PUTIN PRVI PUT O KONTRAOFANZIVI KIJEVA! "Videćemo kako će to da se završi!"
Alo

Putin je saopštio da je bilo pokušaja da se izvedu teroristički napadi u Rusiji, između ostalog i na teritoriji ruskih nuklearnih objekata, ali kako je rekao, situacija je pod kontrolom.

"Što se tiče naše suzdržane reakcije, ne bih rekao da je toliko suzdržana. Specijalna vojna operacija – to nije samo još jedno upozorenje, to je ipak specijalna vojna operacija. Ali tokom nje vidimo pokušaje izvođenja nekakvih terorističkih napada, pokušaja da se ošteti naša infrastruktura. Mi zaista prilično suzdržano odgovaramo na to, ali zasada. Nedavno su ruske Oružane snage zadale par osetnih udara, smatraćemo da su upozoravajući. Ako se situacija i dalje bude razvijala na ovaj način, odgovor će biti ozbiljniji", poručio je ruski lider.

Ruski lider je prokomentarisao navode kijevskih vlasti da sprovode aktivnu kontraofanzivnu operaciju.

"Kijevske vlasti su saopštile da su pokrenule, da sprovode aktivnu kontraofanzivnu operaciju. Pa, videćemo kako će biti, kako će se završiti", rekao je ruski lider.

Zapad je pokušao da stvori u Ukrajini antirusku enklavu za rušenje Rusije, a specijalna vojna operacija je i pokrenuta da bi se to sprečilo, rekao je Putin.

"One (zapadne zemlje) uvek su težile raspadu naše zemlje, to je sigurno. Samo izaziva žaljenje to što se u jednom trenutku pojavila ideja da iskoriste Ukrajinu za postizanje tih ciljeva. Mi smo i pokrenuli specijalnu vojnu operaciju da bismo sprečili takav razvoj događaja. To je ono čemu zapadne zemlje, na čelu sa SAD, teže i čemu su težile – da stvore antirusku enklavu i da prete Rusiji iz tog pravca", rekao je ruski lider.

Po rečima Putina, ofanzivna operacije u Donbasu se ne prekida, ali Rusija ne žuri.

"Uprkos tim pokušajima kontraofanzive ukrajinske vojske, naše ofanzivne operacije u samom Donbasu se ne prekidaju, one su u toku. Idu laganim tempom, ali dosledno, postepeno ruska vojska zauzima nove i nove teritorije", istakao je Putin.

Plan specijalne operacije ne podleže izmenama, a operativne odluke se donose u hodu.

"Generalštab donosi operativne odluke u toku operacije, nešto smatra ključnim, glavnim ciljem, a glavni cilj je oslobađanje čitave teritorije Donbasa", rekao je Putin.

Takođe je podsetio da Rusija sprovodi specijalnu operaciju samo uz učešće vojnika po ugovoru, a ne cele vojske.

O "bezbednosnim garancijama" koje je predložio Kijev

Ruski lider je priznao da nije upoznat sa predlozima Kijeva o bezbednosnim garancijama.

"Iskreno, nisam upoznat sa tim šta oni predlažu ovog puta. Mi smo, zapravo, počeli sa tim. Pričali smo tokom pregovaračkog procesa sa kijevskim vlastima i završili smo, zapravo, pregovarački proces u Istanbulu poznatim nacrtom sporazuma, nakon čega su povučene trupe od Kijeva kako bi se stvorili uslovi za zaključivanje tog sporazuma", podsetio je Putin.

Kako je dodao, Rusija se generalno složila s tim da bezbednost Ukrajine treba da garantuju velike sile.

Ipak, po njegovim rečima, kijevske vlasti su odjednom odustale od svih dogovora i "strpale ih u fioku".

"Objavili su da žele da ostvare pobedu na bojnom polju. Samo napred. Oni sada pokušavaju to da urade, sprovodeći ovu kontraofanzivu", rekao je ruski lider.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading