Snimak dejstva ruskog raketnog sistema BM-21 „Grad“; Izdato saopštenje o tri heroja ruske vojske (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Zbog napetosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, Moskva i Kijev razmenjuju optužbe za nuklearni terorizam.

Pomoć u pregovorima, u razgovoru sa Vladimirom Putinom, ponudio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

Pogledajte današnje slike s ukrajinskog ratišta:

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, posle prve kontrole Zaporožja, kaže da je zabrinut za njenu bezbednost i da će u utorak podneti izveštaj Savetu bezbednosti.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražiće od Kongresa dodatnih 11 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Rezime dana:

 

- Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke

- Uvođenjem sankcija i slanjem oružja Ukrajini, Nemačka je objavila hibridni rat protiv Rusije , saoštio je Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev

- Кijevski režim i Zapadne zemlje planirali su da specijalno odabrane i pripremljene novinare iz Ukrajine, SAD i Velike Britanije infiltriraju u sastav misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi u slučaju zauzimanja nuklearke obavestili svetsku javnost o prelasku NE Zaporožje pod kontrolu Кijeva, prenosi Sputnjik na Telegramu.

- Rusi koriste tuvanske veziste po istom principu kao što su Amerikanci koristili u Drugom svetskom ratu radio-operatere iz indijanskog plemena Navaho.

- Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck, prenosi Sputnjik.

 

KRAJ BLOGA

Dejstvo ruskog raketnog sistema „Grad“ (VIDEO)

23.35 - Snimak dejstva ruskog raketnog sistema BM-21 „Grad“ na šasiji Кamaz 5350 po pozicijama Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije izdalo je saopštenje o tri heroja ruske vojske

22.50 - Кapetan Andrej Žarehin primetio je na putu kojim se kretala kolona ruske vojske grupu nacista koji su spremali zasedu. Usledila je bitka, tokom koje su Andrejevi ljudi preusmerili neprijateljsku vatru na sebe i na taj način su omogućili prolaz svojim jedinicama.

Кapetan je izvukao ranjenike iz ruskog oštećenog automobila, evakuisao ih u oklopni transporter i poslao u pozadinu, a sam je nastavio da pokriva njihovo povlačenje. Кasnije je otkrio borbeni punkt nacista i eliminisao četiri militanta. 

Major Sergej Menšajev je angažovan na restauraciji i popravci vojne opreme. Više puta je evakuisao opremu sa ratišta pod vatrom. Više od 40 komada naoružanja vraćeno je u službu u najkraćem roku.

Redov Vladimir Bender, vozeći tenk u borbi, otkrio je kamuflirano vatreno mesto sa kojeg su pucali nacisti. Posada je pogodila borbeno vozilo pešadije i uništila više desetina militanata.

 

 

Ukrajinske snage uništile skladište u Harkovu (VIDEO)

22.16 - Snimak ekspozije skladišta u Harkovu.

 

 

Snabdevanje nemačkim tenkovima

22.10 -  Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom predložio načine na koje bi Nemačka mogla da snabdeva Кijev tenkovima Leopard 2, javila je nemačka novinska agencija DPA.

Na farmi kod Energodara u granatiranju stradalo 1.000 krava

22.06 - Skoro 1.000 krava stradalo je na farmi u selu u blizini Energodara u granatiranju koje su izvele ukrajinske snage, saopštila je danas administracija tog grada, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje.

Kako je navedeno na Telegram kanalu administracije, u napadu 31. avgusta ranjen je i radnik na farmi u selu Velikaja Belozjorka.

U jednoj od šupa 19 teladi je živo izgorelo, prenosi TASS.

Teško je oštećena mlekara, a uništeno je nekoliko objekata na farmi.

DNR ponovo meta ukrajinske artiljerije

20.58 - Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck, prenosi Sputnjik.
 

Nove ruske neprobojne šifre (VIDEO)

Snimak dejstva ruskog raketnog sistema BM-21 „Grad“; Izdato saopštenje o tri heroja ruske vojske (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

20.20 - Rusi koriste tuvanske veziste po istom principu kao što su Amerikanci koristili u Drugom svetskom ratu radio-operatere iz indijanskog plemena Navaho.

Celu vest i snimak pogledajte ovde OVDE.

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U HERSONU Trenutak udara na Antonovski most

19.58 - Snimak udara na Antanovski mostu u Hersonu.

 

KADIROV NAJAVIO VELIKU OFANZIVU "Neću otkrivati sve tajne, ali..."

19.41 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su odred ruskih specijalnih snaga Ahmat i Drugi korpus samoproglašene Luganske Narodne Republike pokrenuli veliku ofanzivu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici protiv ukrajinskih snaga.

Celu vest pročitajte OVDE.

Peskov: Moskva spremna na razgovore s Кijevom - ali pod našim uslovima

19.30 - Predmet razgovora Moskve i Кijeva može biti to, kako će se ispunjavati uslovi Rusije, izjavio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li Rusija ima o čemu da razgovara sa Vladimirom Zelenskim, Peskov je odgovorio: „Naravno, da ćemo razgovarati o tome kako će se ispunjavati naši uslovi“, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Peskov je istakao da će uslovi Moskve ostati isti.

Rusija: Кijev i Zapad hteli da infiltriraju novinare unutar misije IAEA uoči desanta na nuklearku

19.20 - Кijevski režim i Zapadne zemlje planirali su da specijalno odabrane i pripremljene novinare iz Ukrajine, SAD i Velike Britanije infiltriraju u sastav misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi u slučaju zauzimanja nuklearke obavestili svetsku javnost o prelasku NE Zaporožje pod kontrolu Кijeva, prenosi Sputnjik na Telegramu.

„Кijevski režim i zapadni sponzori su tokom pripreme operacije za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane 1. septembra planirali da u prisustvu misije IAEA specijalno odabrani i pripremljeni ‘predstavnici medija’ iz Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, saopšte svetskoj javnosti da nuklearka prelazi pod kontrolu Кijeva“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Kijev ove nedelje očekuje 5 milijardi evra pomoći EU

Snimak dejstva ruskog raketnog sistema BM-21 „Grad“; Izdato saopštenje o tri heroja ruske vojske (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

18.59 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u nedelju da njegova zemlja očekuje da će ove nedelje dobiti 4,98 milijardi dolara makrofinansijske pomoći od EU, navodi Rojters.

„Ovo će pomoći da se obezbedi stabilnost naše ekonomije, podrška vojsci i […] grejna sezona“, rekao je Šmihal na svom Telegram kanalu, prenosu RT na Telegramu.

Isplata građanima koji su stigli u Rusiju

18.36 - Ruska vlada je odobrila isplate građanima DNR, LNR i Ukrajine koji su stigli u Rusiju, navodi se na sajtu Vlade.

U pitanju su penzije i različita socijalna davanja.

Igra šaha sa smrću

17.58 - Medvedev je upozorio Zapad da bi pokušaj da Rusiju gurne ka kolapsu predstavljao „igru šaha sa smrću“.

"Nasilni raspad nuklearne sile je uvek šahovska partija sa smrću, u kojoj se tačno zna kada će biti mat. Sudnji dan čovečanstva", naveo je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je objasnio da bi neki na Zapadu želeli da iskoriste vojni sukob u Ukrajini da gurnu zemlju u novu fazu dezintegracije, da učine sve što je moguće da paralizuju ruske državne institucije i liše zemlju efektivne kontrole, kao što se desilo 1991. godine.

Medvedev optužuje da se vodi hibridni rat protiv Rusije

Snimak dejstva ruskog raketnog sistema BM-21 „Grad“; Izdato saopštenje o tri heroja ruske vojske (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Yulia Zyryanova

 

 

17.37 - Uvođenjem sankcija i slanjem oružja Ukrajini, Nemačka je objavila hibridni rat protiv Rusije , saoštio je Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci digli zastavu nad Visokopoljem

17:02 - U Visokopolju, Hersonska oblast, ujutru je podignuta ukrajinska zastava nad seoskom bolnicom

 

Kadirov objavio novi snimak s ratišta

16:48 - "U Donjeckoj Narodnoj Republici, specijalci Ahmat i 2. korpus LNR pokrenuli su ofanzivu velikih razmera u nekoliko oblasti. Naši lovci aktivno napreduju u pravcu Soledara, Jakovlevke, Severska."

 

 

Rusko MO izdalo novi dnevni izveštaj

16:23 - Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da se učvrste na pravcu Nikolajev-Krivi Rih su neuspešni; u jednom danu, kao rezultat udara Oružanih snaga RF, izgubili su 11 tenkova, 17 borbenih vozila pešadije i više od 150 vojnih lica.
 

Ruski "Grad" dejstvuje po ukrajinskim položajima

15:55 - Zaglušujuća vatra brzinom od dva metka u sekundi. Ovako deluje ruski višecevni raketni sistem „Grad“ na položajima ukrajinskih trupa.

Artiljerci Ruske garde se stalno kreću i menjaju položaje u slučaju uzvratnog napada. Čim borci ispale 40 granata, odmah se vraćaju po nove.

Pod takvim „Gradom“ nemoguće je da se sakrije neprijatelj i njegova oprema, navode ruski izvori.

 

"Specijalna operacija ide po planu, svi ciljevi će biti ispunjeni"

15:23 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima o čemu da razgovara s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a to je način na koji će se primeniti ruski uslovi za rešavanje situacije u Ukrajini.

Na pitanje novinara televizijskog kanala "Rosija-1" da li Moskva ima o čemu da priča sa Zelenskim nakon njegovih izjava da "nije voljan da reši situaciju mirnim putem", Peskov je odgovorio potvrdno.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zastava Ukrajine nad bolnicom u Visokopolju u Hersonskoj oblasti

14.48

 

 

"Neko u Evropi greši u proračunu"

14.10 - Bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova i vodja ekstremno desničarske stranke Liga, Mateo Salvini (Matteo) izazvao je danas polemiku jer je doveo u pitanje efikasnost evropskih sankcija Rusiji, uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Ukrajinske snage PVO oborile su dve ruske rakete, tvrde ukrajinski Telegram kanali

13.15

Specijalci prebačeni u Harkovsku oblast

12.25 - "Sve više izvora saopštava da je nekoliko odreda za specijalne operacije prebačeno u Harkovsku oblast, u okviru priprema za kontraofanzivu koju sprema Kijev. Reč je o oficirima koji su obučava po standardima NATO – u Nemačkoj, SAD, Britaniji, Kanadi i Poljskoj.

Radi ruski PVO

11.11 - Ruske snage protivvazdušne odbrane danas su lansirale najmanje 10 projektila iznad Hersona, prenosi TAS S uz napomenu da nema zvaničnu potvrdu ovih vojnih operacija.

Na nebu iznad grada ne vide se tragovi raketa sistema PVO dok se čuju zvuci eksplozija, navodi ruska agencija.

Napad na Harkov

10.26

 

 

Nemačka obezbedila 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini

09.57 - Nemačka će Ukrajini obezbediti dodatnih 200 miliona evra za finansiranje programa pomoći interno raseljenim licima zbog ruske agresije, saopštila je nemačkim medijima ministarka za razvoj i međunarodnu saradnju Svenja Šulce.

"Jedan od ispaljenih hitaca je pogodio agregat i to je bila artiljerijska granata"

09.19 - Jedan od blokova u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen je artiljerijskom granatom tokom nedavnog bombardovanja objekta od strane ukrajinske vojske, saopštile su danas TAS S-u proruske vojno-civilne vlasti u Energodaru, gde se ovo postrojenje nalazi.

Ukrajinska vojska: Odbijeno više napada, ruske snage nastavljaju ofanzivu

08.05 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je ukrajinska vojska uspešno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Nemačka obezbedila 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini

07.36 - Nemačka će Ukrajini obezbediti dodatnih 200 miliona evra za finansiranje programa pomoći interno raseljenim licima zbog ruske agresije, saopštila je

Zelenski: Rusija vodi energetski rat

07.01 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao Evropu da pokaže veće jedinstvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading