"UNIŠTIĆEMO RUSE" Američki general zapretio Moskvi, Vašington spreman za totalni obračun!
EPA/MYKOLA TYS

Petreaus je rekao da nije razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom o verovatnom odgovoru SAD na nuklearnu eskalaciju iz Rusije, za šta su zvaničnici administracije rekli da je više puta saopšteno Moskvi.

On je za ABC Nevs rekao: „Samo da vam dam hipotetičku, mi bismo odgovorili vodeći NATO – kolektivni – napor koji bi uklonio svaku rusku konvencionalnu silu koju možemo da vidimo i identifikujemo na bojnom polju u Ukrajini, kao i na Krimu i svim brod u Crnom moru“.

Upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je Putin izneo stavove koje su mnogi protumačili kao pretnju većim ratom između Rusije i zapada.

Na pitanje da li bi upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini uvela Ameriku i NATO u rat, Petreaus je rekao da to neće biti situacija koja bi pokrenula član 5 alijanse, koji poziva na kolektivnu odbranu. To je zato što Ukrajina nije deo NATO-a – ipak, „odgovor SAD i NATO-a“ bi bio u redu, rekao je Petreaus.

Petreaus je priznao da bi se verovatnoća da će se radijacija proširiti na zemlje NATO-a pod okriljem člana 5 možda protumačiti kao napad na članicu NATO-a.

„Možda možete da potvrdite taj slučaj“, rekao je. „Drugi slučaj je da je ovo toliko užasno da mora postojati odgovor – ne može ostati bez odgovora.

Ipak, Petreaus je dodao: „Ne želite, opet, da uđete u nuklearnu eskalaciju ovde. Ali morate pokazati da se to ni na koji način ne može prihvatiti.”

Ipak, sa porastom pritiska na Putina nakon ukrajinskih dobitaka na istoku zemlje pod prošlonedeljnom deklaracijom o aneksiji i porastom otpora naporima mobilizacije unutar Rusije, Petreaus je rekao da je moskovski lider „očajan“.

„Realnost na bojnom polju sa kojom se suočava je, mislim, nepovratna“, rekao je on. „Bez šamboličke mobilizacije, što je jedini način da se to opiše; nema aneksije; nikakva količina čak i prikrivenih nuklearnih pretnji ga zapravo ne može izvući iz ove konkretne situacije.

„U jednom trenutku će to morati da bude priznato. U nekom trenutku će morati da dođe do neke vrste početka pregovora, kao što je rekao [ukrajinski] predsednik [Volodimir] Zelenski, to će biti krajnji kraj.

Ali, upozorio je Petreaus, „I dalje može biti gore za Putina i za Rusiju. Čak i upotreba taktičkog nuklearnog oružja na bojnom polju to uopšte neće promeniti.” Ipak, dodao je: „Morate ozbiljno shvatiti pretnju.

Senator Marko Rubio, republikanski član Senatskog komiteta za spoljne poslove, rekao je za Si-En-En da je Putin ostao na dva izbora: uspostaviti odbrambene linije ili se povući i izgubiti teritoriju.

Rubio je rekao da veruje da je „sasvim moguće“ da bi Putin mogao da udari na distributivne tačke na kojima američke i savezničke zalihe ulaze u Ukrajinu, uključujući i unutar Poljske. Senator je priznao nuklearnu pretnju, ali je rekao da najviše brine „ruski napad unutar teritorije NATO-a, na primer, usmeren na aerodrom u Poljskoj ili neku drugu tačku distribucije“.

„Nato će morati da odgovori na to“, rekao je on. „Kako će reagovati, mislim da će mnogo toga zavisiti od prirode napada i njegovog obima i obima.

Ali kao senator upućen na brifinge Pentagona, Rubio se opirao da ga privuče da li je video dokaze da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine.

„Svakako, rizik je danas verovatno veći nego pre mesec dana“, rekao je Rubio, predviđajući da će Rusija verovatno preduzeti međukorak.

„Može da udari u jednu od ovih logističkih tačaka. A ta logistička tačka možda nije unutra... Ukrajina. Za mene je to oblast na koju se najviše fokusiram, jer ima taktički aspekt. I mislim da on to verovatno smatra manje eskalirajućim. NATO možda neće.”

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading