Snimak stravične eksplozije nakon pada ruskog aviona; Ukrajina želi još jedan front (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljene su žestoke borbe na istoku i jugu zemlje. Kijev tvrdi da su ruske snage proterane iz još 20 naselja. Kremlj poručuje da se "specijalna vojna operacija" nastavlja, sve dok se ne ostvare svi postavljeni ciljevi. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva obe strane na prekid granatiranja u Zaporožju.

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi se ta zemlja se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali da ekonomski "blickrig" protiv nje nije uspeo.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložiće Vladimiru Putinu da održi sastanak sa Volodimirom Zelenskim, prenose turski mediji.

KRAJ BLOGA

Stravičana eksplozije nakon pada ruskog aviona(VIDEO)

23.59 - Prilikom poletanja para ruskih jurišnih aviona Su-25, i uvođenja u prvi levi penući zaokret, došlo je do greške pilota, a avion se brzo našao u nepravilnom položaju. Iz čega, nažalost na minimalnoj visini nema izvlačenja. 

Na repu se blago nadzire slovo ,,Z", tako da je moguće da se ovaj incident dogodio tokom SVO u Ukrajini, ali su vreme, mesto, i svi drugi detalji nepoznanica.

Ukrajina želi drugi front

23.48 - Predsednik vladajuće partije „Gruzinski san - demokratska Gruzija" Iraklij Кobahidze saopštio je da ukrajinske vlade ne mogu da sakriju želju da se Gruzija uvuče u vojni konflikt u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski: Kontrolišemo

23.15 - Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu, naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinci granatirali selo u Rusiji

22.40 - Belgorodsko selo Šelaevo u Valujskom gradskom okrugu je gađano iz Ukrajine, dva civila su ranjena, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Sa strane Ukrajine granatirano je selo Šelajevo u Valujskom gradskom okrugu. Ima žrtava - dva civila. Povrede su lake, lekarska pomoć je brzo pružena, a oni su poslati kući na ambulantno lečenje, napisao je guverner na svom Telegram kanalu.

Evropska komisija za sada neće ograničiti cenu ruskog gasa

22.30  - Evropska komisija će predložiti niz mera u sferi energetike kako bi se cene u Evropskoj uniji snizile, dok će ograničenje cena na ruski gas zahtevati dodatne procene, izjavio je evropski komesar za energetiku Кadri Simson nastupajući na sednici u Evropskom parlamentu u Strazburu.

 „Što se tiče ograničenja cena za ruski gas, Evropska komisija bi trebalo da razradi dodatne mere kako bi uradila procene", rekla je ona.

Obnovljen rezervni dalekovod na NE Zaporožje

21.55 Na nukleranoj elektrani Zaporžje obnovljen je treći rezervni dalekovod, prenosi Truha na Telegramu.

 

 

Danska će obučavati ukrajinske vojnike

21.22 - Danska je pristala da obučava ukrajinske vojnike na svom tlu, citirala je danska novinska agencija Ricau reči danskog ministra odbrane Mortena Bodskova. On je to izjavio danas nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom u Kijevu, preneo je Rojters.

Bodskov nije želeo da iznese više detalja o broju ukrajinskih vojnika, kao ni lokaciji ili vremenu kada će biti realizovana obuka. Dansko ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo ovaj izveštaj.

Ministarstvo je u avgustu saopštilo da će podržati projekat obuke za Ukrajince, a koji vodi Velika Britanija sa 130 vojnika

Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji

20:47 - Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu potencijalu Moskve da održi svoju oružanu i vojnu opremu u ratu sa Ukrajinom, smatra šef diplomatije EU Žozep Borelj.

On dodaje da gotovo polovina ruske vojne tehnologije zavisi od uvoza sa Zapada.

"Ako pogledate unutrašnjost jednog tenka unistenog na ulicama Kijeva videcete da je ogroman deo elektronskih komponenti u njemu proizveden u evropskim zemljama'', rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi Rojters.

On je dodao da "45 odsto ruske tehnologije zavisi od evropskog uvoza, a on je prekinut" Borelj tvrdi da dve trećine svih ruskih civilnih aviona ne mogu vise da lete jer delovi za njih potiču iz evropskih zemalja.

Borelj takodje tvrdi da Moskva više ne može da prevazidje vojne gubitke koje je pretrpela.

U zatvor zbog ruskih pasoša

20.20 - Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarija predsednika Ukrajine Alekseja Arestoviča.

"Oni koji su dobro uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor", napisao je Arestovič na telegramu, prenosi Sputnjik.

UKRAJINSKI MINISTAR: Zašto se Berlin plaši onoga čega se Kijev ne plaši?!

Snimak stravične eksplozije nakon pada ruskog aviona; Ukrajina želi još jedan front (FOTO/VIDEO)

EPA STEPHANIE LECOCQ

 

 

20.05 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba revoltiran je Nemačkim odnosom prema Ukrajini povodom traženog naoružanja i "apstaktnih izgovora" Nemačke

Celu vest pročitajte OVDE.

Rat u Ukrajini neće izgledati kako su zamislile zapadne sile

19.37 - Rusko rukovodstvo, najverovatnije, planira da radikalno promeni pristup sprovođenju „specijalne operacije“ u Ukrajini, usvajanjem određenih vojnih odluka.

Celu vest pročitajte OVDE.

Telefonski razgovor Putina i Šolca

19.14 - Dvojica lidera razgovarala su o trenutnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je nemački kabinet. Stranke su navodno razgovarale i o situaciji sa nestašicom hrane u svetu. Šolc je takođe pozvao na osiguranje bezbednosti Zaporoške NE, prenosu RT na Telegramu.
 

Rogov: Nagomilana ukrajinska vojska kod Zaproške oblasti

18.48 - Na liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti nagomilane su velike snage i tehnika ukrajinske vojske, saopštio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije ove oblasti Vladimir Rogov. Do sada takve količine u ovom delu nije bilo.

Međutim, situacija je kontrolisana, ne vrši se evakuacija iz naseljenih mesta koja se nalazi u području fronta.

Grantirana tri naselja u DNR

18.23 - Ukrajinske trupe granatirale su Mineralnoje, Zajcevo i dva okruga Donjecka i za 16 minuta, ispalili ukupno 11 zrna kalibra 152 milimetra i pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Rusko MO: Izbačeno iz stroja više od 800 pripadnika VSU i plaćenika

18.20 - Gubici među ukrajinskim vojnicima i stranim borcima kao rezultat vazdušnih, raketnih i artiljerijskih udara, tokom dana premašili su 800 poginulih i ranjenih, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Odbijen ukrajinski napad kod Hersona

18.18 - Jedinice 46. brigade i 35. brigade, nakon pregrupisavanja u rejonu Lozovoje i Suhoje Stavke, ponovo su pokušale da napadnu iz rejona Belogorke u pravcu Bruskinskog.

Usled masovnog vatrenog udara artiljerije i MLRS Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i bombardovanja po „stomaku“, jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su napredovale pretrpele su gubitke i počele su neuredno povlačenje.

Vatreno pokrivanje ukrajinskih vojnika u bekstvu obezbeđuju dve posade haubica M777 iz rejona Bereznohovatoj. Oružane snage Rusije uništile su dve ukrajinske haubice „Giacint-B” četiri kilometra istočno od sela.

Takođe, preko 25 oklopnih vozila, uključujući četiri tenka, osam samohodnih haubica i devet borbenih oklopnih vozila, raspoređeno je preko uspostavljenih prelaza na desnu obalu reke Ingulec

Rusi: Snigirevku nisu zauzeli Ukrajinci

18.10 - Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.

Zemlje koje potpišu biće dužne da pruže Ukrajini vojnu pomoć

17.55 - Kabinet ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog objavio je nacrt „Kijevskog sporazuma o bezbednosti“ – nacrta dokumenta o davanju međunarodnih garancija Kijevu.

Celu vest pročitajte OVDE.

ZELENSKI TRAŽI JOŠ ORUŽJA OD ZAPADA!

17.25 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage u septembru ponovo preuzele kontrolu nad 6.000 kvadratnih kilometara teritorije, istovremeno pozivajući zapadne zemlje da ubrzaju isporuke oružja nakon što je Kijev preuzeo inicijativu na bojnom polju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Grad Snigirevka ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije

16.51 Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti ostaje pod kontrolom gradske vojno-civilne administracije, uprkos pisanjima ukrajinskih medija da su ga zauzele Oružane snage Ukrajine, saopšteno je u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti. Oni su istakli da je ukrajinska vojska povećala intenzitet granatiranja stambenih naselja.

 

Ukrajinske trupe gađale su Lisičansk iz višecevnih bacača raketa "Himars"

16-14 Dve osobe su poginule, jedna je ranjena, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

 

Ukrajina preti zatvorskom kaznom građanima koji su uzeli ruski pasoš

16.12 Ukrajinci koji su dobili rusko državljanstvo biće kažnjeni za izdaju države, saopštio je savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

- Oni koji su dobrovoljno uzeli ruski pasoš, svi će biti kažnjeni. Najbolja kazna je zatvor - napisao je Arestovič na telegramu.

 

 

Ukrajina odgovorila Medvedevu: Traži bunker!

15.31 Oleksij Danilov, predsedniki ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, odgovorio na pretnje Putinovog zamenika i saveznika Dmitrija Medvedeva

Danilov je na Tviteru Medvedevu poručio da "nađe bunker u koji će se sakriti". Medvedev je dan ranije zapretio kijevskom režimu  "da je ovo tek zagrevanje i dečja igra za ultimatume koji slede".

 

Presek stanja na frontu za 13. septembar

15.02 

 

 

 

"Sankcije moraju pogoditi i obične Ruse"

14:00 - 

 

 

 

Kremlj: Rusija i Kina složne, ne može više unipolarno

Snimak stravične eksplozije nakon pada ruskog aviona; Ukrajina želi još jedan front (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

13:15 - 

 

 

 

Ukrajina traži još bržu isporuku zapadnog oružja

12:30 - 

 

 

 

Pao još jedan grad

11:30 - Guverner Luganska Serhij Hajdaj na Telegramu je objavio da su ukrajinske snage oslobodile grad Kreminu, koji se nalazi samo 25 kilometara severoistočno od Severodonjecka. "Grad je potpuno prazan i zastava Ukrajine koju su podigli partizani još se visoko vijori", napisao je guverner Luganske oblasti.

 

Sedam brodova sa žitom napustilo Ukrajinu

11:00 - 

 

 

 

10:15 - U Zaporoškoj oblasti pronađeno skrovište sa oružjem

Rekordno veliko skrovište oružja pronađeno je u Zaporoškoj oblasti, u šumi je bilo sakriveno 260 kutija sa granatama, saopštio je član glavnog saveta regionalne uprave regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, informacije su dobijene od meštana koji su videli kako nepoznati ljudi vuku kutije u šumskom pojasu u Tokmakskom rejonu.

09:30 - Rusija: Direktor fabrike aviona prosleđivao podatke Ukrajini

Rusija je uhapsila jednog od menadžera fabrike aviona, pod sumnjom da je prenosio tajne vojne informacije Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na federalnu bezbednosnu službu FSB.

Visoki službenik jednog od ruskih odbrambenih preduzeća osumnjičen je da je prosleđivao poverljive podatke Ukrajini, saopštio je FSB.

Dok je bio na poziciji direktora kvaliteta jedne avio-fabrike, imajući pristup tehničkoj dokumentaciji sa oznakom „strogo poverljivo“, stanovnik Podmoskovja je mobilnim telefonom fotografisao fragmente nacrta delova vojnih aviona“, objasnila je tajna služba.

09:00 - Harkov i region ponovo bez struje

Harkov i region ponovo bez struje. Rezervna linija nije uspela, prenose ukrajinski mediji.

Prema rečima zamenika šefa kabineta predsednika Kirila Timošenka, sve snage su sada usmerene na otklanjanje problema. Rezultati će biti naknadno objavljeni.

Takođe je ranije postalo poznato da je metro u Harkovu prestao da radi zbog nestanka struje. To su posledice podmuklog granatiranja od strane Rusa prethodnog dana.

08:25 - Zelenski danas sa direktorkom MMF-a o pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovaraće danas sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom, rekli su Rojtersu dva izvora upoznata sa planom.

Do razgovora dolazi u trenutku kada Ukrajina nastavlja da vrši pritisak na MMF za puni program finansiranja, navodi britanska agencija.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da traže program vredan čak 15 do 20 milijardi dolara, iako se smatra da je malo verovatno da će tako veliki iznos dobiti odobrenje MMF-a.

07:53 - Blinken: Ukrajinska vojska učinila značajan napredak

Snimak stravične eksplozije nakon pada ruskog aviona; Ukrajina želi još jedan front (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Meksiko Sitiju da je ukrajinska vojska tek počela kontraofanzivu protiv ruske vojske, ali da je već učinila značajan napredak.

Blinken, koji boravi u poseti Meksiku zbog ekonomskih razgovora, rekao je juče da je napredovanje ukrajinske vojske metodično planirano i da je u tome dobila pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u naoružanju i opremi, preneo je Rojters.

Rusija je preduzela agresiju i ona mora da je prekine, naveo je Blinken.

 

07:40 -  Pušilin: Ukrajinska vojska pokušala da zauzme aerodrom u Donjecku

Ukrajinska vojska je pokušala da krene u ofanzivu na aerodrom u Donjecku, ali je pretrpela težak poraz, tvrdi lider DNR Denis Pušilin.

Pušilin je takođe rekao da je razgovarao sa vojnicima na prvoj liniji fronta. Primetio je visok borbeni duh kod vojnika, javlja Sputnjik.

07:17 - Kadirov najavio iznenađenje za ukrajinske snage

Snimak stravične eksplozije nakon pada ruskog aviona; Ukrajina želi još jedan front (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

"Zanimljivo iznenađenje" za ukrajinske snage, napisao je lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je naveo da "neće još da otkriva šta to ukrajinskim ekstremistima priprema tim za denacifikaciju Ukrajine predvođen Sultanom Rašajevim, jer će se to uskoro saznati", prenosi Tas s.

Kadirov ističe da su sve akcije boraca precizno planirane i napomenuo da se specijalna vojna operacija uspešno odvija na području odgovornostI čečenskih snaga, zahvaljujući njihovom herojstvu, kao i racionalizovanoj saradnji sa zajedničkim snagama.



 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading