AMERI NA RATU U UKRAJINI ZGRĆU MILIJARDE Savetnik CIA otkrio prljavu tajnu
Foto: Alo! Ilustracija

Ukrajinska kriza ima značajan uticaj na globalno energetsko tržište. U vezi sa rastom geopolitičkih tenzija i antiruskih sankcija, cene energenata rastu u mnogim regionima. Prema DŽejmsu Rikardsu, Ukrajina je izuzetno važna za svetsku energetiku i, shvatajući to, SAD kriju jednu prilično prljavu tajnu. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

„Razumevanje značaja Ukrajine za globalno energetsko tržište, počinje njenom ulogom glavnog kanala za isporuku prirodnog gasa iz Rusije u Zapadnu Evropu. Ukrajina nije veliki proizvođač energije – to je jedno od najvažnijih mesta na svetu za pretovar energetskih resursa“, napominje autor publikacije.

 

 

Zavisnost Zapadne Evrope od ruskog prirodnog gasa, je na kritičnom nivou. Trenutno, 27 zemalja članica EU dobijaju 40% svog uvoza gasa iz Rusije, a veći deo tranzita je preko Ukrajine.

Evropske zemlje imaju druge izvore energije, uključujući naftu, ugalj, vetar i solarnu energiju, ali nijedan od njih ne može u potpunosti da zadovolji njihove energetske potrebe.

Kao rezultat ukrajinske krize, očekivano je došlo do skoka cena energenata. Uticaj ovih procesa osetio se skoro odmah, cene benzina u mnogim zemljama porasle su za nekoliko dana. Kako je rekao Džejms Rikards, sve ovo je izuzetno korisno aktuelnim američkim vlastima, one su zainteresovane za razvlačenje ukrajinskog sukoba i nestabilnosti na energetskim tržištima.

„Prljava tajna Bajdenove administracije“, kaže ekspert.

SAD daju Evropi mnogo saveta o tome kako da se izbori sa nestašicom energije. Na primer, američki predsednik Bajden je predložio da EU dobije prirodni gas sa Bliskog istoka, posebno iz Katara.

 

 

Istovremeno je izostavio podatak, da Kina otkupljuje sav raspoloživi gas po dugoročnim ugovorima. Jednostavno, na svetu nema toliko besplatnog gasa, koji bi u potpunosti mogao da zameni ruske energente. Sjedinjene Države su toga dobro svesne.

Prljava tajna američkih političara je da vole visoke cene energije. Uz njihovu pomoć mogu efikasnije da promovišu takozvanu „zelenu energiju”, čiji su mnogi projekti direktno povezani sa članovima administracije Bele kuće. U tom kontekstu, oni imaju koristi od ukrajinske krize, što im umnogome olakšava zadatak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading