SPREMAJU SE ZA NAJGORE Kličko: Reagovali smo zbog realne opasnosti!
Facebook printscreen

Život u Kijevu, prestonici Ukrajine, postaje sve teži nakon što je u ruskom bombardovanju teško oštećena elektroenergetska infrastruktura, zbog čega je otežano snabdevanje vodom i strujom u gradu koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika!

Amerikanci ušli u Ukrajinu - Alo.rs

Volodimir Kudricki, šef državne kompanije "Ukrenergo", izjavio je da se Ukrajina suočava sa "ogromnom humanitarnom krizom ove zime ako ne spreči kolaps u svojoj isporuci električne energije izazvan neprestanim ruskim bombardovanjem".

Popravka nemoguća

- Situacija je kritična. Ako se ruski napadi nastave, prekidi struje u Ukrajini postaće sve duži i duži. Nemoguće je popraviti mrežu brzinom kojom se ona uništava. Pre poslednjih napada naš glavni cilj bila je isporuka onoliko energije koliko je građanima potrebno. Sada govorimo o tome da li će sistem uopšte funkcionisati - rekao je on za britanski Gardijan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je izjavio da je u ruskim napadima uništeno 40 odsto elektrana i trafostanica. Koliko je situacija alarmantna svedoči i najava Vitalija Klička, gradonačelnika Kijeva, da će gradske vlasti pripremiti više od 1.000 punktova širom grada u koje građani mogu da dođu da se ugreju.

Evo kako izgleda "blekaut!" - Alo.rs

- Reagovali smo zbog realne opasnosti da sistem daljinskog grejanja bude onesposobljen usled nastavka ruskih napada - rekao je Kličko, bivši svetski šampion u boksu.

U Kijevu je već uvedena racionalizacija potrošnje struje. Gradonačelnik je najavio da se razmatraju različiti scenariji zbog nepredvidivosti ruskih napada:

- Najgore je tamo gde uopšte neće biti struje, vode ili grejanja. Za taj scenario pripremamo više od 1.000 punktova za grejanje širom grada. Lokacije će biti opremljene agregatima i imati zalihe potrepština poput vode - dodao je Kličko.

Ideolog i lobista

Oleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, označio je Sergeja Kirijenka, zamenika šefa kancelarije ruskog predsednika Vladimira Putina, kao "glavnog ideologa" za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture.

- On je glavni ideolog i lobista za uništenje naše energetske infrastrukture - tvrdi Danilov.

Ranije je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, rekao da je Kirijenko jedan od potencijalnih Putinovih naslednika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading