonsko-krivoroškog fronta.

Posle neuspeha da uvuče NATO pošto su na teritoriju Poljske pale dve rakete, Vladimir Zelenski nikako da se pomiri da su to bile ukrajinske rakete kojima su oni iz sistema S-300 pokušali da obore ruske rakete. Jedino Zelenski sada i dalje tvrdi da su to ruske rakete, čak i posle izjave predsednika DŽozefa Bajdena, koji je otvoreno rekao da nema dokaza da su ih ispalili Rusi. Čak su i Poljaci to morali da priznaju.

U međuvremenu, juče su u Kijevu sirene upozoravale na napad iz vazduha. Zbog toga je u delu grada nestala struja. Čule su se i eksplozije i u Odesi i Dnjepropetrovsku. Rusi su nastavili da gađaju energetske objekte. I u drugim krajevima Ukrajine bila je vazdušna uzbuna, jer ruske raketne jedinice sistematski gađaju energetske objekte, kao i skladišta oružja i municije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading