AMERI: UKRAJINCI RATUJU KAO SRBI! Čuveni list podsetio na sjajnu taktiku Vojske Jugoslavije iz 1999. godine!
Printscreen RTS

Iako su kijevske snage možda nadjačane na bojnom polju, one nisu i nadmudrene, konstatuje ovaj list u detaljnoj analizi dejstava ukrajinskih boraca u ratu protiv Rusije. Kako tvrdi „Vašington post”, pozivajući se na zvanične fotografije i razgovore s visokim ukrajinskim i američkim zvaničnicima, ukrajinska vojska je s velikim uspehom primenila srpsku taktiku korišćenja lažnih meta, nateravši tako Ruse da budzašto troše svoje skupocene visokoprecizne projektile dugog dometa.

Kao dokaz tome, neimenovani američki diplomata naveo je interesantan podatak.

Rupe na krovu nuklearke?

Jedan od krovova nuklearne elektrane Zaporožje oštećen je u granatiranju, pokazali su satelitski snimci. Ruske vojno-civilne vlasti u Energodaru optužile su ukrajinske trupe da su ponovo gađale područje oko nuklearke, odnosno da su dve granate eksplodirale u blizini zgrade za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva. Ukrajinska strana, pak, tvrdi da su napad izvršili Rusi.

- Rusi tvrde da su pogodili više HIMARS-a nego što smo mi čak i poslali Ukrajini - rekao je taj izvor.

Lažne mete su napravljene od drveta i, kako se navodi, toliko su dobre da lako varaju ruske dronove koji ih identifikuju, pa tu informaciju odmah prosleđuju do komandnog mesta, odakle se naređuju napadi na „visokoprioritetne mete”.

- Kada ruske bespilotne letelice vide artiljerijsku bateriju, to je kao da su uočile VIP metu - rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinska ofanziva na Herson

Ukrajinske snage pokrenule su veliku ofanzivu u hersonskoj oblasti. Kijev tvrdi da je udar naneo ogromne gubitke ruskoj strani i da su, uz probijanje linija na nekoliko mesta, povratili četiri sela u toj oblasti. Moskva, pak, tvrdi da je ukrajinski napad propao, uz znatne gubitke u ljudstvu i tehnici.

Tvrdi se da su za samo nekoliko nedelja lažni mamci navukli na sebe najmanje 10 krstarećih raketa „kalibar“, nakon čega je odlučeno da se poveća proizvodnja lažnjaka.

Osim upotrebe lažnjaka, ukrajinske snage su u poslednje vreme pojačale dejstva iza ruskih linija, pa su im na meti često bili železnički i elektrovodovi, skladišta oružja i municije, lov na osumnjičene saradnike Rusa…

Taktiku s lažnim metama koristila je Vojska Jugoslavije 1999. godine tokom NATO agresije na našu zemlju. Tada su NATO avioni često pogađali brojne makete aviona i tenkova, ostavši do kraja rata u ubeđenju da su žestoko osakatili borbeni potencijal naše vojske. Ipak, prilikom povlačenja naših snaga s Kosova nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, mnogi od njih su svedočili da su ostali zapanjeni kada su videli koliko je naših neoštećenih tenkova napustilo južnu srpsku pokrajinu, da bi tek kasnije shvatili da su zapravo pogađali lažne mete.

Ukrajinska ofanziva na Herson

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading