UKRAJINCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA OVAJ GRAD! Komandant ruskih snaga izneo dramatično upozorenje
AP Pavel Golovkin

Prema njegovim rečima, postoje informacije o mogućnosti da kijevski režim upotrebi zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti i da Kijev priprema forsirani raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, kao i neselektivni raketno-artiljerijski napad na grad.

 

 

„Ova dejstva mogu dovesti do uništenja infrastrukture velikog industrijskog centra i velikih žrtava među civilnim stanovništvom“, naglasio je general.

U Hersonu je trenutna situacija opasna po živote civila, otežano je dopremanje hrane, postoje problemi s vodom i strujom, istakao je Surovikin.

„Zbog granatiranja raketama ‘Himars’, oštećeni su Antonovski most i brana Kahovske hidroelektrane, saobraćaj na ovim objektima je obustavljen. Zbog toga je otežano dovoženje prehrambenih proizvoda, a primetni su i određeni problemi u snabdevanju vodom i strujom. Sve ovo ne samo da u znatnoj meri komplikuje živote građana, već je i direktna pretnja po njih“, rekao je general.

Prema njegovim rečima, situacija u ovom pravcu je teška. Neprijatelj ciljano gađa infrastrukturne, kao i stambene objekte.

Kako je naveo, ruska grupa trupa povećava svoj sastav, stvara rezerve i gradi odbrambene položaje duž cele kontakt linije.

On je dodao da se „nastavljaju napadi visokopreciznim oružjem na vojne objekte i infrastrukturne objekte koji utiču na borbenu sposobnost ukrajinskih trupa“.

Surovikin je dodao da će ruska vojska će obezbediti blagovremeni odlazak civila iz Hersonske oblasti.

„Pod ovim uslovima, naš primarni zadatak je da sačuvamo živote civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati bezbedan, već najavljen izlazak stanovništva u okviru programa za preseljenje koji priprema Vlada Rusije“, rekao je on.

Govoreći o samom oblasnom centru, gradu Hersonu, Surovikin je naglasio da će planovi i dejstva Oružanih snaga Rusije za njega zavisiti od nastale vojno-taktičke situacije.

„Ponavljam, danas je već veoma teška. U svakom slučaju, kao što sam već rekao, polazićemo od potrebe da maksimalno sačuvamo živote civilnog stanovništva i naših vojnika. Delovaćemo svesno, blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka“, istakao je Surovikin.

Situacija u zoni operacije ─ napeta


Situacija u zoni specijalne operacije je generalno napeta, neprijatelj ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa, izjavio je komandant Združene grupe trupa (snaga) u zoni specijalne vojne operacije general armije Sergej Surovikin.


„Neprijatelj ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. To se, pre svega, tiče kupjanskog, krasnolimanskog i nikolajevo-krivoroškog pravca“, rekao je komandant.


Surovikin je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da je neprijatelj – zločinački režim koji građane Ukrajine gura u smrt.

„Neprijatelj je zločinački režim koji gura građane Ukrajine u smrt. Ukrajinci i mi smo jedan narod i želimo jedno – da Ukrajina bude nezavisna od Zapada i NATO-a, prijateljska država za Rusiju“, objasnio je komandant.

Pokušaj probijanja ruske odbrane


Kijev povlači sve rezerve za probijanje odbrane Rusije, uključujući i loše pripremljenu teritorijalnu odbranu, ocenio je on.


„Ukrajinski režim nastoji da probije našu odbranu. Da bi to uradile, Oružane snage Ukrajine povlače sve raspoložive rezerve na liniju fronta. U osnovi, to su snage teritorijalne odbrane koje nisu završile pun kurs obuke. Ukrajinsko rukovodstvo faktički ih osuđuje na uništenje“, istakao je komandant.

Prema njegovim rečima, takve jedinice po pravilu imaju nizak borbeni duh.

„Da bi sprečile bekstvo sa prve linije fronta, ukrajinske vlasti koriste odrede neonacista koji streljaju svakoga ko pokuša da napusti bojno polje“, dodao je Surovikin.

Specijalna operacija potvrdila rusko naoružanje

General je naveo da je specijalna vojna operacija u Ukrajini potvrdila efikasnost ruskih avio-sistema i sistema PVO.

On je dodao da su tokom specijalne operacije posade operativno-taktičke, vojne i dalekometne avijacije izvele više od 34 hiljade naleta i upotrebile više od sedam hiljada vođenih avionskih raketa.

Najnovije ruske hipersonične rakete „Kinžal“ dobro su se pokazale tokom specijalne operacije, dodao je Surovikin.

„Najnovije hipersonične avionske rakete ‘Kinžal’ dobro su se pokazale u pogađanju ciljeva. Nijedna raketa iz sistema protivvazdušne odbrane za ovu raketu nije strašna“, ocenio je on.

General je dodao da su strateške krstareće rakete vazdušnog baziranja pokazale najveću preciznost.

On je po kvalitetu borbene primene izdvojio i višenamenski avion pete generacije Su-57.

„Posedujući širok spektar naoružanja, u svakom naletu rešava višestruke zadatke gađanja vazdušnih i kopnenih ciljeva“, objasnio je Surovikin.

Kako je naveo, više od 8.000 letova izvedeno je bespilotnim letelicama, a više od 600 objekata ukrajinske vojske uništeno je jurišnim dronovima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading