ZELENSKI TRAŽI JOŠ ORUŽJA OD ZAPADA! Ukrajina nastavlja ofanzivu na istoku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Od početka septembra naši vojnici su već oslobodili 6.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije na istoku i jugu“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju i dodao da ukrajinska vojska nastavlja napredovanje.

Kijev je u nedelju saopštio da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive ponovo zauzela 3.000 kvadratnih kilometara teritorije, dok je u ponedeljak ukrajinski predsednik rekao da su uspeli da oslobode više od 20 gradova u oblasti Harkova i Donjecka. poslednja 24 sata.

Među oslobođenim mestima je, između ostalih, strateški važan grad Izjum, navodno jedan od najvećih logističkih centara ruske vojske. Prema ukrajinskim vlastima, ukrajinska vojska je postigla značajan uspeh i u južnoj Hersonskoj oblasti, u kojoj je zauzela oko 500 kvadratnih kilometara teritorije koja je ranije bila pod ruskom kontrolom.

ZELENSKI TRAŽI JOŠ ORUŽJA OD ZAPADA! Ukrajina nastavlja ofanzivu na istoku

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

Prema procenama američkih vojnih predstavnika, ruske snage su napustile svoje položaje u okolini Harkova i povukle se preko granice na rusku teritoriju.

Ukrajinske snage su od početka meseca nanele seriju poraza ruskim snagama u kontraofanzivi zapadnim oružjem, zbog čega je Zelenski pozvao Zapad na nova snabdevanja. Prema njegovim rečima, Ukrajina i Zapad tek treba da ojačaju saradnju da bi pobedili ruski terorizam.

Američki državni sekretar Blinken ocenio je u ponedeljak da je ukrajinska vojska značajno napredovala uz pomoć Zapada, ali je prerano za predviđanje konačnog ishoda rata.

„Ono što su uradili bilo je planirano veoma metodično, i naravno tome je pomogla značajna pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja, što je osiguralo da Ukrajina ima opremu u svojim rukama za izvođenje kontraofanzive“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ciudad de Mekico .

„Očigledno, svedoci smo značajnog napretka Ukrajinaca, posebno na severoistoku, što je rezultat podrške koju smo pružili, ali pre svega rezultat je izuzetne hrabrosti i otpornosti ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskih snaga. ljudi“, rekao je Blinken, koji je prošle nedelje nenajavljeno požurio u Kijev, gde je najavio nove isporuke američkog oružja.

Najnoviji paket američke vojne pomoći uključiće municiju za napredne raketne sisteme Himars, nakon što je raketni sistem zemlja-zemlja Nasams, koji može da obara i avione, već poslat u Ukrajinu.

Posle uspeha Ukrajine na bojnom polju, Moskva je uglavnom ćutala, ali je ruska strana priznala povlačenje ili „preraspodelu snaga“ u istočnom delu Harkovske oblasti zbog napredovanja ukrajinske vojske.

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije javno odgovorio, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov, na pitanje novinara da li Putin i dalje veruje vojnom vrhu, rekao samo da će ruske snage nastaviti operacije u Ukrajini dok se ne ostvare prvobitno postavljeni ciljevi.

Putin je u ponedeljak predsedavao sastankom o ekonomskoj situaciji, tvrdeći da se Rusija dobro drži uprkos stisku zapadnih sankcija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading