ZELENSKI POSLAO PORUKU ERDOGANU Rekao samo jednu stvar
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

- Zahvalio sam turskom predsedniku Tajipu Erdoganu na njegovom aktivnom učešću u očuvanju prehrambenog sporazuma, čvrstoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine - napisao je Zelenski na Tviteru.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će Ankara nastaviti da se pridržava uslova prehrambenog sporazuma, uprkos oklevanju Rusije.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading