Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu; Snimak stravičnog požara nakon napada u blizini Hersona (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu kod Hersona. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdejevke. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužuje Moskvu da vodi energetski rat, poziva Evropu da pokaže veće jedinstvo i traži novi paket sankcija protiv Rusije. Moskva poručuje da je spremna na razgovore s Kijevom, ali pod njenim uslovima. Ocenjuje da su Nemci objavili Rusiji hibridni rat.

Sažetak 194. dana rata u Ukrajini:

- Predsednik ruske Državne dume Rusije Vjaceslav Volodin pozvao je danas žene koje žive u Ukrajini da se presele u bilo koju drugu zemlju kako ne bi bile mobilisane i ocenio da su žene za Vašington i Brisel samo potrošni materijal.

- Kijev nastavlja s provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje s ciljem da stvori opasnost od nuklearne katastrofe, uprkos pisustvu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Ukrajinski militanti granatirali su nuklearnu elektranu Zaporožje  - prenosi lokalne vlasti. Tri udara su navodno pogodila teritoriju objekta nakon što je misija IAEA otišla ranije danas. 

Sažetak 195. dana rata u Ukrajini

-Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

- Premijer Ukrajine Denis Šmigalj saopštio je na sastanku Saveta za pridruživanje Ukrajine EU u Briselu da Kijev procenjuje svoju štetu od vojnih operacija na 326 milijardi dolara.

- Tokom noći ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštili su u administraciji grada.

- IAEA poziva na uspostavljanje „bezbednosne zone“ u elektrani Zaporožje.

- Komandant Berdjanska Artem Bardin hospitalizovan je nakon eksplozije njegovog automobila u centru grada, saopštila je gradska uprava.

- Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

- U Hersonu je odjeknula serija od 11 eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju aktivirana protivvazdušna odbrana, javio je dopisnik Sputnjika.

KRAJ BLOGA

DNR: Ukrajinske snage su ispalile više od 127 granata

00.15 - U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 127 granata iz topovske artiljerije kalibra 155 i 152, kao i minobacača 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

23.55 - Nova britanska premijerka Liz Tras razgovarala je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim što je bio njen prvi telefonski razgovor sa nekim stranim liderom od stupanja na dužnost.

Ona je prihvatila njegov poziv da poseti Ukrajinu i ponovila podršku u sukobu s Rusijom, prenosi Rojters.

Direktor IAEA: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporošku nuklearku

Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu; Snimak stravičnog požara nakon napada u blizini Hersona (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

 

23.20 - Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate... vojnu operaciju u regionu... što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal - rekao je Grosi u intervjuu za „Si-En-En“.

Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima.

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane „nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

- Nažalost..., ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi - rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

Serija eksplozija u Hersonu

22.48 - U Hersonu je odjeknula serija od 11 eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju aktivirana protivvazdušna odbrana, javio je dopisnik Sputnjika.

Komesarka EU: EK podržala suspenziju sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom

22.20 - Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Građani Rusije ne bi trebalo da imaju olakšan pristup EU", rekla je Johansonova na konferenciji za novinare, a prenosi Tas.

Dodala je da odluku EK mora da odobri Evropski savet u roku od nedelju dana, te poručila da se nada da će u ponedeljak novi vizni režim sa Rusijom stupiti na snagu.

Moskva otkriva uslove za razgovore Putin-Zelenski

Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu; Snimak stravičnog požara nakon napada u blizini Hersona (FOTO/VIDEO)

Alo! Ilustracija /J.V.

 

 

21.47 - Pre nego što dođe do bilo kakvog sastanka licem u lice između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, moraju postojati čvrsti sporazumi koje će ruski i ukrajinski lideri potpisati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Što se tiče razgovora Putin-Zelenski, tu se ništa nije promenilo. Nikome nije potreban sastanak radi sastanka", istakao je Peskov u intervjuu za list Izvestija u utorak.

Da bi se Putin i Zelenski okupili ili "da bi sama ideja o takvom susretu bila na dnevnom redu, potrebno je mnogo raditi i postaviti temelje za one sporazume koji se mogu formalizovati na najvišem nivou", rekao je.

"O tome trenutno nema govora", pojasnio je portparol Kremlja, misleći na sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika.

Stravičan požar nakon napada na bazu uglja u blizini Hersona (VIDEO)

21.15 - Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na bazu uglja u blizini Hersona, nema žrtava, rečeno je Sputnjiku u gradskoj upravi Hersona.

 

 

SAD i Velika Britanija zadržaće jedinstven pristup podršci Ukrajini

20.44 - Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija će zadržati jedinstven pristup podršci Ukrajini protiv Rusije, navodi se u izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena.

„Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su najbliži prijatelji i saveznici. Održavamo snažan i jedinstven pristup podršci narodu Ukrajine i pozivanju Rusije na odgovornost za njena dejstva“, rekao je Bajden, prenosi Sputnjik.

Sjedinjene Države smatraju da je klasifikovanje Rusije kao saučesnika terorizma kontraproduktivno

20.20 Bela kuća smatra kontraproduktivnom inicijativu da se Ruska Federacija uključi na listu zemalja saučesnica terorizma, što će ometati podršku Kijeva i rešavanje humanitarne situacije, rekla je na brifingu sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Zelenski se opet obratio


20.16 Pokrećemo veliku informativnu kampanju za privlačenje investicija  u Ukrajnu. Reći ćemo celom svetu zašto je Ukrajina već sada mesto profitabilnih investicija i finansijskih mogućnosti - poručio je Zelenski.
 

 

 

 

 

Putin: Povlačenje Rusije iz UNWTO razuman potez

19.12 Turizam treba da bude van politike, ali je povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije (UNWTO) bilo razuman korak, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na sastanku Državnog odbora za turizam.

Dodao je, međutim, da je prioritet Rusije jačanje pozicije u sektoru turizma na međunarodnoj areni, prenosi Tas s.

"Izašli smo iz Svetske turističke organizacije i to je bio razuman korak, ali uvereni smo da turizam treba da bude van politike i razumemo kakvu ogromnu ulogu igra u izgradnji partnerstva i međusobnog razumevanja između zemalja i naroda", rekao je šef ruske države.


Snimak sa mreža napravljen odmah nakon eksplozije automobila komandanta Berdjanska (Zaporožje) Artjoma Bardina

18.40 On je u kritičnom stanju u bolnici. Lokalne vlasti su incident  proglasile terorističkim napadom

 

 

 

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu, Donjeck i Horlivku

18.02 Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu, Kijevski okrug Donjecka i Gorlovku, ispalivši za 25 minuta ukupno četiri granate od 152 mm, tri 155 mm i deset mina 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

 

Uništene ukrajinske granate u Hersonskoj oblasti

17.32 Stručnjaci za eksploziv Ruske garde uništili su u Hersonskoj oblasti ukrajinske granate čija je snaga bila veća od hiljadu kilograma u TNT ekvivalentu, saopštila je pres-služba garde.

Napominje se da su stručnjaci u naseljima neutralisali sto protivtenkovskih mina TM-62M, devet fragmentacionih mina OZM-72, sedam kumulativnih punjenja KZ-4 i KZU-2, četiri kasete sa minama KPTM-3, 100 minskih upaljača MVČ-62, 192 osigurača UMP, produženo punjenje UZP i četiri detonirajuća kabla DKRP-4.

- Navedenu municiju pripadnici Ruske garde su pronašli pre nekoliko dana u skrovištima Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Hersonske i Zaporoške oblasti. Oni su mogli biti upotrebljeni protiv ruskih trupa i civila - naglašava se u saopštenju.

HITNO su potrebne mere za sprečavanje NUKLEARNE nesreće”

16.56 -  IAEA poziva na uspostavljanje „bezbednosne zone“ u elektrani Zaporožje.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA je objavila svoj izveštaj o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što su zvaničnici otputovali u postrojenje prošle nedelje, više o tome pročitajte OVDE

 

Putin pozvao Kadirova

16.19 Predsednik Rusije Vladimir Putin je pozvao lidera Čečenije Ramzana Kadirova i čestitao njemu i svim stanovnicima Čečenije 100. godišnjicu osnivanja Čečenske Republike, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov nije otkrio druge detalje razgovora Putina i Kadirova.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov predložio je prethodno da se „ostavi za budućnost priča o odmoru na neodređeno vreme“.

Kadirov je ranije primetio da se „predugo zadržao” na mestu lidera Čečenije i smatra da je „zaslužio neodređen i dug odmor”.

U novoj objavi na Telegramu on je napomenuo da nema pravo da „samo ode“ jer su mu stanovnici republike poverili da vodi region.

"Moj jedini san je da budem gradonačelnik grada Groznog. Nikada neću zauzeti neku drugu funkciju", dodao je šef Čečenije.

Rusi uništili NATO borbena vozila

16.00 Putevi u blizini Hersona su prepuni uništenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, a među njima su i NATO borbena vozila.

 

 

Komandant Berdjanska teško povređen

15.37 Komandant Berdjanska Artem Bardin hospitalizovan je nakon eksplozije njegovog automobila u centru grada, saopštila je gradska uprava.

On je primljen u bolnicu u teškom stanju, lekari mu pružaju neophodnu pomoć, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na izveštaj gradskih vlasti. Drugih žrtava nema.

Energodar ponovo ima struju

14.29 - Snabdevanje strujom i vodom u Energodaru je obnovljeno.

Eksplozija u centru Berdjanska

14.28 - U centru Berdjanska odjeknula je eksplozija.

 

Moskva tvrdi: Ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje

13.45 - Ukrajinska vojska je bombardovala Energodar i područje u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju 15 puta za poslednja 24 sata, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Vlasti u Kijevu nastavljaju provokacije u blizini nuklearke u Zaporožju što može dovesti do katastrofe, rekao je Konašenkov na brifingu za novinare o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenosi TASS.


Život se lagano vraća u normalu u ratnom Kijevu i Odesi

12.55 - Više od 190 dana od početka rata u Ukrajini, na delu teritorije gde su ratna dejstva prestala pre više od četiri meseca osim barikada na ulicama i povremenih sirena za vazdušnu opasnost, život, makar prividno, počinje da se vraća u normalu.U crnomorskoj luci Odesi i glavnom gradu Kijevu na snazi je policijski čas od 23 do 5 sati ujutru.

Oštećen dalekovod u području nuklearne elektrane

12.36 - U Energodaru se čuju eksplozije, grad je ostao bez struje, javlja dopisnik Sputnjika.

Ukrajinske snage granatiraju grad artiljerijom. Oštećen je dalekovod u području nuklearne elektrane.

Putin, Šojgu i Gerasimov ispratili glavnu fazu vojnih vežbi "Vostok 2022"

12.33 - Predsednik Rusije Vladimir Putin ispratio je aktivnu fazu strateških komandno-štabnih vojnih vežbi „Vostok 2022“ koja se održava na poligonu Sergejevski u Primorskom kraju.

Učesnici u manevrima su razrađivali pitanja osiguravanja vojne bezbednosti u istočnom regionu. Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je uoči toga održao zatvoreni sastanak sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom.

Peskov: Putin će posetiti Donbas kada za to dođe vreme

11.28 - Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas kada za to dođe vreme, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za ruski dnevnik "Izvestija" na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF).

-vŠto se tiče putovanja predsednika, ne sumnjam da će se takav put desiti kada bude pravo vreme - rekao je on, preneo je TASS.

Peskov je, takođe, podsetio na velike planove Rusije za razvoj Donbasa.

Lukašenko o prijemu Ukrajinaca

11.07 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je pozvao na oprez u pogledu prijema Ukrajinaca u Belorusiju. 

Novi napad na nuklearku

11.06 - Tokom noći ukrajinska vojska je dronovima napadala Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštili su u administraciji grada.

U nuklearki se trenutno vrši remont petog energobloka. Šesti radi sa smanjenim kapacitetom.

UKRAJINSKA VOJSKA GAĐALA TERITORIJU RUSIJE Žestok napad na rusku oblast

10.04 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt.

Zelenski nagovestio kontraofanzivu u različitim pravcima

09.08 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je da su ukrajinski vojnici pokrenuli kontraofanzivu u različitim pravcima.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Gori skladište

08.38 - 

 

 

Putin održao zatvoreni sastanak sa Šojguom i Gerasimovim

07.49 - Ruski predsednik Vladimir Putin održao je zatvoreni sastanak sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šteta Kijeva 326 milijardi dolara

07.48 - Premijer Ukrajine Denis Šmigalj saopštio je na sastanku Saveta za pridruživanje Ukrajine EU u Briselu da Kijev procenjuje svoju štetu od vojnih operacija na 326 milijardi dolara.

Premijer je dodao da je ukrajinska vlada uspela da proveri ovaj iznos zajedno sa stručnjacima Svetske banke.

Prema rečima Šmigalja, 105 milijardi dolara će biti potrebno potrošiti na obnovu uništenih objekata.

Nastavljaju se sukobi duž cele linije fronta na istoku i jugu zemlje. Najžešće borbe vode se oko Hersona, Nikopolja i Nikolajeva. Iz pogona je isključen i poslednji operativni reaktor nuklearke u Zaporožju. Kijev traži od EU više oružja. Kremlj je saopštio da Rusija neće u potpunosti obnoviti svoje isporuke gasa Evropi sve dok Zapad ne ukine sankcije Moskvi.

 

 

Zelenski: Zaporožje po drugi put na korak od katastrofe

07.05 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe.

Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters.

- Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe - rekao je on u svojoj večernjoj video poruci.

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti

06.59 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt.

Sistem za upozoravanje proradio je na vreme, nije bilo žrtava. Međutim, oštećeni su prozori, krovovi, ograde i pomoćni objekti u nekoliko domaćinstava, a pogođen je i jedan bunar sa vodom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading