AMERIKA IMA VOJSKU NA TLU UKRAJINE? Izvor iz Pentagona otkrio koliko ih je i koji general ih predvodi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Obraćajući se novinarima Asošiejted presa, En-Bi-Si njuza i drugim članovima štampe Pentagona, zvaničnik je rekao da kontingent trupa predvodi brigadni general Garik Harmon, američki ataše za odbranu u Kijevu.

- Bilo je nekoliko ovih inspekcija - rekao je zvaničnik novinarima, ne otkrivajući gde su pregledi obavljeni. On je dodao da se provere ne dešavaju "blizu linija fronta", već tamo gde to dozvoljavaju bezbednosni uslovi.

SAD su pregledale svoje pošiljke oružja Ukrajini pre nego što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u februaru, ali su povukle svoje osoblje iz zemlje nekoliko dana pre nego što je počela intervencija. Nejasno je koliko se vojnika vratilo ili kada su provere ponovo počele.

Zvaničnik Pentagona bi samo rekao da je u pitanju „mali" broj vojnika.

Američki Stejt department je prošle nedelje saopštio da će dodeliti „osoblje koje će pomoći vladi Ukrajine u rukovanju... američkom bezbednosnom pomoći", iako nisu pominjali da će to osoblje biti povučeno iz redova vojske. Plan je objavljen nakon što su mediji, pozivajući se na američke obaveštajne agencije, tvrdili da Vašington ne može da uđe u trag oružju koje šalje Ukrajini. Jedan obaveštajni izvor rekao je za CNN u aprilu da ovo oružje nestaje „u veliku crnu rupu" kada uđe u zemlju.

Anonimni zvaničnik Pentagona rekao je novinarima da je Kijev bio „transparentan" i da je do sada sarađivao sa inspektorima.

Dok su se Amerikanci borili i umirali u Ukrajini tvrdeći da su sami došli i da to nema veze sa američkom vladom, saopštenje od ponedeljka je prvi put od februara da je Vašington priznao prisustvo uniformisanih trupa u Ukrajini. 

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je SAD i njihove saveznike iz NATO-a da se ne mešaju u sukob, a čak je i pre saopštenja izjavio da Kremlj smatra da se bori protiv „čitave zapadne vojne mašinerije" u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading