Snimak dejstva ruskog Su-30SM u Ukrajini; Američki obaveštajac otkriva glavnu slabost Ukrajine (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Da li će američki predizbori uticati na pomoć Ukrajini? Američki predsednik Džo Bajden uhvatio se u četvrtak za komentare lidera manjine u Predstavničkom domu Kevina Makartija i nekih drugih republikanaca, kako bi tvrdili da bi uspeh GOP-a na izborima ugrozio američku podršku Ukrajini.

U međuvremenu, članovi delegacije američkog Kongresa u Kijevu u petak su naveli ovo putovanje kao primer dvopartijske podrške Ukrajini.

Očekuje se da će se nestanci struje nastaviti: ruski udari su uništili više od 40% ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije, što je dovelo do restrikcija struje i vanrednog zamračenje širom zemlje. Oni signaliziraju početak onoga što bi mogla biti hladna, mračna zima u Ukrajini, rekao je ministar infrastrukture zemlje.

Međunarodni pritisak na Iran raste: Sve veći broj zemalja i međunarodnih tela osudilo je Iran zbog snabdevanja i obuke ruske vojske dronovima koji su se ovog meseca pokazali razornim. Zvaničnici Moskve i Teherana poriču da su sarađivali u napadima. 

U kratkim crtama:

  • Više od 6.000 civila je ubijeno otkako je Rusija izvršila specijalnu operaciju na Ukrajinu, saopštila je u petak Kancelarija UN za ljudska prava 
  • Delegacija američkog Kongresa posetila je Kijev da pokaže solidarnost sa Ukrajinom. Poslanik GOP-a Majk Tarner rekao je da će se podrška SAD nastaviti ako njegova stranka preuzme kontrolu nad Predstavničkim domom na srednjim izborima 
  • Predsednik Džo Bajden je u četvrtak bacio sumnju na posvećenost GOP-a podršci Ukrajini 
  • Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, prvi put od 13. maja, navodi Pentagon 
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da napadi Rusije na energetsku infrastrukturu imaju za cilj stvaranje novog talasa izbeglica i da Putin planira da napadne kritičnu branu kako bi stvorio katastrofu na jugu Ukrajine

KRAJ BLOGA

Zelenski: UKR će poboljšati rezultate u obaranju raketa

22.48 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera.


"Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

"Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i napadnemo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih raketa, većinu dronova", istakao je on.

Ruski Su-30SM lansira raketu (VIDEO)

22.25 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak Su-30SM koji je postigao pogodak tokom današnjeg dana iznad regiona Donjecka.

Na snimku se vide dva lovca Su-30SM kako poleću noseći opremu za ratovanje, dve rakete za blisku borbu, dve rakete srednjeg dometa i dve rakete Кh- 29 raketa vazduh-zemlja.

U kasnijem delu videa, Su-30SM leti na velikoj visini kada lansira raketu srednjeg dometa vazduh-vazduh. Prema RuMoD-u, raketa je oborila ukrajinski avion neutvrđenog tipa.

U izveštaju se navodi da su posade lovaca Su-30SM uspostavile borbenu patrolu da pokriju druge jurišne avione i helikoptere vojne avijacije koji pogađaju vojne objekte i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Služba bezbednosti Ukrajine privela bivšeg narodnog poslanika(FOTO)

21.12 - Vjačeslav Boguslajev, direktor ukrajinske kompanije "Motor Sič" osumnjičen je za izdaju, pretresen je i pod pratnjom ga sprovode u Кijev, javljaju ukrajinski mediji.

"Motor Sič" razvija, proizvodi i popravlja gasnoturbinske motore za avione i helikoptere i jedno je od najvažnijih preduzeća za vojnu industriju Ukrajine. Sedište kompanije nalazi se u Zaporožju.

„Rusija ima gas, ima grejanje, ima energiju, ima struju. Ukrajina deluje sa pozicije nemoći - nemaju ništa, oni će se smrznuti na smrt“, rekao je Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

Ukrajinci su, podseća, molili NATO da im obezbedi 100.000 kompleta zimskih uniformi, jer ih Oružane snage Ukrajine jednostavno nemaju.

 

 

Zelenski traži odmazdu u slučaju nuklearnog udara

21.20 - Ako Rusija izvede nuklearni udar na Кancelariju predsednika Ukrajine, svet mora da odgovori udarom na centar za odlučivanje u Ruskoj Federaciji, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu kanadskim televizijskim kanalima Si-ti-vi i Si-bi-si.

Američki obaveštajac otkriva glavnu slabost Ukrajine

20.51 - Američki obaveštajac i bivši marinac Skot Riter ukazao je na glavnu slabost Кijeva kada je reč o ukrajinskom sukobu, a to je predstojeća zima budući da će se ukrajinske trupe zbog nedostatka energenata praktično smrznuti na frontu, prenosi Sputnjik.

Međutim, kako je rekao, Rusija za razliku od Ukrajine poseduje energente i infrastrukturu, te joj predstojeća zima neće predstavljati toliki problem.

„Rusija ima gas, ima grejanje, ima energiju, ima struju. Ukrajina deluje sa pozicije nemoći - nemaju ništa, oni će se smrznuti na smrt“, rekao je Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

Ukrajinci su, podseća, molili NATO da im obezbedi 100.000 kompleta zimskih uniformi, jer ih Oružane snage Ukrajine jednostavno nemaju.

Posada ruskog lovca Su-30SM oborila ukrajinski avion

20.30 - Posada ruskog lovca Su-30SM otkrila je i oborila ukrajinski avion, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegramu.

Prema podacima ruskog Ministarstva, posade su patrolirale i pružale podršku bombarderima, jurišnim avionima i helikopterima dok su izvodili vazdušne napade na vojne objekte i opremu ukrajinske vojske.

ZELENSKI U PANICI Stigle loše vesti iz SAD

20.12 - Prema rečima novinara britanskih medija, ukrajinska strana je pre izvesnog vremena, dobila daleko od ohrabrujućih vesti iz Sjedinjenih Država, prenosi „Daily Express“.

Celu vest pročitajte OVDE.

Gradonačelnik Nikolajeva pozvao na evakuaciju

19.48 - Gradonačelnik grada Nikolajev na jugu Ukrjaine Aleksandar Senkevič pozvao je danas stanovnike da napuste grad zbog ratnih razaranja i da se ne vraćaju do kraja aktivnih neprijateljstava.

On je upozorio da postoji opasnost od uništenja domova, ali i infrastrukture.

''Nastavljam da govorim svim ljudima koji nisu uključeni u upravljanje kritičnom infrastrukturom da napuste grad pre završetka aktivne faze neprijateljstava u našoj državi“, rekao je Senkevič, prenose RIA Novosti.

Svakome ko odluči da ostane u gradu savetovao je da napravi zalihe vode i hrane za nedelju dana.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra, dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Na meti napada su energetski, odbrambeni, vojni komandni i komunikacioni objekti širom Ukrajine, navode RIA Novosti.

Doneta uredba o pomoći mobilisanim Rusima

19.15 - Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učcestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza.

Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS.

Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

Bez Litvanije i Rumunije na sastanku Saveta bezbednosti o Ukrajini

18.40 - Na insistiranje Rusije, Gabon koji predsedava Savetom bezbednosti UN nije dozvolio predstavnicima Litvanije i Rumunije da učestvuju na sastanku Saveta bezbednosti o Ukrajini zbog činjenice da je učestvovalo previše predstavnika EU, javlja Sputnjik.

Rusija lansirala u orbitu dva tajna vojna satelita

18.17 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije lansirale su raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa vojnim satelitima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U interesu Ministarstva odbrane Rusije, sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti lansirana je raketa-nosač lake klase "Sojuz-2.1v" sa svemirskim aparatima - navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Sojuz je poletio sinoć oko 22.20 časova po moskovskom vremenu.

Svemirski aparat je ušao u ciljanu orbitu u predviđeno vrijeme, a lansiranje je prošlo u skladu sa planom.

Sateliti će djelovati u interesu ruskog Ministarstva odbrane, a njihovi ciljevi i zadaci su povjerljivi, navodi televizija Zvezda.

Svemirski aparati su dobili oznake "Kosmos 2561" i "Kosmos 2562".

Zelenski: Rusija tokom noći ispalila 36 raketa na Ukrajinu

18.08 - Rusija je ispalila tokom noći 36 raketa u okviru napada na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Većinu raketa je oborila ukrajinska vazdušna odbrana, napisao je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je takođe naveo da su svi radnici koji trenutno popravljaju oštećene infrastrukturne objekte ukrajinski heroji.

Ruske snage su tokom proteklih sedmica gađale infrastrukturne objekte u Ukrajini, kao što su elektrane i vodovodi.

UKRAJINA UCENJUJE ZAPAD Pošaljite nam pomoć ili vam sledi ozbiljan problem!

Snimak dejstva ruskog Su-30SM u Ukrajini; Američki obaveštajac otkriva glavnu slabost Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

 

 

18.00 - Ukrajinski premijer Denis Šmigalj optužio je Rusiju da nastoji izazve humanitarnu katastrofu, pa upozorio Zapad šta će se dogoditi ukoliko im ne pošalju pomoć.

Celu vest pročitajte OVDE.

Izveštaj MO Rusije sa fronta

17.30 - Rusko ministarstvo odbrane dalo je svoj izveštaj o situaciji na frontu u Ukrljajini.

Na pravcu Kupjanska, VSU su izvršile neuspešan pokušaj ofanzivnih operacija u pravcu naselja Kuzemovka u LNR. Tokom odbijanja napada, ruske trupe su uništile više od 20 militanata, 1 tenk, 1 oklopni transporter i 3 vozila, saopštilo je MO Rusije.

Na pravcu južno-Donjeck, VSU su uz pomoć dve četne taktičke grupe napale položaje ruskih trupa u pravcu Slane Balke i Vremevske soli u DNR. VSU je odbijen artiljerijskom vatrom, a gubici VSU su iznosili 25 boraca, 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i 2 vozila.

VSU je sa do dve btgr (bataljonske taktičke grupe), na Nikolajevsko-Krivorožškom frontu, pokušao da probije odbranu ruskih trupa u pravcu naselja Pjatihatki, Suhanovo, Sablukovka, Bezvodna, Bruskinskoe i Pravdino Hersonska oblast. Svi napadi su odbijeni, VSU su vraćeni na prvobitne položaje. Uništeno je više od 130 militanata, 2 tenka, 9 oklopnih vozila i 13 vozila.

Rezultat udara na objekte energetske infrastrukture (VIDEO)

17.04 - Rezultat ruskog raketnog udara na objekat energetske infrastrukture u gradu Dolinskaja, Кirovogradska oblast.

 

 

Dve žrtve napada na Belgorod

16.50 -Dve osobe su stradale danas u ukrajinskim udarima na rusku oblast Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom, javio je preko Telegrama guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

Granatitirana je "civilna infrastruktura" u gradu Šebekino rekao je Gladkov. ; "Dva civila su ubijena" a oko 15.000 ljudi ostalo je bez struje, rekao je on.

Prekidi u Internet konekciji

16.35 - Nakon današnjih napada na objekte energetske infrastrukture Ukrajine, zemlja je počela da doživljava ozbiljne prekide u internet konekciji.

Najviše su stradali Hmeljnicki i Nikolajevski region.

 

 

VELIKA OPASNOST SUKOBA RUSIJE I NATO-a

16.15 - Nemački kancelar Olaf Šolc objasnio je zašto je odbijen zahtev da se Ukrajini isporuče sistemi „Leopard“.

Celu vest pročitajte OVDE.

ZELENSKI DELI ODLIKOVANJA Na spisku Nensi Pelosi, ali i jedan Hrvat 

16.10 - Kako se pojašnjava u ukazu, oni su nagrađeni za „značajne lične zasluge u jačanju međudržavne saradnje i teritorijalnog integriteta Ukrajine i značajan doprinos popularizaciji ukrajinske države u svetu“.

Celu vest pročitajte OVDE.

Narod napušta Herson

15.45 - Hersonske vlasti apelovale su na građane tog grada da ga što pre napuste i da pređu na levu obalu Dnjepra.

,,Zbog teške situacije na frontu, zbog povećane opasnosti od granatiranja grada i terorističkih pretnji, svi građani treba pod hitno da napuste grad i da se prebace na levu obalu Dnjepra“, navedeno je u saopštenju administracije Hersona.

Ovo obaveštenje se odnosi i na sve činovnike zaposlene u ministarstvima i gradskoj administraciji.

 

Medvedev o pravu veta u SB UN

15.20 - Zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da status stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući njihovo pravo veta, ne bi nikad trebalo da bude predmet revizije.

"Status (stalnih) država članica Saveta bezbednosti UN, koje su osnivači UN, nikada ne bi trebalo da bude podvrgnut reviziji i to uključuje njihovo pravo veta", naveo je Medvedev na Telegramu, a prenosi TAS S.

Medvedev smatra i da bi mogla da se proširi lista članica Saveta bezbednosti UN.

"U suprotnom, UN će se suočiti sa sistemskom krizom i eventualno sudbinom pokojne Lige naroda", ocenio je Medvedev.

Rusija lansirala u orbitu dva tajna vojna satelita

14:50 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije lansirale su raketu-nosač „Sojuz-2.1v“ sa vojnim satelitima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„U interesu Ministarstva odbrane Rusije, sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti lansirana je raketa-nosač lake klase 'Sojuz-2.1v' sa svemirskim aparatima“, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

„Sojuz“ je poleteo sinoć oko 22.20 časova po moskovskom vremenu. Svemirski aparat je ušao u ciljanu orbitu u predviđeno vreme, a lansiranje je prošlo u skladu sa planom. Sateliti će delovati u interesu ruskog Ministarstva odbrane, a njihovi ciljevi i zadaci su poverljivi, navodi televizija „Zvezda“. svemirski aparati su dobili oznake „Kosmos 2561“ i „Kosmos 2562“.

Ukrajina granatira Belgorodsku oblast u Rusiji

14:24 - Oružane snage Ukrajine trenutno granatiraju grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci posledica granatiranja.

 

 

Ruske snage odbile napade u Lugansku, Donjecku i Hersonu

13:55 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile napade ukrajinske vojske na istoku, u Luganskoj i Donjeckoj oblasti i u Hersonskoj oblasti, na jugu.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage sprečile pokušaj ukrajinske vojske da pređe liniju odbrane u Hersonskoj oblasti, u naseljima Suhanov, Sablukivka i Bezvodne, preneo je Rojters.

Ruski političar otkrio NATO planove

13:21 - Udružene zemlje NATO-a danas vode protiv Rusije otvoreni rat čiji je cilj pokušaj da se ona eliminiše kao slobodna i suverena država, izjavio je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski bombarderi nad Ukrajinom

12:50 - Četiri strateška bombardera TU-160, koji su prebačeni u bazu Olenja kod Murmanska, na krajnjem severu Rusije izveli su rano jutros raketni napad na zapadni deo Ukrajine.

Oni su iz Rusije uz samo granicu sa Belorusijom u tri talasa lanisrali krstareće rakete H-101 na ciljeve u zapadnom delu Ukrajine.

Tačka pucanja odnosa Amerike i Ukrajine koju Putin čeka

12:32 - Interesi Sjedinjenih Država i Ukrajine na pozadini militantne pozicije Kijeva postepeno prestaju da se poklapaju: Vašington istorijski nikada nije pridavao važnost tome ko kontroliše Krim i Donbas, kaže Patrik Bjukenen, kolumnista "The American Conservative".

Celu vest pročitajte OVDE.

Napadnuta područja širom Ukrajine

11:50 - Jutros su izvršeni napadi na objekte ukrajinske energetske infrastrukture u sledećim oblastima:

  • Kijev
  • Odeska oblast
  • Hmeljnicki
  • Dnjepropetrovsk
  • Luck
  • Rivne
  • Volinska oblast
  • Kovele
  • Lviv
  • Nikolajev
  • Kirovogradska oblast
  • Černigovska oblast

 

 

Uništeni slovenački i makedonski tenkovi

11:36 - Ruski padobranci uništili su ukrajinski bataljon koji je bio opremljen makedonskim i slovenačkim tenkovima.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nebenzja napustio SB UN kada je govorio predstavnik Ukrajine

11:03 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasil Nebenzja napustio je salu u kojoj se održavala sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako je rekao, da ne čuje govor zamenika ambasadora Ukrajine Serhija Kislicje, javlja dopisnik agencije "Ukrinform".

Kislicja je, reagujući na Nebenzijev izlazak, izrazio nadu da uskoro Rusija uopšte neće biti u SB UN, "gde nezakonito zauzima mesto kao stalni član ovog tela".

Olaf Šolc priznao

10:40 - Do 30 odsto nemačkih stanovnika ne slaže se sa sankcijama Rusiji i isporukom oružja Ukrajini, rekao je u intevjuu nemački kancelar.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski pukovnik za vojni rok od dve godine

10:11 - Ruski pukovinik Viktor Baranec smatra da godišnja služba u vojsci stvara samo "fabriku amatera".

Celu vest pročitajte OVDE.

Nastavljeno uništenje infrastrukture

09:44 - Uništeni su objekti energetske infrastrukture u Kijevskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Hmeljnickoj, Rovenskoj i Volinskoj oblasti. Na snimku trenutak eksplozije i posledice udara na ukrajinski energetski objekat u 
Rovnu.

 

 

U okolini je isključeno snabdevanje strujom i vodom.

Vazdušna opasnost u Ukrajini

09:10 - O vazdušnoj uzbuni je izvestio načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim. "Vazdušni napad! Ceo region. 07:21“, napisao je on na Telegram kanalu.

"Pažnja! U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad! Molimo sve da hitno krenu u skloništa civilne zaštite!“, kaže se u poruci na Telegram kanalu Kijevske gradske vojne uprave. Načelnik Kirovogradske oblasne vojne uprave i sekretar Gradskog veća Zaporožja takođe je objavio uzbunu na Telegram kanalima. Kako je saopštila Služba vazdušnih napada u Ukrajini, sirene su se oglasile i u Viničkoj, Žitomirskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

MiG-29 pokušao da obori krstareću raketu

08:46 - MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva lansiranjem rakete R-73 pokušao je jutros da obori rusku krstareću raketu iznad Odeske oblasti.

Na objavljenom snimku se trenutka kad MiG-29 lansira raketu prema ruskoj krstarećoj i samouništenje rakete.

 

 

Ruski tenkisti uništili konvoj vozila Oružanih snaga Ukrajine

08:24 - Protivnik je izgubio 4 tenka, 5 borbenih oklopnih vozila i 50 militanata. Prema obaveštajnim podacima, ukrajinski militanti su napadnuti u trenutku kada su se pripremali za ofanzivu.

 

 

Gavrilov: Sve veći broj stranih plaćenika u Ukrajini

08:01 - Šef ruske delegacije na razgovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov je u emisiji TV kanala "Rusija 24" rekao da se u poslednje vreme povećava broj stranih plaćenika koji učestvuju u sukobu u Ukrajini.

Istraga o iranskim dronovima

07:45 - Velika Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su na istragu Ujedinjenih nacija zbog optužbi da je Rusija koristila bespilotne letelice iranskog porekla za napad na Ukrajinu.

 

 


U pismu koje su potpisali njihovi izaslanici u UN, grupa tri evropske države poznata kao E3 podržala je poziv Ukrajine na takvu istragu, tvrdeći da je upotrebom dronova prekršena Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015.

 

 

Zelenski optužio Rusiju da namerno koči izvoz ukrajinskih žitarica

07:30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da "namerno" zadržava prolazak brodova s ukrajinskim žitaricama životno važnih za mnoge afričke i azijske zemlje.

"Više od 150 brodova čeka u redu kako bi ispunili ugovornu obvezu o dopremi naših poljoprivrednih proizvoda. Reč je o koloni koja je nastala samo zato što Rusija namerno zadržava prolazak brodova", rekao je Zelenski u video obraćanju sinoć.

ISW: Rusija će detonirati eksplozive na brani kod elektrane

07:15 - Međunarodni institut za rat (ISW) izvestio je da će Rusija najvjerovatnije detonirati eksplozive na brani kod elektrane Kahovka u Ukrajini kako bi se zaštitili tokom povlačenja iz Hersona.

Takođe smatra da će Rusi za uništenje spomenute brane optužiti ukrajinsku vojsku. Na taj ih način žele da spreče u napredovanju prema gradu Hersonu.

Snimljeno dejstvo ruske artiljerije

07:00 - Ruska artiljerija uništava ljudstvo i opremu neprijatelja na pravcu Ugledara.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading