NIJE SVAKO ORUŽJE DOBRODOŠLO U UKRAJINU Američki vojni stručnjaci otkrivaju slabe tačke koje SAD i Nemačka žele da sakriju (VIDEO)
Alo.rs

SAD i njihovi saveznici ne žele da snabdevaju Ukrajinu naprednim modelima zapadnih oklopnih vozila, smatraju američki vojni stručnjaci.

Od početka ukrajinske krize, Zapad je Kijevu poslao veliki broj različitog naoružanja, uključujući i oklopna vozila. Kao rezultat toga, zemlje NATO-a su brzo ostale bez zaliha sovjetskih tenkova, nakon čega su, iskreno, zastarela vozila, poput slovenačkog „T-55", počeli da šalju u Ukrajinu.

Pentagon je nedavno organizovao isporuku, 90 remontovanih sovjetskih tenkova „T-72B" iz Češke. Prema američkim stručnjacima, malo je verovatno da će se modernija oprema zapadne proizvodnje pojaviti u Ukrajini, a za to postoji niz razloga. Ovo prenosi publikacija „Military Watch".

„Jedine dve zapadne klase tenkova u proizvodnji, američki „M1 Abrams" i nemački „Leopard 2", verovatno neće biti poslate u Ukrajinu", pišu analitičari „Military Watch-a".

Američki stručnjaci smatraju, da se SAD i Nemačka plaše da u Ukrajinu pošalju ove tenkove, jer su se izuzetno loše pokazali u borbenim dejstvima na Bliskom istoku, u Siriji i Iraku.

Strahuje se, da će se još lošije pokazati u istočnoj Evropi, što će se izuzetno negativno odraziti na reputaciju proizvođača zapadne vojne opreme.

Pošto su zalihe sovjetskih tenkova u zapadnim zemljama praktično iscrpljene, očekuje se da će Sjedinjene Države uložiti aktivnije napore, u potrazi za sovjetskim oklopnim vozilima u inostranstvu. Konkretno, Maroko ima određeni broj tenkova „T-72".

Zajedno sa „T-72", Ukrajina će dobiti i sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa „MIM-23 Hawk" američke proizvodnje, koji će biti isporučeni iz Španije i rezervnih zaliha SAD.

Ovaj sistem je prvi put ušao u službu 1960. godine, ali su ga u međuvremenu, zbog zastarelosti, oružane snage Sjedinjenih Država povukle iz upotrebe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading