(UŽIVO - RAT U UKRAJINI ) VSU ima delimične uspehe; Vođe Azova ostaju u Turskoj do kraja rata (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Predsednik Vladimir Putin najavio je trenutnu delimičnu mobilizaciju ruskih građana, što je označilo najveću eskalaciju od početka specijalne operacije u Ukrajini.

Predsednik Džo Bajden rekao je UN da je invazija kršenje globalnog poretka, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao delegatima da Rusija mora biti kažnjena.

10 ljudi, uključujući dvoje Amerikanaca i pet britanskih državljana, oslobođeno je u okviru razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine u kojoj je posredovala Saudijska Arabija.

Stotine ljudi privedeno je širom Rusije u gušenju antiratnih protesta, saopštila je nezavisna grupa za praćenje.

U kratkim crtama:

  • Rusija oslobađa 215 boraca, uključujući komandante Mariupolja, u razmeni zarobljenika 
  • 10 zatvorenih stranih boraca, uključujući Amerikance, oslobođeno je u okviru razmene Rusije i Ukrajine, saopštila je Saudijska Arabija 
  • U prkosnom obraćanju, Zelenski kaže: „Rusija treba da plati za ovaj rat“ 
  • Sa „delimičnom mobilizacijom“, Putin eskalira rat. Bajden kaže da će SAD i njeni saveznici „stati solidarno“ protiv agresije Rusije 
  • Putin najavljuje podršku referendumima u Ukrajini 
  • Rusija traži trupe, ali biće potrebno vreme da se mobilišu novi regruti, kažu analitičari.
     

UKRAJINA UŽIVO

 

PUTIN KALKULIŠE Da li Rusija kontroliše situaciju u Ukrajini?

20.20 - Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi delimičnu mobilizaciju bila je odgovor na akcije Zapada, uveren je Ašraf Kemal, direktor Centra za rusko-egipatske studije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uhapšeni ukrajinski diverzanti

19.11 - U Hersonu su privedeni diverzanti koji su planirali terorističke napade na civilne objekte s ciljem da osujete održavanje referenduma i zaplaše stanovništvo, saopštili su predstavnici MUP te oblasti.

Napadnuta Nova Kahovka, oboreno 15 raketa

19.00 - Ukrajinska vojska izvela je raketni napad na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, PVO je odbila 15 raketa u vazduhu, saopštila je gradska administracija.

GUTEREŠ: NE NAZIRE SE KRAJ Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja

18.40 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da nema naznaka da će se konflikt u Ukrajini završiti u skorije vreme.

Celu vest pročitajte OVDE.

Velika Britanija, Poljska i Ukrajina jačaju saradnju u borbi protiv Rusije

17.45 - Velika Britanija, Poljska i Ukrajina razviće trilateralnu saradnju, u šta će ući i jačanje njihovih odbrambenih sposobnosti, kao i istočnog krila NATO, navodi se danas u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova ove tri zemlje.

Ministri spoljnih poslova ovih zemalja su se sastali u NJujorku u sredu i dogovorili nastavak podrške Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanija i Poljska su se dogovorile da nastave da podržavaju Kijev u borbi protiv Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je izdala britanska vlada.

Sve spremno za referendum u DNR

17.35 - Predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki saopštio je da je sve spremno za održavanje referenduma o ulasku republike u sastav Rusije.

-Naš izborni sistem je 100 odsto spreman. U potpunosti smo spremni, rekao je Visocki.

Kako je dodao, birački spiskovi su popunjeni, a po njegovim rečima, odštampano je više od 1,5 milion glasačkih listića.

Ruski podaci o toku rat u Ukrajini

17.30 - Za sve vreme trajanja specijalne operacije, koju sprovode Oružane snage RF zajedno sa snagama Narodne milicije LNR i DNR, ukrajinska strana je izgubila 4.162 tenka i drugih oklopnih vozila. Ovo je na brifingu 26. jula saopštio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Takođe, uništeno je 260 ukrajinskih aviona, 144 helikoptera, 1.613 bespilotnih letelica, 358 sistema PVO, 763 VBR, 3.201 oruđa i minobacača poljske artiljerije, 4.481 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Granatirano selo u Rusiji

17.03 - Ukrajina gađa iz minobacača pogranično selo Elizavetovka u Kurskoj oblasti, rekao je guverner regiona Roman Starovojt.

-Oružane snage Ukrajine gađaju iz minobacača pogranično selo Elizavetovka u okrugu Gluškovski. Detalje ću izneti kasnije, navodi se u unosu na njegovom Telegram kanalu.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, ovo je najmanje peti slučaj granatiranja sela. Tokom jedne od njih, krajem avgusta, granate su pogodile krovove i prozore šest privatnih domaćinstava u Elizavetovki. Nije bilo žrtava.

Granatirani Gorlovka i Jasinovataja

16.45 - Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Jasinovataju u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini. Korišćeni su projektili kalibra 152 mm i 155mm.

 

Oslobođeni komandanti Azova ostaju u Istanbulu do kraja rata

16.30 - Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se razmena – koja je uključivala pomoć Turske i Saudijske Arabije – pripremala dosta dugo i uključivala je intenzivno cenkanje. Prema uslovima sporazuma, 215 Ukrajinaca - od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja - je oslobođeno.

U zamenu, Ukrajina je vratila 55 Rusa i promoskovski nastrojenih Ukrajinaca i Viktora Medvedčuka, lidera zabranjene proruske stranke koji se suočava sa optužbama za izdaju.

-Ovo je očigledno pobeda za našu zemlju, za celo naše društvo. A najvažnije je da 215 porodica može da vidi svoje najmilije bezbedne i kod kuće“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

-Pamtimo sav naš narod i trudimo se da spasemo svakog Ukrajinca. To je smisao Ukrajine, naša suština, to je ono što nas razlikuje od neprijatelja.

Zelenski je zahvalio turskom predsedniku Tajipu Erdoganu na pomoći i rekao da će pet visokih ukrajinskih komandanata ostati u Turskoj do kraja rata.

Kijev je imao dugu i tešku borbu da obezbedi oslobađanje petorice, rekao je on.

Među njima su potpukovnik Denis Prokopenko, komandant bataljona Azov koji je vodio veći deo borbi, i njegov zamenik Svjatoslav Palamar. Oslobođen je i komandant 36. brigade marinaca Sergej Volinski.

TAJNI PARAGRAF PUTINOVOG UKAZA? Rusija na nogama - Putinova desna ruka se odmah oglasila

16.22 - Portparol Kremlja Dmitri Peskov demantovao je danas navode pojedinih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika.

Celu vest pročitajte OVDE.

Haubicama Cezar po pijaci u Donjecku

16.08 - U granatiranju Donjecka poginulo je šest osoba, dok je isto toliko ranjeno.

Lider DNR Denis Pušilin, saopštio je da je, prema preliminarnim informacijama, napad izveden francuskim haubicama "Cezar".

 

Prva mobilizacija u Rusiji od Drugog svetskog rata

15.05 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji povezana sa činjenicom da se Rusiji sada de fakto suprotstavlja blok NATO sa svim svojim logističkim kapacitetima.

 - Predsednik je u jučerašnjem obraćanju dao jasan opis i obrazložio razloge za donošenje takve odluke. Činjenica je da je specijalna operacija počela za ispunjavanje ciljeva u Ukrajini. Sada smo, de fakto, suočeni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe - rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.

Pet britanskih ratnih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju

14.39 - Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork.

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, DŽon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine 

14.04 - Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine koji prosleđuju informacije Moskvi i omogućavaju Rusiji da predvidi ukrajinske poteze na bojnom polju, izjavio je danas predstavnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Fedir Venislavski obraćajući se ukrajinskim poslanicima.

Venislavski je upozorio da Ukrajina "ne može da potcenjuje neprijatelja", prenosi Rojters.

 - Njihova glavna obaveštajna uprava, nažalost, ima mnogo agenata, uključujući u našem sektoru odbrane. Mislim da oni delimično razumeju sledeće korake naših oružanih snaga koje ćemo videti u bliskoj budućnosti - poručio je Venislavski.

Drugi dan po objavljivanju delimične mobilizacije

13:22 - Negde na jednom od aerodroma Ruske Federacije.

 

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Makron: Rat u Ukrajini jedino može da se završi pregovorima

13:04 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je jedino održivo da se postigne mirno rešenje u sukobu između Rusije i Ukrajine i da rat može da se „završi samo za pregovaračkim stolom“.

(UŽIVO - RAT U UKRAJINI ) VSU ima delimične uspehe; Vođe Azova ostaju u Turskoj do kraja rata (FOTO/VIDEO)

Alo

 

U intevjuu za TV BFM, tokom leta na povratku iz Njujorka, on je još jednom istakao važnost obnavljanju pregovora između Kijeva i Moskve u kontekstu okončanja rata u Ukrajini.

Medvedev: I nuklearno oružje ako treba

12:45 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev dozvolio je upotrebu nuklearnog oružja za zaštitu Rusije i teritorija koje ona bude priznala.

"Donbas i druge teritorije nakon referenduma i pridruživanja Rusiji biće značajno ojačane oružanim snagama Ruske Federacije, ne samo mogućnosti mobilizacije, već i bilo koje rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje, može da se koristi za njihovu zaštitu", poručio je Medvedev.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski patrijarh: Istinski vernik ne boji se smrti - to se odnosi i na ratnik

12:22 - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da istinski vernik, uključujući ratnika, nije sklon strahu od smrti.

Po njegovim rečima, čovek postaje nepobediv kada u njemu postoji „snažna dimenzija povezana sa večnošću“ i on prestaje da se plaši smrti.

Patrijarh je istakao da strah od smrti „tera“ vojnika sa bojnog polja, dok „prava vera uništava strah od smrti, a samim tim i svu ljudsku podlost i izdaju, te predstavlja veliki oslonac ljudima u izgradnji zajedničkog života“.

Granatiran centar Donjecka

12:01 - Ukrajinska vojska granatirala je centar Donjecka, uništen autobus.
Ima poginulih i ranjenih, prenose ruski izvori.

 

 

Oslobođeni Rusi

11:45 - Pola dana kasnije TV kanal Zvezda prikazao je snimak ruskih vojnika koji se vraćaju iz ukrajinskog zarobljeništva.

 

Zaporožje na referendumu

11:22 - Svi stanovnici Zaporoške oblasti, bez obzira da li su registrovani na oslobođenoj teritoriji ili na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, moći će da učestvuju na referendumu o ulasku u sastav Rusije, izjavila je predsednica Izborne komisije Zaporoške oblasti Galina Katjuščenko.

„Svi stanovnici Zaporoške oblasti, još jednom naglašavam, mogu da učestvuju na referendumu“, rekla je ona novinarima.

Katjuščenkova je pojasnio da svi stanovnici Zaporoške oblasti „imaju zakonsko pravo da učestvuju na referendumu, naravno, ako pokažu pasoš državljanina Ukrajine i lokalne boravišne dozvole“.

Rusija obučava nove tenkiste

11:02 - Kadrovska obuka posada tenkova i borbenih vozila pešadije za dejstva jurišnih odreda motorizovanih jedinica Centralnog vojnog okruga u zoni specijalne vojne operacije.

 

Operacija Z: Vojni komesari ruskog proleća

10:41 - 3. brigada DPR isterala je Ukrajince iz utvrđenog područja kod Gorlovke, potpuno oslobodivši Zajcevo.

 

"Katastrofalna odluka Putina"

10:20 - Bivši američki general Mark Hertling tvrdi da bi zbog operacije delimične mobilizacije Rusi mogli imati nove katastrofalne posledice.

"Bio sam na frontu i znam kako izgleda kada dovodiš sveže snage koje nisu dobro pripremljene. To sve jasno utiče i na stanje u vojsci i to negativno jer nastojiš da im ubaciš ljude koji verovatno nisu utrenirani, ali utičeš i na stanje u civilnom delu društva. Uostalom, to smo odmah i videli na seriji protesta koji su se dogodili u sredu uveče nakon Putinove objave. Mislim da Putin nije uračunao moguće posledice unutar Rusije na njegove nove odluke. Pogotovo od strane mladih muškaraca koji ne žele da idu u rat."

Sprečen teroristički napad

09:44 - Ruska bezbednosna služba FSB saopštila je danas da je osujetila pokušaj terorističkog napada specijalnih snaga ukrajinske vojske.

Kako navode ruski mediji, reč je o naftnoj i gasnoj infrastrukturi koja doprema energente do Turske i Evrope.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nove sankcije Rusiji

09:22 - Zemlje EU će u najkraćem roku uvesti nove sankcije Rusiji zbog planiranih referenduma u ​​Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, Brisel će nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu, saopštio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije.

„Dodatne restriktivne mere protiv Rusije biće uvedene odmah, u najkraćem mogućem roku u koordinaciji sa našim partnerima“, rekao je Borel.
Nove sankcije EU protiv Rusije biće i lične i sektorske, rekao je Borel.

SB UN danas o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini

09:02 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu posvećenu navodnim zločinima Rusije u Ukrajini.

O toj temi 15-očlano telo obavestiće generalni sekretar UN Antonio Gutereš i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Sednici će, pored ostalih, prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Severna Koreja o slanju oružja Rusiji

08:45 - Severna Koreja saopštila da nikada nije snabdevala Rusiju oružjem i municijom i da nema takve planove, upozorivši SAD da "zatvore usta" i ne šire glasine.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kadirov objavio snimak sa fronta

08:25 - „Odmah po dolasku u zonu razmeštanja, drugi odred čečenskih boraca odmah je počeo da eliminiše vatrene položaje neprijatelja. Hrabrost, hrabrost i želja da se porazi neprijatelj odmah su dali rezultate. Napad naših vojnika je bio uspešan. Neprijateljska vatrena tačka potisnuta. Dakle, perimetar za perimetrom, zgazićemo ovo nacističko k*pile do kraja. Uspeh će biti sa nama na celoj liniji fronta! ", poručio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

 

 

Uništen ukrajinski okopnjak

08:01 - Uništen ukrajinski oklopnjak KOZAK u Rubižnu. Leto 2022.

 

Koliko ko ima nuklearki?

07:45 - Posle jučerašnjeg govora Vladimira Putina, Amerikanci su počeli da mere nuklearne bojeve glave. Količina je takođe važna u ovom slučaju.

 

U regionu Zaporožja zahtevaju od Kijeva da povuče trupe iz regiona

07:21 - Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti, inače će se posle referenduma smatrati okupatorima, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

Danas ruska vojska kontroliše oko 73% teritorije Zaporoške oblasti, a preostalih 27%, uključujući regionalni centar Zaporožje , ostaje pod vlašću kijevskog režima.

Zelenski: Još oružja

07:00 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je obraćanje Generalnoj skupštini UN kako bi od Zapada zatražio udarne sisteme velikog dometa.
Zelenski je obraćanje počeo optužbama na račun Rusije – za udare na Zaporošku nuklearku, kao i napad na zatvor u Jelenovki, ne iznoseći nikakve dokaze.

„Potrebna nam je odbrambena pomoć, vojna oprema i municija. Ofanzivnog naoružanja velikog dometa dovoljnog za oslobađanje zemlje“, rekao je Zelenski.

Zatražio je i PVO sisteme i finansijsku pomoć.

Tras i Bajden složni

06:00 - Britanska premijerka Liz Tras i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se da postupci predsednika Rusije Vladimira Putina zahtevaju da saveznici nastave ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

"Dvoje lidera su osudili Putinove nedavne ratoborne izjave o Ukrajini", rekao je portparol Trasove.

Zone bezbednosti oko nuklearke

05:00 - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) počela je pregovore sa Ukrajinom i Rusijom o parametrima uspostavljanja zone bezbednosti oko Zaporoške nukelarke, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Prema njegovim rečima, obe strane su uverene da je stvaranje zone bezbednosti neophodno.

"Rusija hoće rat"

04:00 - Rusija se plaši pravih mirovnih pregovora u Ukrajini, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u sredu tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN. Umesto toga, Rusija laže sve, rekao je predsednik.

Po njemu se „govori o razgovorima, ali se najavljuje vojna mobilizacija“.

Zelenski je, u svojim unapred snimljenim komentarima, dodao: "Šta je onda istina? Tačna je vojna mobilizacija u Rusiji. Tačni su i lažni referendumi. Rusija hoće rat. To je istina."
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slaven

22.09.2022 11:09

Sve je uzeo u obzir! Ali.bas sve! Dosta vaseg terora i punjenja vasih dzepova. Ovo je sansa za slobodu i suverenost drzava ,a ne.da nas po Zelenoj agendi pretvorite u Mesne zajednice sa kasicicom da prezivljavamo.Ko to nije procitao zasto ovolika histerija SAD i trbohozboraca EU ,ne razume o cemu se radi.