UKRAJINA DOBIJA SMRTONOSNE PVO SISTEME Pentagon najavio isporuku "u bliskoj budućnosti"
Foto: Printscreen/Youtube

Dve instalacije NASAMS biće predate Ukrajini u bliskoj budućnosti“, rekao je novinarima visoki predstavnik odeljenja. On je naglasio da je planirano da se u narednom periodu prenese još šest instalacija. Ukrajini je predato ukupno 1.400 projektila Stinger, rekao je izvor.

Ranije je američki proizvođač oružja Rajteon Tehnolodžis izjavio da se u Ukrajini već razmeštaju dva sistema PVO NASAMS, uz napomenu da je vlada SAD odobrila slanje samo NASAMS u Ukrajinu, ali ne i PVO sistema Patriot, iako se pregovori o njima redovno vode.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je prošlog petka da je „nova protivvazdušna odbrambena oprema već stigla u prestonicu“.

U petak je predstavnik Pentagona rekao novinarima da će SAD predati komplekse NASAMS Ukrajini čim završe obuku ukrajinske vojske. Šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken rekao je da SAD rade na isporuci dva sistema PVO NASAMS Ukrajini u novembru.

 

 

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Šef Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je istakao da bi svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu bio legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je saopštilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading