Raketni napad na hidroelektranu Kahovka; Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev tvrdi da su ruske snage izvele raketne napade na Zaporošku oblast i Nikolajev. Ukrajinski operator Energoatom saopštio je da je ruska vojska napala Južnoukrajinsku nuklearnu elektranu, ali da reaktori nisu oštećeni.

Predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da vojska Ukrajine nastavlja da napreduje, da je oslobodila Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast.

Ne prestaju sa optužbama da su ruske snage počinile ratne zločine u Harkovskoj oblasti, te da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u Izjumu. Kremlj odbacuje optužbe Kijeva. 

BLOG UŽIVO

 

PANIKA U MOSKVI Putinovo obraćanje otkazano?

22.34 - Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se večeras obrati naciji, prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Obraćanje ruskog predsednika, međutim, iz za sada nepoznatih razloga kasni više od dva sata.

Celu vest pročitajte OVDE.

Granatirani Donjeck i Makejevka

21.53 - Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku i Kirovski okrug Makejevke, ispalivši tri projektila kalibra 152 mm i tri 155 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajina.

 

Estonija oduzima lično naoružanje Rusima i Belorusima

21.43 - Državljani Rusije ili Belorusije koji žive u Estoniji i poseduju vatreno oružje dobiće rok da ga dobrovoljno predaju ili će ga policija zapleniti zbog bezbednosne pretnje, izjavila je estonski premijer Kaja Kalas. Svi detalji zakona u tom smislu su razrađeni, a kabinet samo treba da ga predstavi zakonodavnom telu, dodala je ona.

Bivša sovjetska republika je bila pristalica Kijeva u aktuelnom sukobu oko Ukrajine. Vlada u Talinu je prošlog meseca izglasala da se zaustave izdavanje šengenskih viza - dokumenata potrebnih za ulazak u Evropsku uniju, čija je Estonija članica - ruskim državljanima. Kalas je i to opravdala kao „bezbednosnu pretnju".

Između toga i zabrane finansijskih transakcija sa Rusijom, mnogim ruskim državljanima koji poseduju imovinu u Estoniji može doći do njene konfiskacije od strane države.

Raketni napad na hidroelektranu Kahovka

21.15 - Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na hidroelektranu Kahovka, ruske protivrakete su pogodile osam ciljeva u vazduhu, saopštila je uprava Kahovskog okruga.

SAD: "Rusi su na izmaku snaga u Ukrajini"

20.57- Zamenica američkog šefa diplomatije Vendi Šerman izjavila je danas da su Rusi u Ukrajini "na izmaku snage“ i da su akcije Kremlja, uključujući podršku onoga što je opisala kao "lažni referendum“ u nekim ukrajinskim regijama, očajnički potez predsednika Vladimira Putin

Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu 

20.36 - Kako prenose ruske društvene mreže ukrajinska vojska sprema još jednu veliku ofanzivu. Prema njihovim navodima iz Kijeva su upućene na front nove sveže, masovne snage.

Oglasio se NATO

20.00 - NATO će razmotriti nelegitimne gotove referendume o pristupanju Rusiji, ovo je saopštio Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse.

OSTAVIO SPISKOVE I POBEGAO Ruski bezbednjaci dobili tajne papire rezervista ukrajinske teritorijalne odbrane Hersona

19.34 - Ruske bezbednosne snage dobile su tajne spiskove rezervista ukrajinske teritorijalne odbrane Hersona i polaznika specijalnih kurseva hersonskog ogranka Nacionalnog univerziteta vazduhoplovnih snaga u Harkovu, saopštio je Sputnjiku pripadnik ruskih bezbednosnih snaga.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD ODBACUJE PLANOVE RUSIJE Bela kuća najavila Bajdenovu "odlučnu kritiku"

19.27 - Bela kuća je odbacila danas planove Rusije da održi referendume u istočnim delovima Ukrajine uz ocenu da Moskva možda preduzima korake da bi regrutovala nove trupe u tim oblastima nakon što je pretrpela velike gubitke na bojnom polju.

Celu vest pročitajte OVDE.

UKRAJINA ĆE BITI POCEPANA? Scenario iz pakla za Kijev

19.05 - Zapadni lideri su već počeli da cepaju Ukrajinu, jer su osetili njenu slabost, smatra ruski profesor Vadim Truhačov.

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec smatra da učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu odlaže tok specijalne operacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin jednim potezom može da ubrza tok operacije u Ukrajini

Raketni napad na hidroelektranu Kahovka; Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

 

19.02 - Vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec smatra da učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu odlaže tok specijalne operacije.

Celu vest pročitajte OVDE.

SVI SU MOBILISANI! Gardijan o Ukrajincima: Svakodnevno rade na podršci vojsci

18.50 - Iako su Ukrajinci iznenadili svet zauzimanjem okupirane teritorije, čime su promenili percepciju rata mnogima, i dalje se pravi jednna greška, piše Gardijan.

Celu vest pročitajte OVDE.

Razgovor Zelenskog i Erdogana

18.35 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Ovo je objavio predsednik Vladimir Zelenski na Tviteru.

Ulaskom u sastav RF promeniće se sastav vojnika LNR i DNR

18.10 - Dobrovoljci Donjecke i Luganske Narodne Republike će nakon ulaska republika u sastav Rusije preći u status vojnika Oružanih snaga Rusije, saopštio je predsedavajući Odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

- Vojno ćemo svakako ojačati (situaciju u slučaju da DNR i LNR uđu u sastav Rusije). Ovde ima mnogo komponenata, počev od toga da će ti momci, koji se sada bore u sastavu dobrovoljačkih jedinica Donjecke i Luganske Narodne Republike, postati punopravni vojnici ruske vojske. To značajno menja stvari na više načina - istakao je Kartapolov.

ŠOLC: Nemačka ne priznaje referendume

Raketni napad na hidroelektranu Kahovka; Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Paul White

 

 

17.40 - Nemačka ne priznaje referendume o uključivanju DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Ruske Federacije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Rusija je dužna da povuče svoje snage. Ukrajina ima pravo da brani celovitost, suverenitet svoje zemlje. Mi u tome podržavamo Ukrajinu. S tim u vezi, potpuno je jasno da ta imitacija referenduma ne može biti priznata - rekao je Šolc na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

SVI SU MOBILISANI! Gardijan o Ukrajincima: Svakodnevno rade na podršci vojsci

17.16 - Iako su Ukrajinci iznenadili svet zauzimanjem okupirane teritorije, čime su promenili percepciju rata mnogima, i dalje se pravi jednna greška, piše Gardijan.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSKA LEGIJA STRANACA Novi uslovi za dobijanje državljanstva

16.47 - Rusija uvodi novine, drastično smanjuje rok za dobijanje državljanstva svim strancima koji se prijave u rusku vojsku, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin

Celu vest pročitajte OVDE.

Stanovnici sela Činkšor blokiraju NATO tehniku

16.30 - Stanovnici sela Činkšor, oblast Brašov, Rumunija, blokiraju tehniku NATO na lokalnom mostu.

Preko tog mosta se prevozi materijal na poligon gde se gradi vojna baza za potrebe borbene grupe NATO, javlja Sputnjik Moldavija.
Lokalni stanovnici postavljaju betonske blokove kako vi sprečili kretanje kamiona.

Rogov: Ukrajinske snage napale su Orahovo u Zaporoškoj oblasti

16.10 - Ukrajinske snage pokušale su da izvedu ofanzivu u oblasti mesta Orehovo u Zaporoškoj oblasti, ali je taj pokušaj osujećen delovanjem artiljerije, rekao je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član saveta administracije oblasti Vladimir Rogov.

„Poginulo je više desetina ukrajinskih vojnika, uništena je vojna tehnika. Pokušaj ofanzive sasečen je u korenu. Delovala je naša teška artiljerija i minobacači“, rekao je Rogov.

Od onih koji su predvodili ukrajinskih napad niko nije preživeo, dodao je on.

Liz Tras: Britanija povećava vojnu pomoć Ukrajini

15.25 - Britanska premijerka Liz Tras rekla je danas u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da će pomoć Britanije Ukrajini u oružju iduće godine iznositi 2,6 milijardi dolara i da će biti udvostručena u odnosu na ovogodišnju pomoć, objavio je danas Rojters.

Putin kaže da se rusko oružje efikasno bori protiv arsenala NATO-a u Ukrajini

14. 50 - Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da se ruska vojna oprema u Ukrajini efikasno opire zapadnom oružju.

- Želeo bih da istaknem činjenicu da se naša oprema efikasno odupire zapadnim modelima naoružanja - rekao je Putin u utorak na sastanku sa predstavnicima odbrambene industrije.

Putin smatra da bi Ruska Federacija trebalo da prouči zapadne arsenale naoružanja koje se koristi u Ukrajini kako bi poboljšala domaću opremu.

- To znači da moramo i možemo da ih proučavamo – te arsenale i šta ima i šta se koristi protiv nas, da kvalitativno povećamo svoje sposobnosti i, na osnovu stečenog iskustva, unapredimo tamo gde je potrebno našu opremu, naše naoružanje - rekao je Putin.

Tenk izdržao direktan pogodak (VIDEO)

14.29 - Modifikovana verzija osnovnog borbenog tenka T-72B prikazala svoju borbenu žilavost pošto je izdržala direktan pogodak protivtenkovske vođene rakete koju su lansirale jedinice ukrajinske armije.

 

 

Određen ključni datum za LNR i DNR

14.15 - Određen je datum referenduma o ulasku Luganske narodne Republike i Donjecke Narodne Republike u sastav Rusije, ali i objavljeno istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnjenja o izlaznosti građana na glasanje

Celu vest pročitajte OVDE.

Objavljeno istraživanje u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

13.53 - Većina stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti želela bi da njihove teritorije, po završetku specijalne operacije, uđu u sastav Rusije, navodi se u rezultatima studije koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja INSOMAR-a od 19. septembra.

Na glasanje namerava da izađe 83 odsto građana u LNR, 80 odsto u DNR, 72 procenta ispitanih u Zaporoškoj oblasti, kao i 65 odsto anketiranih u Hersonskoj oblasti.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

13.25 - Avijacija oborila je ukrajinski avion Su-24;

- U visokopreciznim napaima u Harkovskoj oblasti i DNR-u uništeni su više od 120 ukrajinskih vojnika i tri tenka;

- U rejonu Hersona pogođene su dve protivradarske rakete „Harm“;

- Oružana snage Rusije su gađale pozicije jedinica ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti, uništeno je više od 70 ekstremista, više od 15 jedinica tehnike, kao i proizvodni pogon za remont oklopnih vozila;

 -Avijacija i artiljerija Oružanih snaga Rusije pogodile su šest komandnih centara i pet skladišta sa naoružanjem;

- Ruska vojska je u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti likvidirala oko 170 ukrajinskih vojnika.

Tras za povećanje vojne pomoći Ukrajini

12:50 - Britanska premijerka Liz Tras rekla je danas u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da će pomoć Britanije Ukrajini u oružju iduće godine iznositi 2,6 milijardi dolara i da će biti udvostručena u odnosu na ovogodišnju pomoć.

Britanija će nastaviti da pomaže Ukrajini, jer je sigurnost te zemlje i naša sigurnost, naglasila je Tras.

Poslednje procene

12:50 - 

 

 

U LNR usvojen zakon o održavanju referenduma

12:45 - Zakon o održavanju referenduma u Luganskoj Narodnoj Republici jednoglasno su usvojili poslanici Narodnog veća republike, saopštio je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki.

Savet EU odobrio pet milijardi evra zajma Ukrajini

12:30 - Savet Evropske unije saopštio je da je zvanično usvojio odluku o hitnom pružanju pet milijardi evra dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini kroz povoljno dugoročno kreditiranje.

Ministri finansija EU su 9. septembra postigli načelnu saglasnost oko dodatnih pet milijardi evra pomoći za Ukrajinu na neformalnom sastanku u Pragu.

 

 

 

Doneta odluka: Održaće se referendum u Hersonskoj oblasti

12:20 - Administracija Hersonske oblasti donela je odluku da raspiše referendum za ulazak regiona u sastav Ruske Federacije, saopštio je šef administracije Vladimir Saldo.

 

Donbas želi da referendume priznaju države ŠOS i BRIKS-a

11:45 - Donbas je zainteresovan da referendumi budu maksimalno transparentni i legitimni i da ih priznaju države ŠOS i BRIKS, izjavio je ambasador Luganske Narodne Republike u Moskvi Rodion Mirišnik televiziji "Rusija 24".

„Ne zanima nas odnos zapadnih zemalja prema našim procesima, jer se to već manifestuje na bojnom polju, ali nam je izuzetno važno kako će to oceniti zemlje ŠOS (održavanje referenduma), kako će reagovati zemlje BRIKS-a, koji će biti posmatrači. Zainteresovani smo da proces bude maksimalno transparentan i legitiman“, rekao je on.

Priprema ruskih lovaca Su-34 za akciju tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini

11:20 - 

 

 

 

Sijarto: Sankcije naškodile Evropi mnogo više nego Rusiji

11:15 - Evropa više pati od posledica sankcija koje je uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, nego sama Moskva, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sajarto, koji učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku, istakao je da bi najbolje bilo da Evropa odustane od osmog paketa sankcija Rusija, jer će samo produbiti energetsku krizu, prenosi Rojters.

 

Ruska flota premestila podmornice iz Sevastopolja

11:10 - Ruska flota na Crnom moru premestila je pojedine podmornice iz luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodaru na jugu Rusije, saopštila je danas britanska vojska, prenosi Rojters.

 

RUSI ZAVRĆU SLAVINE KINI Gasprom se oglasio, "Snaga Sibira" prestaje sa isporukama

11:00 - Ruski Gasprom saopštio je danas da će obustaviti isporuku gasa Kini kroz gasovod "Snaga Sibira" između 22. i 29. septembra zbog planiranih radova na održavanju, prenosi Rojters.

Detaljnije možete pročitati OVDE 

 

RUSIJA ULAZI U TOTALNI RAT? Medvedev otkrio! Ako uspe referendum Moskva ima odrešene ruke!

Raketni napad na hidroelektranu Kahovka; Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

10:20 - Zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medevedev ocenio je da su referendumi u Donbasu od velikog značaja ne samo za zaštitu stanovnika samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR, DNR) i drugih, kako je naveo, "oslobođenih teritorija", već i za obnavljanje "istorijske pravde".

Detaljnije možete pročitati OVDE

NEMA NADE ZA KRAJ RATA Peskov: U ovom trenutku bez izgleda za diplomatsko rešenje

09:48 - U ovom trenutku nema izgleda za političko- diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Detaljnije možete pročitati OVDE

LNR: 7 civila poginulo u ukrajinskom granatiranju sela

09:30 - Sedam civila u selu Krasnorečenskoe u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), uključujući troje dece, poginulo je u granatiranju ukrajinskih trupa, saopštila je kancelarija samoproglašene LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Do napada je došlo u ponedeljak veče, a uništene su dve stambene zgrade, prenosi RIA Novosti.

 

Herson u utorak o referendumu

09:15 - 

 

 

 

Odjekuju eksplozije!

09:00 - Dve snažne eksplozije odjeknule su u Melitopolj

 

 

Erdogan: Rusija nastoji da što pre okonča sukob u Ukrajini

Raketni napad na hidroelektranu Kahovka; Ukrajinci spremaju veliku ofanzivu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

 

08:30 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da Rusija nastoji da što pre okonča sukob u Ukrajini. On je ovo mišljenje izneo u ponedeljak u intervjuu američkoj televizijskoj kući "PBS". Na pitanje koliko brzo će se, po njegovom mišljenju, okončati sukob u Ukrajini, turski lider je rekao da smatra da će Rusija težiti da reši sukob što je pre moguće.


- U Uzbekistanu sam se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i imali smo veoma detaljne razgovore sa njim - rekao je Erdogan. Prema njegovim rečima, ruski lider je "demonstrirao da nastoji da ovo završi što je pre moguće".

 

Ukrajina: Rusija ispalila 100 granata na Nikopoljski okrug

08:00 - Ruske snage ispalile su noćas više od 100 granata na Nikopoljski okrug, objavio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne administracije Valentin Rezničenko.

Prema preliminarnim podacima nema povređenih, prenosi Unian.

 

Ukrajina: Rusija u ponedeljak izvela 81 napad na ciljeve u Ukrajini

07:45 - Ruske snage su u ponedeljak izvele 81 napad na objekte na teritoriji Ukrajine, saopštio je jutros generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U napadima je oštećena infrastruktura u više od 33 naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

LNR,DNR i Hersonska oblast traže referendum o ulasku u Rusiju

07:17 -  Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatražile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti.

U Ukrajinu stižu slovenački tenkovi

07:00 - Ukrajina će dobiti 28 slovenačkih tenkova M-55S. Zauzvrat, Slovenija će dobiti 40 nemačkih vojnih transportnih vozila .

 

 

U zamenu za cisterne, Slovenija će dobiti 35 teških utovarivača na kuku i 5 teških transportera za vodu.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading