(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ruska i Ukrajinska vojska nastavili su i večeras žestoke borbe na južnom Nikolajevsko- Hersonskom pravcu gde su ukrajinski vojnici pokušali danas prodor prema Hersonu.

(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)

 

Printscreen

 

Prema prvim izveštajima sa terena stiče se utisak da su Ukrajinci bacili sve u borbu što su imali na raspolaganju pre svega vojsku iz Dnjeporpetrovske i Lavovske oblasti, vojnici koji su pristigli sa obuke u Velikoj Britaniji i borbena tehnika koju je donirao Zapad tu se pre svega odnosi na tenkove koje je darovala Poljska T-72M1 i PT-91, zatim borbena vozila pešadije BMP-1, i BMP-2, oklopne transportere M-113 i YPR - 765 koji su imali zadatak da do prve linije vatre prebace pešadiju.

BLOG UŽIVO:

Isporuke američkog naoružanja nemenjene za kontraofanzivu na jugu 

21.36 -  Najnovije isporuke američkog naoružanja Ukrajini bile su namenjene za kontraofanzivu na jugu javlja CNN.

Ukrajina je tražila oružje posebno dizajnirano za ofanzivne operacije. Kao rezultat toga, Vašington je udovoljio mnogim zahtevima, uključujući transfer dodatne municije i artiljerije, prenosi Truha ne Telegramu.

PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU! EU šalje Ukrajini tablete protiv radijacije!

(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

21.10 Evropska unija doniraće Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, zbog povećanog straha od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Poljska i Slovačka će Ukrajini predati stare lovce MiG-29.

20.42 - Varšava će dati 30 aviona, Bratislava će poslati još 11, pišu lokalni mediji.

Međutim, oprema koja će biti poslata Ukrajini i ovog puta ima nedostatke: varijanta MiG-29 iz Poljske je dosta pohabana, ima zastarelu opremu i stare motore, a Slovačka će otpisati sve svoje MiG-29 od 2011. godine zbog visoke potrošnje goriva i velikih troškova rada, prenosi Sputnjik.

Tenkovska dejstva u Harkovskoj oblasti (VIDEO)

20.20 - Nacionalna garda i tenkovska divizija Oružanih snaga Rusije dejstvuju u Harkovskoj oblasti.

 

 

Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama!

19.57 - Ukrajinska vojska druog dana navodne kontraofanzive i dalje pokušava da probije ruske linije odbrane i da dosegne cilj grad Herson u naredna 72 sata. Jug Ukrajine i dalje je pod snažnim artiljerijskim udarima ukrajinske vojske koja gađa mostove i pontonske mostov kako bi sprečila dopremanje svežih snaga i borbene tehnike na Hersonsko-Nikolajevski pravac.

Celu vest pročitajte OVDE.

Britanski budžet za pomoć Ukrajini će presušiti

19.34 - Britanski budžet za pomoć Ukrajini će presušiti do Nove godine, piše „Tajms“.

London je Кijevu već dao više od 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara) vojne pomoći, ali izvor iz Ministarstva odbrane je priznao da će „finansijski doprinos Ujedinjenog Кraljevstva ratnim naporima presušiti do kraja godine“. prenosi Sputnjik

Premijer Boris Džonson posetio je Кijev prošle nedelje, najavljujući novi paket vojne pomoći u vrednosti od 54 miliona funti i obećavši da će podržavati kijevsku vojsku „koliko god treba“.

Usred dugotrajne potrage za novim liderom, naglom inflacijom i rastućim cenama energije, podrška sankcijama Ujedinjenog Кraljevstva je sve manja – anketa „Jugova“ (YouGov) u martu pokazala je da 48 odsto Britanaca podržava povećanje sankcija Rusiji, čak i ako su dovele do viših računa za energiju. Do juna, taj broj je pao na 38 odsto, prenosi Sputnjik na Telegramu.

U Kijevu se sastali Zelenski i Rafael Grosi

19.10 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ključni trenutak u ratu?

18.43 - Bivši šef britanske obaveštajne službe MI6 pozdravio je ukrajinski kontranapad u Hersonskoj oblasti i nazvao ga "ključnim momentom u ratu".

Aleks Janger je rekao za Bi-Bi-Si da je kontranapad koji je naredio Kijev pokazao da su zaraćene strane "postigle neku vrstu ravnoteže, što je neočekivano i, iskreno, veoma dobrodošlo".

On je naglasio da je zapadna pomoć ojačala vojne kapacitete Ukrajine i da dugoročni trendovi pokazuju da ruske vojne sposobnosti polako slabe. On je dodao da kontranapad u Hersonu govori „sve o potrebi i želji Ukrajine da pokaže da može da preuzme inicijativu“.

Šef hersonske oblasti pobegao?

18.15 - Nakon što su Ukrajinci krenuli u dugoočekivani kontranapad u Hersonskoj oblasti, šef te okupirane oblasti, kojeg su postavili Rusi, napustio je grad Herson i nalazi se 800 kilometara istočno, u Rusiji.

Naime, korisnici društvenih mreža primetili su da su video snimci koje proruski lider Hersona Kiril Stremusov poslednjih dana objavljuje na svom Telegram kanalu, po svemu sudeći, snimljeni u hotelu Meriot u Voronježu u Rusiji.

Bi-Bi-Si nije mogao da otkrije kada i zašto je napustio Herson, ali je potvrdio da je bio u gradu na zapadu Rusije. Sudeći po snimcima, Stremusov je u hotelu sa pet zvezdica. U pozadini snimka vidi se prepoznatljiva impresivna katedrala u Voronježu, gradu koji se nalazi na oko 200 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Borbe od Artjomovska do Ugljedara

17.56 - Snage Donjecke Narodne Republike u ovom trenutku vode borbu na liniji od Artjomovska na severu, do Ugljedara na jugu, saopštio je zamenik komandanta narodne milicije DNR pukovnik Eduard Basurin.

- Na liniji fronta – počevši sa juga, od Ugljedara, pa na sever do Artjomovska (Bahmuta) – u toku je proces demilitarizacije. Uništava se ljudstvo protivnika, skladišta naoružanja i tehnike - izjavio je Basurin.

Dejstva 2. bataljona DPR-a (VIDEO)

17.20 - Snimak razaranja utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine kod Avdijevke: dejstvo 2. bataljona DPR-a.

 

 

Novi ukrajinski napad na Antonovski most (VIDEO)

16.54 - Snimak novog napada na Antonovski most.

 

 

Obuku ukrajinskog vojnog osoblja

16.35 - Ministri odbrane EU složili su se danas u Pragu o potrebi pripreme misije za obuku ukrajinskog vojnog osoblja, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Članice EU spremne su da podrže Ukrajinu koliko god je potrebno, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Oborena BPL iznad Sevastopolja

16.16 - U Sevastopolju je ponovo delovala protivvazdušna odbrana, a prema prvim informacijama, u predgrađu je oborena bespilotna letelica, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Putin čestitao Lukašenku rođendan, tema telefonskog razgovora bila je i Ukrajina

15.44 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas telefonom 68. rođendan beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku.

Celu vest pročitajte OVDE.

Drveni "Himarsi"

15.27 - Ukrajinska vojska pravi drvene kopije višecevnih raketnih bacača "Himars" u pokušaju da prevari ruske snage, piše "Vašington post", pozivajući se na neimenovane izvore.

Herson ponovo bez struje

15.05 - Herson je ponovo ostao bez električne energije, a u ovom trenutku stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je došlo do prekida snabdevanja. Mediji prenose da su u gradu stali trolejbusi, da ne rade pojedini kafići i prodavnice, a prekinuto je i vodosnabdevanje.

Amerika šalje "ubice" za ruske bespilotne letelice

14.45 - Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajinskim snagama moćno oružje koje pretvora i obična vozila u mobilne raketne bacače koji mogu da uklone ruske bespilotne letelice.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska ispalila 20 projektila na Energodar

14. 20 - Ukrajinska vojska granatira obalsku oblast Energodara, zabeleženo je 20 preleta projektila velikog kalibra, saopštile su gradske vlasti.

- Razlog za granatiranje je namera kijevskog rukovodstva da onemogući misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju koju predvodi Rafael Grosi - navedeno je u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da će tim međunarodnih stručnjaka u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani boraviti od 31. avgusta do 3. septembra, a prema navodima Si-En-Ena, eksperti su danas stigli u Kijev.

Rusi tvrde: Likvidirali smo 1.200 militanata

(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

14.00 - Ukrajinska vojska, koja je po ličnom nalogu Vladimira Zelenskog pokušala da izvede ofanzivu u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, pretrpela je ogromne gubitke, za 24 sata je likvidirano više od 1.200 militanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U razbijanju ofanzive koja je pokrenuta po ličnom nalogu Zelenskog ukrajinska vojska je u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga, kao i u drugim pravcima, pretrpela ogromne gubitke. Efikasnim dejstvom ruske vojske u protekla 24 sata je uništeno 48 tenkova, 46 borbenih vozila pešadije, 37 drugih borbenih oklopnih vozila, osam pikapova s mitraljezima velikog kalibra i likvidirano više od 1.200 ukrajinskih militanata - rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prilikom odbijanja ofanzive protivnika ruska vojska je razbila odrede 128. Specijalne planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je tu prebačena iz zapadne Ukrajine.

- Pet vojnika ove brigade je položilo oružje i predalo se - rekao je Konašenkov.

Ruska vojska je, takođe, likvidirala više od 100 militanata neonacističke formacije "Kraken" i stranih plaćenika u oblasti Konstantinovke u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrde iz Ministarstva odbrane Rusije, a prenosi Sputnjik.

Rušenje sovjetskih spomenika neće proći bez posledica

13.24 - Rusenje sovjetskih spomenika u baltickim zemljama naišlo je na oštru osudu Moskve, ali i obećanje da će ptotiv rusofobičnih akcija biti preduzete mere.

Celi vest pročitajte ovde.

Kremlj o granatiranju Zaporoške nuklearke: Skrenućemo pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva

12.57 - Rusija će skrenuti pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva koji izlaže opasnosti velike teritorije.

- Nadamo se da će misija Međunarodne agencije za atomsku energiju biti realizovana - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom novih napada ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearnu elektranu.

- Uvereni smo da sve evropske zemlje, zemlje Evropske unije, Velika Britanija, one koje imaju veliki uticaj na Kijev, moraju da koriste taj uticaj kako bi praktično zabranile Kijevu da nastavi tu veoma, veoma opasnu delatnost - rekao je Peskov.
 

Sevastopolj

12.55 - U Sevastopolju je ponovo delovala protivvazdušna odbrana, a prema prvim informacijama, u predgrađu je oborena bespilotna letelica, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

 

PESKOV: Svi ciljevi specijalne operacije biće ostvareni!

12.11 - Specijalna operacija u Ukrajini se odvija u skladu sa planovima, a svi ciljevi će biti postignuti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenih aktivnosti helikoptera Ka-52 „Aligator“

12.02 - Prilikom izvođenja borbenih naleta, piloti izviđačkih i jurišnih helikoptera Ka-52 lansirali su rakete na otkrivena utvrđena uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Nemačka i Francuska protiv zabrane ulaska Rusima

11.54 - Nemačka i Francuska su protiv uvođenja zabrane izdavanja viza za ulazak u EU za ruske državljane.

Ove dve zemlje izdale su zajedničko saopštenje u kojem upozoravaju da bi takva mera, za koju se zalažu pojedine članice EU, bila kontraproduktivna.

Šefovi diplomatija EU razgovaraće danas u Pragu na temu koje dalje korake treba preduzimati u sankcionisanju Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a kao jedna pominje se uvođenje zabrane izdavanje viza za ruske državljane.

- Iako razumemo zabrinutost pojedinih članica, ne treba da potcenjujemo moć transformacije doživljaja života u demokratskom sistemu, posebno za buduće generacije - navodi se u nemačko-francuskom dokumentu.

Ukrajinci obučavani u VB stižu na front

10.12 - Ruske obaveštajne službe imaju informacije da je grupa ukrajinskog vojnog osoblja obučenog u Velikoj Britaniji stigla u oblast grada Artjomovsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

Odbijen novi raketni napad

10.04 - Sistem protivvazdušne odbrane odbio je novi raketni napad ukrajinske vojske na Herson, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Žestoke borbe u blizini Hersona?

09.38 - Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se navodno čuju žestoke borbe u blizini Hersona.

 

 

 

MISIJA IAEA STIGLA U KIJEV Grosi: Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope

09.06 - Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev i od sutra će kontrolisati od nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Celu vest pročitajte OVDE.

Žozep Borelj: Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu

08.55 - Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući isporučivanje dodatne vojne opreme, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pred početak neformalnog sastanka ministara odbrane zemalja Evropske unije u Pragu.

(UKRAJINA UŽIVO) PRIPREMAJU SE ZA NUKLEARNU KATASTROFU!; Ukrajinci jurišaju na Herson, Rusi preorali zemlju granatama! (FOTO/VIDEO)

EPA/Olivier Matthys

 

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Dostavljamo Ukrajini vojnu opremu i nastavićemo da joj isporučujemo još veću količinu vojne opreme - rekao je Borelj.
On je dodao da će ministri odbrane zemalja EU razgovarati o vojnoj misiji, čiji je cilj obuka ukrajinskih vojnika na visokom nivou.

- To je neformalni susret, tako da nikakve praktične odluke ne mogu biti donete. Moguća je politička saglasnost koju ćemo, nadam se, dobiti danas. Kasnije će se pojaviti detalji. Postoji procedura tokom koje se utvrđuju ciljeci i resursi - rekao je Borelj.

Granatiran Petrovski rejon Donjecka i selo Jelenovka

08.32 - Ukrajinska vojska je granatirala Petrovski rejon Donjecka i selo Jelenovka, ispalivši 10 projektila kalibra 152 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

PONOVO GRANATIRAN PROSTOR NUKLEARNE ELEKTRANE Ruske vlasti optužile Ukrajinu za novi napad na Zaporožje

08.25 - Proruske vlasti u ukrajinskom gradu Energodar optužile su danas Ukrajinu da je ponovo granatirao prostor nuklearne elektrane Zaporožje, prenosi TASS.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije

08.14 - Hersonska oblast je pod zaštitom ruske armije, postoji nekoliko linija zaštite od mogućih napada iz pravca Ukrajine, izjavio je zamenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Hersonska oblast je potpuno pod zaštitom profesionalnih vojnika iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Podignuto je nekoliko zaštitnih granica. Herson i Hersonsku oblast ništa ne ugrožava - rekao je Stremousov, komentarišući saopštenja ukrajinske strane o početku kontraofanzive u južnom pravcu, piše Sputnjik.

Ukrajinska vojska od jutros ponovo granatira Energodar

07.55 - Ukrajinska vojska od jutros ponovo granatira Energodar, saopštile su vlasti tog grada.

Za sada nema preciznih informacija o tome gde su projektili pali, kao ni o eventualnoj materijalnoj šteti i ljudskim žrtvama.

Napad balističkom raketom na aerodrom u Belgorodu

07.53

 

 

Zelenski uputio poruku ruskoj vojsci: Ukrajina vraća svoje, idite kući!

07.42 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je rusku vojsku na povlačenje pred velikom ofanzivom koju je Kijev pokrenuo u blizini grada Hersona na jugu zemlje, i poručio da će Ukrajina povratiti svoju teritoriju, dok Rusija tvrdi da ovaj protivnapad nije uspeo.

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠOK ANALIZA Rusija će pobediti, rat u Ukrajini će se odužiti pod jednim uslovom

07.36 - Rusija će pobediti u specijalnoj operaciji, a Ukrajina će morati da bude podeljena, smatraju sagovornici Independenta.

Celu vest pročitajte OVDE.

U Sevastopolju aktivirane PVO snage

07.25 - U Sevastopolju na jugu Krima sinoć su se aktivirale snage PVO, a prema preliminarnim informacijama, svi ciljevi su oboreni.

Prema rečima gubernatora Sevastopolja Mihaila Razvožajeva, prema još nepotvrđenim informacijama, PVO snage su se aktivirale zbog drona.

- Kao i drugi građani, čuo sam večeras kako su se aktivirale PVO snage, kao i juče. Prema preliminarnim informacijama, reč je o dronovima i svi su oboreni - kazao je on, prenosti Sputnjik.

SAD: Demilitarizovana zona oko Zaporožja najbezbednija opcija

07.23 - Bela kuća je pozvala sinoć Rusiju da pristane na formiranje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi rekao je novinarima da bi najbezbednija opcija bila kontrolisano gašenje tog postrojenja, prenosi Rojters.

Mizincev: Iz Ukrajine izvezeno 625.000 tona hrane

07.22 - Preko 625.000 tona prehrambenih proizvoda izvezeno je do sada iz Ukrajine morskim putem, izjavio je šef koordinacionog štaba za humanitarna pitanja i načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

Vašington poziva da se isključi zaporoška nuklearka

06.58 - SAD pozivaju da se privremeno isključe reaktori na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, saopštio je koordinator za strateške koordinacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju krenula je danas iz Beča u Zaporošku nuklearnu centralu.

 

Gađana Nova Kahovka


06.55 - Ukrajinske snage intenzivno su gađale Novu Kahovku i hidroelektranu, izbio je požar, saopštio je Sputnjiku Vladimir Leontjev, načelnik administracije Kahovskog okruga Hersonske oblasti.
Grad je ostao bez struje i vode.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading