KAD BRITANCI BROJE BBC objavio koliko je vojnika Putin izgubio u Ukrajini - procenite sami
Foto: Printscreen

Kako tvrdi BBC, ruska obaveštajna služba (FSB) i Savezna garda (FSO) pretrpele su 20 smrtnih slučajeva, a ubijeno je i oko 67 borbenih pilota za čije je individualno školovanje potrebno 17 godina i 14 miliona dolara.

Prošle nedelje britanski ministar obrane Ben Volas rekao da je Rusija izgubila i do 80.000 vojnika od prelaska ukrajinske granice 24. februara.

Krajem marta Rusija je priznala pogibiju 1.351 vojnika, ali od tada se ne oglašava o broju žrtava.

Prema nekim zapadnim analitičarima, kombinovane oružane jedinice ruske vojske pokazale su se nespremnim za jurišne operacije. Kao rezultat toga, zadaci koji se obično dodeljuju pešadiji morale su da rešavaju specijalne jedinice, marinci i padobranci.

KAD BRITANCI BROJE BBC objavio koliko je vojnika Putin izgubio u Ukrajini - procenite sami

Foto: Telegram Printscreen

 

Upravo je zbog toga elita ruske vojske pretrpela značajne gubitke koje će biti vrlo teško nadoknaditi.

"Teški udarci vojno-obaveštajnoj i obaveštajnoj službi"

BBC dalje tvrdi da je prebrojao smrt 151 člana vojno-obavještajne službe GRU, od kojih je gotovo svaki četvrti oficir. Prema Majklu Kofmanu, stručnjaku Centra za mornaričku analizu, na svakog poginulog ruskog vojnika dolaze i oko 3,5 ranjena.

Za školovanje poručnika odgovarajuće stručne spreme potrebno je najmanje četiri godine.

U mirnodopskim uslovima bezbednosne snage Ruske garde obično su specijalizovane za razbijanje demonstracija, kao i za operacije hapšenja određene osobe ili manjih naoružanih grupa u raznim ruskim naseljima.

Uprkos tome, Nacionalna garda poslata je u Ukrajinu još prvog dana invazije. U Ukrajini je svoje živote ostavilo 245 njenih pripadnika. Najmanje 16 ih je u vlasništvu posebnog odlikovanja, kestenjaste beretke koja iziskuje specijalnu selekciju.

KAD BRITANCI BROJE BBC objavio koliko je vojnika Putin izgubio u Ukrajini - procenite sami

EPA

 

Među mrtvima su i oficiri najtajnijih jedinica. BBC tvrdi da je u međuvremenu poginulo najmanje 20 službenika obaveštajne službe FSB. Poznata je smrt Nikolaja Gorbana, potpukovnika Uprave za specijalne operacije centralne bezbednosne službe FSB-a. Mediji na Kamčatki pisali su i o smrti potpukovnika specijalnih snaga FSB-a Sergeja Privalova.

U leto se grob potpukovnika Vladimira Margijeva pojavio na "aleji heroja" Nikolo-Arkhangelskog groblja u Moskovskoj oblasti. Gde je tačno oficir služio nije poznato, ali na fotografiji je obučen u tamnoplavu uniformu sa amblemima FSB-a.

Potpukovnik FSB-a Aleksej Krjukov, koji je poginuo u prvim danima rata, pokopan je na jekaterinburškom groblju. Na njegovom grobu nalazi se venac odela "A" FSB-a, a na spomen fotografiji - logo odreda "Alfa."

Ako su svi ti oficiri stvarno umrli u Ukrajini, to je vrlo ozbiljan udarac za specijalne snage FSB-a. Za poređenje: poslednji put kada je Alfa izgubila više od tri zaposlena u šest meseci bilo je 1995.-1996. - nakon teških napada u Budjonovsku i Pervomajskom.

Rusija je izgubila više od milijardu dolara

Nadalje, padobranci čine tačno jednu petinu svih identifikovanih ruskih vojnika koji su poginuli tokom rata u Ukrajini. Najveći teret borbi u prvim nedeljama rata pao je na desantne jedinice. Prema BBC-iju, uspeli su da utvrde smrt 14 najelitnijih padobranaca gardijske brigade specijalnih snaga sa sedištem u Kubinki. Za poređenje: u sedam godina ruskih vojnih operacija u Siriji zabeležena su samo tri poginula vojnika ove brigade.

Marinci su izgubuili najmanje 56 ljudi, uključujući zapovednika brigade: pukovnik Aleksej Šarov umro je u martu, 336. gardijska brigada izgubila je 40 marinaca, uključujući načelnika štaba brigade u činu pukovnika i političkog referenta brigade u činu potpukovnika.

Zaključno sa 1. septembra BBC ima podatke o 67 ruskih vojnih pilota koji su poginuli tokom invazije na Ukrajinu. To je posebna kategorija gubitaka, budući da su posade borbenih aviona i helikoptera vrhunski specijalisti i elita bilo koje vojske na svetu. Obuka jednog pilota može da traje 15-17 godina i košta 12-14 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading