(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Sažetak 195. dana rata u Ukrajini

-Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

- Premijer Ukrajine Denis Šmigalj saopštio je na sastanku Saveta za pridruživanje Ukrajine EU u Briselu da Kijev procenjuje svoju štetu od vojnih operacija na 326 milijardi dolara.

- Tokom noći ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštili su u administraciji grada.

- IAEA poziva na uspostavljanje „bezbednosne zone“ u elektrani Zaporožje.

- Komandant Berdjanska Artem Bardin hospitalizovan je nakon eksplozije njegovog automobila u centru grada, saopštila je gradska uprava.

- Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

- U Hersonu je odjeknula serija od 11 eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju aktivirana protivvazdušna odbrana, javio je dopisnik Sputnjika.

BLOG UŽIVO:

Aktivirana PVO u Melitopolju

22:47 - U Melitopolju je, prema preliminarnim podacima, aktivirana PVO. Čulo se pet eksplozija, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Melitopolju je dignuto u vazduh sedište pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, podaci o šteti i žrtvama se još utvrđuju, dodao je Rogov.
Rogov je dodao da je PVO aktivirana i u Berdjansku.

Rusija nastavlja vojnu akciju, na udaru tehnika i avijacija

22:29 - Balakleja je potpuno pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, borbe se vode na severnoj strani grada, neprijatelj je izbačen sa istočnog dela, saopštio je na svom telegramu predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Kako je rekao, Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose udare na tehniku i avione protivnika .
 

Zelenski: Ratni budžet

21:56 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će budžet za narednu godinu biti ratni budžet, u kome će više od triliona grivni (oko 27,4 milijardi dolara) biti namenjeno za odbranu i bezbednost.

U večernjem video obraćanju, on je takođe rekao da socijalne obaveze kao što su penzije moraju biti pokrivene u potpunosti, preneo je Rojters. Neesencijalni troškovi moraju biti smanjeni što je više moguće, dodao je on.

U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

21:33 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u današnjem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Još jedna država sprema vojsku za rat sa rusijom!

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

 

21.01 - "Postoji ozbiljan rizik, desiće se u narednih tri do 10 godina" - izjavio zamenika ministra nacionalne odbrane Poljske Marcina Ociepe

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite

20.45 - Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su svesni da ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, ali ne može to da izgovori naglas, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Celu vest pročitajte OVDE.

UKRAJINA POTVRDILA Izveli smo niz napada na ruske baze na Krimu

20.25 - Načenlnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska avijacija i artiljerija  kod Andrejevke (VIDEO)

20.02 - Snimak kako Ruska avijacija i artiljerija dejstvuju kod Andrejevke na pravcu kod Hersona.

 

 

Džabarov: Pitanje isporuka ukrajinskih žitarica potrebno je podići na nivo Saveta bezbednosti UN

19.36 - Pitanje isporuka ukrajinskih žitarica zemljama kojima su najpotrebnije je potrebno podići na nivo Saveta bezbednosti UN, jer su zapadne zemlje prekršile sporazume, izjavio je Sputnjiku prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov, prenosi Sputnjik.

 „Potrebno je na nivo Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podići pitanje o isporukama žitarica iz Ukrajine najsiromašnijim zemljama“, rekao je Džabarov.

Ukrajinci očekuju da kontraofaziva bude gotova do kraja godine

19.00 - Ukrajinska protivofanziva traje nedelju dana, a ukrajinske snage ostvaruju uspehe na jugu, s ambicioznim ciljem povratka većine područja okupiranog od strane Rusije u Hersonu do kraja godine, rekli su viši američki i ukrajinski zvaničnici za CNN.

Šolc obećao Zelenskom nastavak nemačke pomoći

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

EPA/ Georgi Licovski

 

 

18.37 - Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kontinuiranu podršku, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mere pomoći prilikom obnove Ukrajine, preneo je Rojters.

Šolc je naglasio da su u toku pripreme za međunarodnu konferenciju o pomoći Ukrajini, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra.

Zelenski i Šolc su se, takođe, složili da je zaštita nuklearne elektrane Zaporožje od velikog značaja i podržali su preporuke iz izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pozvala da se napravi zona zaštite oko nuklearke.

DARIJINE UBICE PRETE PUTINU Pomenuli su Miloševića i Čaušeskog

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

 

18.15 - Teroristička grupa koja je preuzela odgovornost za smrt Darije Dugine, ćerke saveznika Vladimira Putina, najavila je smrt ruskog predsednika.

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠOK ZA ZELENSKOG Amerikanci prekinuli dogovor sa Kijevom

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

17.45 - Američki plan za prodaju naprednih vojnih dronova Ukrajini zaustavljen je navodno zbog straha da bi sofisticirana špijunska oprema mogla pasti u pogrešne ruke.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski nominovan za nagradu za demokratiju i ljudska prava

17.18 - Evropska narodna partija (EPP) je u Evropskom parlamentu nominovala predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za nagradu Saharov za demokratiju i ljudska prava.

"Zelenski i ukrajinski narod se ne bore samo za svoju slobodu i svoju zemlju, već za evropske vrednosti i time protiv agresije, tlačenja i diktature", rekao je poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Kristijan Sagarc, obrazlažući predlog EPP.

I druge frakcije u Evropskom parlamentu treba do sredine meseca da saopšte svoju nominaciju.

Odluka o dobitniku ovogodišnje nagrade Saharov, najvećeg priznanja EU, biće saopštena 20. oktobra, a dodeljena 14. decembra na poslednjoj plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Novčani fond nagrade je 50.000 evra.

Nagradu Saharov, Evropski parlament dodeljuje od 1988. godine ličnostima i organizacijama koje se zalažu za ljudska prava i demokratiju.

Prošle godine nagrada je dodeljena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Dejstvo armijskog korpusa LNR (VIDEO)

16.35 - Snimak dejstva pripadnika 2. armijskog korpusa LNR.

 

 

Erodogan osudio politiku zapada! (VIDEO)

16.25 - Na današnjem sastanku sa predednikom Aleksandrom Vučićem, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ogovorio je na pitanje novinara ko je kriv za ovu tešku situaciju u Evropi zbog rata u Ukrajini i zbog energetske krize.

Celu vest pročitajte OVDE.

Značajni gubici Ukrajinaca u Hersonskoj oblasti

15.37. - Vašington post piše da se ukrajinska vojska, pogođena tokom pokušaja kontraofanzive u Hersonskoj oblasti, žali na značajne gubitke, nedostatak granata i tehnološko zaostajanje za ruskom vojskom.

Skoro svih 120 boraca njegove jedinice povređeno, morali se da štede municiju, a ako jesu pucali, bilo je teško pogoditi zbog problema sa sistemima za navođenje starog oružja.

Američki list piše da se ukrajinska vojska pita „da li je ovaj pokušaj vredan nastalih gubitaka”.

Isključuju Zaporožje?

15.15 - Šef proruske administracije Zaporoške oblasti Jevhen Balički izjavio je danas da je moguće da će nuklearna elektrana Zaporožje biti isključena jer je konstantno granatira ukrajinska vojska.

"Velika je verovatnoća da ćemo već danas biti prinuđeni da ugasimo nuklearku, jer je njen rad u ovakvim uslovima nemoguć. Nismo u potpunosti rešili ovo pitanje, ali ćemo morati da donesemo takvu odluku", rekao je Balički u emisiji "Solovjov uživo".

Baltičke zemlje uvode zabranu ulaska Rusima

14.47 - Letonija, Litvanija i Estonija postigle su načelni dogovor da ograniče kretanje ruskih državljana preko svojih granica sa Rusijom i Belorusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Estonije Edgars Rinkevičs, a prenosi Rojters.

Celu vest pročitajte OVDE.

Moskva nije prećutala vizne sankcije zapada

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

EPA: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

 

 

14.14 - Ministarstvo odbrane Rusije zabranilo je određenom broju građana uzalak u Rusiju, ali sam ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da "neće uvoditi sankcije mladima koji vole Rusiju".

Celu vest pročitajte OVDE.

Naučnici o zemljama koje bi bile zahvaćene radijacijom u slučaju katastrofe u Zaporožju

14.37 - Nuklearna elektrana u Zaporožju i dalje je u svetskom fokusu kada je u pitanju rat u Ukrajini, najviše zbog međunarodnog prisustva, odnosno inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA).

Celu vest pročitajte OVDE.

Ponovo mrak

13. 15 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska vojska nastavila sa provokacijama u zoni nuklearke Zaporožje, zbog čega je obližnji grad Energodar ostao bez struje.

"Uprkos prisustvu predstavnika IAEA kijevski režim je nastavio sa provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje preteći tako da izazove katastrofu", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija interfax.ru.

On je rekao da su tokom dana zabeležena tri artiljerijska granatiranja Energodara.

"Ukupno je 16 granata ispaljeno sa područja naselja Iljinka i Marganeca, koja se nalaze na suprotnoj obali kahovskog rezervoara. Usled udara u trafostanicu grad je ostao bez struje", rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, oružana moć neprijatelja je potisnuta uzvratnom vatrom ruske artiljerije, a radiološka situacija u Zaporožju je normalna.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

Foto: mil.ru

 

 

12.38 - Ruske snage su oslobodile selo Кodema u Donjeckoj Narodnoj Republici, prenosi Sputnjik.

- Zbog velikih gubitaka ukrajinska vojska u poslednja 24 časa nije izvodila ofanzivne operacije u području fronta od Nikolajeva do Кrivog Roga;

- Uništen komandni centar 24. Mehanizovane brigade u Nikolajevskoj oblasti, ljudstvo i tehnika 46. Aeromobilne brigade u Hersonskoj oblasti;
 
- Vazdušno-komsisčke snage su uništile skladište municije 406. Artiljerijske brigade ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti; 

- Oborena su dva ukrajinska vojna aviona MiG-29 i Su-25.

Putin objasno Evropi šta će se dogoditi ako ograniče cene ruskih energenta!

12.16 - Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Rusi uništili NATO borbena vozila

11.45 - Putevi u blizini Hersona su prepuni uništenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, a među njima su i NATO borbena vozila.

 

 

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu, Donjeck i Horlivku

11.10 - Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu, Kijevski okrug Donjecka i Gorlovku, ispalivši za 25 minuta ukupno četiri granate od 152 mm, tri 155 mm i deset mina 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Liz Tras razgovarala Volodimirom Zelenskim što je bio njen prvi telefonski razgovor sa nekim stranim liderom od stupanja na dužnost

11.00 - Ona je prihvatila njegov poziv da poseti Ukrajinu i ponovila podršku u sukobu s Rusijom, prenosi Rojters.

 -Premijerka je rekla da se raduje saradnji sa predsednikom narednih nedelja i meseci i da sa zadovoljstvom prihvata poziv da poseti Zelenskog u Ukrajini uskoro - navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Britanija je jedan od najglasnijih zagovornika podrške Ukrajini, a bivši premijer Boris Džonson je posetio Kijev nekoliko puta od početka sukoba.

KIJEV ODGOVORIO: Poruke iz Rusije su neočekivane i neosnovane, o čemu se radi?

10.11 - Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da Rusija nema osnova da promeni važan sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi žito iz luka u Crnom moru i da se njegovi uslovi striktno poštuju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Oslobođeno selo Kodema?

09.36 - Prema nezvaničnim informacijama, ruska vojska je oslobodila selo Kodema, pored sela Peski, za koje su se vodile žestoke borbe.

Putin: Sankcije Zapada opasnost za ceo svet

09.25 - Putin je rekao da su sankcije Zapada uvedene Moskvi kratkovide i opasnost za ceo svet koja se, kako ocenjuje, sve više okreće ka Aziji. U govoru na Istočnom ekonomskom forumu na Dalekom istoku u gradu Vladivostoku, Putin je rekao da je Zapad potkopao globalne ekonomije sa "agresivnim" pokušajem da nametne svoju dominaciju širom sveta. Putin je istakao da se ruska ekonomija snalazi sa onim što je nazvao finansijskom i tehnološkom agresijom Zapada, ali je priznao da ima poteškoća u nekim industriksim granama i regionima.

Naglasio je da teškoće u poslovanju imaju firme koje zavise od evropskih sirovina. Purin je rekao da je Moskva učinila sve da se osigura da Ukrajina može da izvozi žito. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se problemi na globalnom tržištu hrane prodube i da se nazire humanitarna katastrofa.

Oboren Su-25 severno od Posad-Pokrovskog

08.12 - Kako pišu telegram kanali, pripadnici 7. Desantno-jurišne divizije Vazdušno-desantnih snaga Rusije saopštili su da je oboren još jedan ukrajinski Su-25 severno od Posad-Pokrovskog, na autoputu Herson- Nikolajev, prenosi Sputnjik.

To je bio treći Su-25 koji obo0ren u ovom delu fronta.

Mjanmar počeo da kupuje ruske naftne derivate

08.11 - Mjanmar je počeo da kupuje ruske naftne derivate i za nekoliko dana će dobiti prvu zalihu dizel goriva i spreman je da plati isporuke u rubljama, rekao je general Min Aung Hlajn za RIA Novosti.

- Snabdevanje naftnim derivatima iz Rusije u Mjanmar već se uspešno obavlja. Za nekoliko dana dobićemo prvu isporuku dizel goriva iz Rusije - rekao je Min Aung Klajn.

- Što se tiče platnog sistema, plaćaćemo u onoj valuti u kojoj ruska strana prihvata. To nam umnogome olakšava zadatak, jer u drugim valutama postoje mnoga ograničenja za prijem i prenos - dodao je on.

Zelenski: Ukrajinske vlasti podržaće IAEA ali samo pod jednim uslovom!

07.54 - Ukrajinske vlasti podržaće poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se stvori bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, ukoliko ta inicijativa podrazumeva demilitarizaciju postrojenja, poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Celu vest pročitajte OVDE.

POČELA MULJAŽA! Oglasio se šef inspekcije, evo šta tvrdi o Zaporožju!

07.25 - Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

Celu vest pročitajte OVDE.

EVROPA U PANICI Nakon gasa, sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica neće biti produžen!

07.21 - Sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica možda neće biti produžen nakon njegovog isteka, jer do sada ništa nije urađeno da bi se omogućio ruski izvoz žita i đubriva, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski napad na Balakliju

07.09 - Ukrajinske snage napale su grad Balakliju u oblasti Harkova, koji je drrzi Rusija, saopštio je zvaničnik samoproglašene DNR Danil Bezsonov, dok Kijev nije iznosio preciznije informacije u vezi sa kontraofanzivom, prenosi Rojters.

Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj saopštio je ukrajinskoj televiziji, ne navodeći lokacije, da je „kontranapad u toku" i snage Kijeva "imaju izvesnog uspeha" , ali nije dao više informacija.

Gutereš: Uspostaviti demilitarizovanu zonu oko NE Zaporožje

07.00 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na Ukrajinu i Rusiju da dogovore demilitarizovanu zonu oko nuklearne Zaporožje u Ukrajini koja je pod kontrolom ruskih snaga.

"Kao prvi korak ruske i ukrajinske snage treba da se obavežu da se neće upuštati u vojne aktivnosti u blizini ove lokacije", rekao je Guteres na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kao drugi korak, rekao je, treba da se definiše demilitarizovana zona.

(UKRAJINA UŽIVO) Još jedna država sprema vojsku za rat sa Rusijom!; Rusi: Znate vi vrlo dobro ko granatira Zaporožje, samo morate da ćutite (FOTO/VIDEO)

EPA/ EDUARDO MUNOZ

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading