NOVI PLAN ZA KONTRAOFANZIVU! Ukrajinci su bili spremni, a onda su Amerikanci rekli - stop!
Printscreen

Dok se ukrajinska vojska pripremala za kontraofanzivu, SAD su pozvale ukrajinsku vladu da izbegne zastoj na nekoliko frontova ograničavanjem cilja i obima operacije.

Pozivajući se na izjave nekoliko ukrajinskih i američkih zvaničnika, Si-En-En otkriva kako su Sjedinjene Američke Države postupkom „ratnih igara” pripremale ukrajinsku vojsku za kontranapad.

Ukrajinska vojska je u početku razmatrala veći kontranapad, ali se na kraju fokusirala isključivo na južni region Hersona, koji su Rusi zauzeli na samom početku invazije.

Odluku da ograniči napad doneo je Kijev nakon razgovora sa američkim vojnim stručnjacima. Ove rasprave uključivale su izvođenje analitičkih vežbi, odnosno simuliranih „ratnih igara“, koje su Ukrajincima pokazale koje naoružanje i nivoe snage treba da koriste, kao i moguće slabe tačke ruske vojske.

NOVI PLAN ZA KONTRAOFANZIVU! Ukrajinci su bili spremni, a onda su Amerikanci rekli - stop!

Foto: Printscreen

 

„SAD vode rutinski vojni dijalog na više nivoa sa Ukrajinom. Nećemo komentarisati specifičnosti tih angažmana. Uopšteno govoreći, pružamo informacije Ukrajincima kako bismo im pomogli da bolje razumeju pretnje sa kojima se suočavaju i da brane svoju zemlju. protiv ruske agresije. Na kraju krajeva, Ukrajinci donose konačne odluke za svoje operacije“, rekao je portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Ukrajina je poslednjih nedelja koristila kombinaciju gerilskih boraca, preciznih udara velikog dometa i specijalnih snaga da pokrene seriju napada daleko iza ruskih linija, uključujući Krim, ciljajući na logistiku i komandne i kontrolne punktove, u pripremi za ofanzivu na jug. Da se ​​Ukrajina sprema za veliku kontraofanzivu bilo je jasno još u julu kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio svojim vojnim komandantima da osmisle planove koji bi uključivali milion vojnika opremljenih zapadnim oružjem. Prethodni ukrajinski planovi uključivali su ambicioznije napore da se ponovo zauzme druge teritorije izgubljene u ruskoj invaziji u proteklih šest meseci, uključujući grad Zaporožje na jugoistoku zemlje. Ali početkom ove nedelje postalo je jasno da su ukrajinski zvaničnici usredsređeni na ponovno zauzimanje oblasti Herson.

Vežbe ratnog planiranja

Vežbe ratnog planiranja su takođe pomogle SAD da bolje razumeju koju opremu, municiju ili obaveštajne podatke mogu da ponude, a što bi bilo najkorisnije Ukrajini. Tako je Ukrajina u poslednja dva meseca zatražila i dobila od SAD oružje posebno prilagođeno planiranoj protivofanzivi na jugu, kao što je napredni raketni sistem HIMARS. Pored toga, SAD su slale artiljerijske granate, minobacače i ručne protivtenkovske projektile Javelin Ukrajini tokom rata, i pružale razne vojne savete i obaveštajne podatke.

Uprkos sofisticiranom zapadnom naoružanju i obuci, ostaje otvoreno pitanje koliko će Ukrajina biti uspešna u povratku izgubljene teritorije. Ukrajinski zvaničnici su već rekli da će ofanziva na jugu Ukrajine verovatno biti „spora operacija uništavanja neprijatelja“.

NOVI PLAN ZA KONTRAOFANZIVU! Ukrajinci su bili spremni, a onda su Amerikanci rekli - stop!

Foto: Twitter/printscreen

 

Rusija i dalje ima ogromnu nadmoć u pogledu ukupnog ljudstva i količine artiljerije.

Međutim, stručnjaci ocenjuju da sada postoji gotovo paritet moći.

„Mislim da još nije moguće potvrditi obim ukrajinskog napredovanja, ali oni su sigurno uticali na sposobnost Rusije da se kreće severno i južno preko reke Dnjepar svojim napadima na mostove“, rekao je visoki zvaničnik NATO-a u sredu.

Ukrajina je mnogo bliža Rusiji po broju vojnika u Hersonu nego što je to bila poslednjih nedelja u istočnim provincijama zemlje, gde se borbe vode mesecima.

Napadi na Krim su bili posebno pametna strategija, kažu zvaničnici, jer Rusija koristi poluostrvo kao lansirnu rampu za svoje operacije na jugu Ukrajine. Ukrajina se sada čini ravnopravnijim ruskim snagama ne samo zbog naprednog zapadnog naoružanja koje efikasno koristi, već i zbog toga što Ukrajinci i dalje imaju prednost u pogledu morala, kohezije jedinica, taktičke oštroumnosti i sposobnosti improvizacije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading