KIJEV ZAHTEVA OSVETU! Zelenski zapretio da "ako nastave da lažu o očiglednom" biće još gore!
Foto: Sajt predsednika Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika traži da se izvrše udari na iranske proizvođače dronova za koje tvrdi da proizvode letelice koje se isporučuju Rusiji.

Nakon što je iz Irana stiglo priznanje da su Rusiji ipak poslali dronove, ali mesecima pre napada na Ukrajinu, da je reč o ograničenom broju letelica za koje nisu upućeni da ih ruske snage zaista koriste u ratu, oglasio se Volodimir Zelenski optuživši Teheran da laže. Ukrajinski predsednik tvrdi da kijevske snage svakodnevno obaraju najmanje deset dronova, te da su, recimo, samo u petak oborili 11 letelica.

„Ako Iran nastavi da laže o očiglednom, to znači da će svet uložiti još više napora da istraži terorističku saradnju između ruskog i iranskog režima i čime im Moskva plaća za takvu saradnju”, rekao je Zelenski.

Iranski zvaničnici negirali su prethodno da su isporučili Rusiji dronove kamikaze, da bi nakon priznanja da su letelice dostavljene mesecima pre rata iz Teherana upućen poziv Kijevu da im dostavi dokaze da se zaista i koriste u napadu na Ukrajinu. Naveli su da, ukoliko se dokaže da su te tvrdnje tačne, oni neće biti indiferentni prema tom pitanju jer se zalažu za prekid sukoba u Ukrajini.

Zelenski, koji konstantno apeluje na saveznike da obezbede Ukrajini još odbrambenih sredstava od aviona, raketa i tenkova, rekao je da očekuje dobre vesti u narednim nedeljama, ali nije izneo detalje. Kijev će, dodao je on, sledeće sedmice pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu pomorskih dronova.

POČINJE KONAČNA BITKA ZA HERSON? Nakon što je projektil "HIMARS-a" pogodio ključnu tačku, ukrajinske snage nastoje da probiju liniju odbrane

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihailo Podoljak, uputio je poziv da se izvrše udari na iranska preduzeća za koja tvrdi da proizvode dronove koji se isporučuju u Rusiju za upotrebu u ratu u Ukrajini. On smatra da je neophodno, ne samo da se nametnu sankcije ili potpuni embargo Iranu, već da bi trebalo izvršiti ciljane udare na proizvodnju dronova, balističkih projektila.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading