(UKRAJINA UŽIVO) Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!; Snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Uragan“  (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Stručni tim iz Međunarodne agencije za atomsku energiju stigao je Ukrajinu, kako bi posetio nuklearnu elektranu Zaporožje.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da poseta centrali predstavlja "tehničku misiju" sa ciljem da se spreči nuklearni akcident.

Tim IAEA treba da utvrdi i sigurnosno i tehničko stanje elektrane.

Rusija upozorava da je za granatiranje centrale odgovorna isključivo ukrajinska strana, jer ruska vojska nema potrebu da napada nešto unutar teritorije koja je pod njihovom kontrolom.

Ukrajinska strana se nada da će dolazak međunarodnih inspektora pomoći u oslobađanju nukearne centrale.

BLOG UZIVO

Ukrajinci su bili spremni, a onda su Amerikanci rekli - stop!

21.52 - Ukrajinska vojska je u početku razmišljala o većem kontranapadu, ali se na kraju fokusirala isključivo na južnu Hersonsku oblast prema američkim savetima, pišu zapadni mediji.

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠOK SCENA TOKOM INSPEKCIJE UN U NUKLEARKI

21.50 - Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počeli su inspekciju Zaporoške nuklearne elektrane, javio je izveštač RT-a iz tog postrojenja.

Celu vest pročitajte OVDE.

Lavrov: Napad na mirotvorce u Pridnjestrovlju smatraće se napadom na Rusiju

21.45 - Moldavija treba da bude svesna da će svako ugrožavanje ruskih mirotvoraca u tom području biti posmatrano kao napad na Rusiju, upozorio je ruski ministar Sergej Lavrov.

„Svi moraju razumeti da će se bilo kakva dejstva koja ugrožavaju bezbednost naših vojnika razmatrati u sklad s međunarodnim pravom kao napad na Rusku Federaciju, onako kako je to bilo u Južnoj Osetiji, kada je naše mirotvorce napao (bivši predsednik Gruzije) Sakašvili“, rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Sednica SB UN zakazana za 22.septembar

21.20 - Sednica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini zakazana je za 22. septembar, navodi se u programu SB UN za septembar. Tema sednice glasi "Podrška mira i bezbednosti Ukrajine".

Ruski „Uragani“ danonoćno udaraju Ukrajini (VIDEO)

20.48 - Snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Uragan“

 

 

PUTIN SE IZNENADA POJAVIO USRED EVROPE! Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!

20.21 -Ruski predsednik Vladimir Putin, nenajavljeno napustio Moskvu i danas iznenada posetio rusku eksklavu Kalinjingrad, koja se nalazi između dve članice NATO-a, Poljske i Litvanije.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN OTKRIO GLAVNI CILJ Ovo je prava misija ruske vojne operacije u Ukrajini

19.56 - Putin je svrhom specijalne operacije nazvao uklanjanje „antiruske enklave“ u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Predstavnik Francuske pri UN sumnja da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije

19.21 - Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

"Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istera Ruse iz Donbasa ili da ih istera sa Кrima", rekao je Rivijer.

Po njegovim rečima, primirje neće skoro biti objavljeno.

Ruska vojska otkrila plan Kijeva za zaporošku nuklearku

18.51 - U slučaju da su ukrajinski diverzanti preuzeli kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom centralom, Zapad bi pozvao Rusiju da osigura „demilitarizacionu zonu" oko stanice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ova provokacija je doživela neuspeh zahvaljujući efikasnim akcijama jedinica ruskih oružanih snaga i Ruske garde - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

- Uloga misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u tom slučaju bi se svela na utvrđivanje novog statusa kvo: 'Zaporoška elektrana je prešla pod potpunu kontrolu Kijeva', uz novi talas snažnih izjava iz Vašingtona i evropskih prestonica u kojima se Rusija poziva da obezbediti 'demilitarizovanu zonu' oko nuklearne elektrane, gde treba da ostatu posmatrači IAEA pod zaštitom ukrajinske vojske - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

18.46 - Rusija je zatražila redovni sastanak Saveta bezbednosti UN za 6. septembra zbog situacije u zaporoškoj nuklearki, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija predlaže da se tom prilikom sasluša obraćanje predsednika Međunarodne agencija za atomsku energiju Rafaela Grosija, nakon posete Zaporoškoj nuklearnoj centrali.

Dignuto u vazduh skladište municije u Novoj Kahovki (VIDEO)

18.25 - Oružane snage Ukrajine digle u vazduh skladište municije u Novoj Kahovki

 

 

Grosi napustio nuklearku Zaporožje

17.57 -  Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji vodi misiju agencije u poseti ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, napustio je nuklearku, saopštivši da je prikupljeno mnogo informacija, javlja agencija RIA Novosti.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, a šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

Grosi je rekao da je delegacija IAEA prikupila mnogo informacija, kao i da je on lično video ključne stvari koje je želeo da vidi.

Šef IAEA će danas napustiti Energodar, dok će misija ostati u Ukrajini do 3. septembra.

"UKRAJINU DELE" Lukašenko tvrdi: Rat će se uskoro završiti, lupiće šakom o sto!

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!; Snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Uragan“  (FOTO/VIDEO)

EPA/ ALEXEY DRUGINYN

 

 

17.20 - Predsednik BelorusijeAleksandar Lukašenko je izjavio da će se sukob u Ukrajini uskoro razrešiti, jer sve više sazreva konflikt Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske.

Celu vest pročitajte OVDE.

Podvodni dronovi stižu u Ukrajinu

16.55 - Velika Britanija obezbeđuje Ukrajini tri podvodna drona koji pomoću seta senzora pronalaze mine, a dodatna tri će biti kupljena, saopštili su iz ukrajinskog Generalštaba.

Celu vest pročitajte OVDE.

Finska vojno pomaže Ukrajini sa još 8,3 miliona evra

16.24 - Finska će donirati vojnu opremu u iznosu od 8,3 miliona evra Ukrajini, čime je ukupni iznos donacija Helsinkija Kijevu poratao na 92,3 miliona evra od početka ruskog napada, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Finske.

"Ukrajinska defanzivna borba se nastavlja, i potreba za pomoći je i dalje velika", kazao je ministar odbrane Finske Anti Kaikonen.

Rojters navodi da ministar iz bezbednosnih razloga nije precizirao šta će i kada biti dostavljeno Ukrajini.

Lavrov: Ako se u Finskoj i Švedskoj pojave baze NATO-a, Rusija će reagovati

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!; Snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Uragan“  (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

 

 

 

15.53 - Ukoliko se na teritoriji Finske i Švedske pojave baze NATO-a posle stupanja tih zemalja u Alijansu, Rusija će biti prinuđena da odgovori jačanjem svojih kapaciteta na severo-zapadu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Sputnjik.

„Ako se na teritoriji Finske i Švedske budu pojavile baze, ili tačnije, ako umesto njih budu odlučili da stvaraju baze, uveren sam da će glavnu reč imati Amerikanci. U zavisnosti od toga kako će se sve to materijalizovati, mi ćemo, razume se, donositi odluke o jačanju svojih kapaciteta na severo-zapadu Rusije“, rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Obilazak NE Zaporožje (VIDEO)

15.29 - Predstavnik Rosatoma je misiji IAEA pokazao Zaporošku nuklearnu elektranu, javlja dopisnik RIA Novosti.

"Osoblje stanice je uverilo misiju UN da su svi kontejneri netaknuti, da senzori za merenje radioaktivne pozadine nisu oštećeni kao i da su senzori u dobrom stanju"- prenosi dopisnik RT na Telegramu.

 

 

Strah od mogućih provokacija

15.00 - Moskva strahuje od provokacija ukrajinskih snaga tokom posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ali je zainteresovana da eksperti stignu u Zaporošku nuklearku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Strahujemo od provokacija ukrajinskih snaga, uzimajući u obzir da bez prekida traju varvarske provokacije. Mi to vidimo. Preduzimaju se pokušaji da se destabilizuje situacija. Ali, kao i do sada, očekujemo misiju i spremni smo da sarađujemo. Zainteresovani smo da misija stigne u elektranu", rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Kremlj: "Apsurdna odluka EU"

14.35 - Kremlj je danas ocenio kao "apsurdnu" odluku Evropske unije (EU) da suspenduje sporazum o relaksaciji viznog režima sa Rusijom."To je smešna odluka u nizu apsurda", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare.

"To je loše za Ruse, jer će verovatno biti duže i teže da dobiju vize", naveo je Peskov i dodao da će ova mera takođe učiniti stvari "kompleksnijim" za Evropljane. On, međutim, nije pominjao konkretne uzvratne mere Kremlja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel saopštio je juče u Pragu da državljanima Rusije neće biti potpuno ukinuta mogućnost da dobiju ;vize ;za ulazak u EU, ali da će Brisel u potpunosti ukinuti sporazum o viznim olakšicama za Ruse.

Misija IAEA stigla u nuklearku u Zaporožju

14.04 - Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u NE Zaporožje u pratnji velikog konvoja ruskih vojnika, prenose mediji.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništenje položaja Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki (VIDEO)

13.56 - Snimak uništenja položaja Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki

 

 

Brisel: Ruski gas ne dobija 13 država EU

13.10 - Trinaest država-članica EU sada je ili potpuno ili delimično odsečeno od isporuka ruskog gasa nakon obustave rada gasovoda "Severni tok", saopštili su iz Evropske komisije, prenosi Sputnjik.

Rizik od prekida isporuka je visok i postaje još viši, rekla je zamenik predsednika Direktorata EК za energetiku Metilda Versdorfer pred članovima Evropskog parlamenta.

"Кao što znate, 'Severni tok' od juče ne radi zbog remonta tako da sada nema isporuka gasa u Nemačku i susedne zemlje", rekla je ona

Grosi o misiji IAEA

12.47 - Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izrazio je uverenje da će ekspertska misija organizacije, koja treba da izvrši inspekciju Zaporoške nuklearke, stići tokom dana do objekta, prenela je agencija Rojters.

Predstavnik IAEA izjavio je da se dolazak misije u nuklearku odlaže na tri sata.

Kako je naveo, misija je zadržana na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga na tri sata.

Podsetimo, kako su saopštili predstavnici administracije Zaporoške oblasti, eksperti IAEA su krenuli jutros iz Zaporožja.

Oni se trenutno nalaze na kontrolnom punktu u Novoaleksandrovki. Kretanje kolone je trenutno obustavljeno.

Misija čeka dozvolu

(UKRAJINA UŽIVO) Ruski predsednik nenajavljeno napustio Moskvu!; Snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Uragan“  (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

12.16 - Misija Medjunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) koja je krenula ka nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje čeka na ukrajinskom kontrolom punktu nakon današnjeg granatiranja Zaporožja, ali je odlučna u nameri da stigne do objekta danas, rekao je portparol IAEA za Rojters.

Isključen peti energetski blok

11.30 - Jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, isključen je zbog ruskog granatiranja, saopštio je u danas operater Energoatom.

"Kao rezultat još jednog minobacačkog granatiranja od strane ruskih snaga na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje, aktivirana je zaštita u vanrednim situacijama, a operativni peti energetski blok je isključen", napisao je ukrajinski operater na Telegramu, prenosi Rojters.

Energoatom je dodao i da šesti reaktor, jedini trenutno u funkciji, "nastavlja da radi u energetskom sistemu Ukrajine“ i da omogućava snabdevanje postrojenja strujom za sopstvene potrebe, navodi britanska agencija.

Sputnjik: Ukrajinci izveli desant kod Energodara

10.37 - Ukrajinske snage izvele su desant u oblasti Energodara, ali delovala je ruska avijacija, piše Sputnjik.

Stanje na južnom frontu

10.05 - Ruska vojska je treći dan zaredom odbila napad ukrajinske vojske u području Hersona, javljaju ruski ratni reporteri, piše Sputnjik.

Masovni artiljerijski napadi

09.09 - Ukrajinska vojska od jutros izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, saopštila je proruska vojno-civilna administracija tog grada.

Arestovič: Ne treba očekivati brze pobede nad ruskom vojskom

08.34 - Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arsetovič rekao je sinoć da ukrajinski narod ne treba da očekuje brze pobede protiv ruske vojske tokom kontraofanzive, jer Kijev ne želi da izgubi mnogo vojnika.

"To je veoma spor proces, jer mi cenimo ljude, želimo da se kućama vrati što više Ukrajinaca, koliko god je to moguće", kazao je Arestovič, preneo je Rojters.

On je dodao da "neće biti brzog uspeha".

"Brz uspeh uvek znači mnogo krvi", istakao je Arsetovič.

Ranije juče regionalni ukrajinski zvanični su rekli da je njihova vojska imala "uspeha" u tri oblasti koje su pod ruskom kontrolom u regionu Herson.

Kijev je u ponedeljak saopštio da kreće u kontraofanzivu da povrati izgubljene teritorije.

SAD će zapleniti ruski avion?

07.20 - Sjedinjene Američke Države izdale su nalog za zaplenu aviona vrednog 45 miliona dolara, koji je u vlasništvu ruske energetske kompanije "Lukoil", objavilo je večeras ministarstvo pravde SAD.

"Američki okružni sud za južni deo Teksasa je odobrio zaplenu", navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters. Avion je doleteo iz Rusije, kršeći sankcije američkog ministarstva trgovine, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading