ZELENSKI U PROBLEMU Kost u grlu režima u Kijevu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je izrazio uverenje da će ukrajinska strana pokušati da poremeti proces glasanja. Iz tog razloga Narodna milicija preduzima mere zaštite biračkih mesta.

- Ne možemo da ne odgovorimo na njihovu iskrenu težnju da sami odrede svoju sudbinu. Parlamenti narodnih republika Donbasa, kao i vojno-civilne administracije Hersonske i Zaporoške oblasti su doneli odluku da sprovedu referendum o budućnosti tih teritorija. Obratili su se nama, Rusiji, sa molbom da podržimo takav korak. Naglasiću, sve ćemo uraditi da osiguramo bezbedne uslove za sprovođenje referenduma. Kako bi ljudi mogli da izraze svoju volju i tu odluku o svojoj budućnosti, koju donese većina stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, mi ćemo podržati - rekao je u svom govoru ruski lider Vladimir Putin.

Podsećamo, u oblastima DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti traju referendumi o priključenju Rusiji.

Glasanje će trajati 5 dana - do 27. septembra (utorak): poslednjeg dana (utorak) održaće se na biračkim mestima, a prethodnih dana, iz bezbednosnih razloga, na susednim teritorijama i na prijave kod kuće.

 

 

U Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti postavlja se pitanje: „Da li podržavate otcepljenje od Ukrajine, formiranje regiona kao nezavisne države i priključenje Rusiji?“ .

Planirano je da preliminarni rezultati glasanja budu objavljeni od 27. do 28. septembra (utorak-sreda).

NATO poručuje da referendumi u navedene četiri oblasti "nemaju legitimitet", kao i da "predstavljaju grubo kršenje Povelje UN".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading