KRENULI NA SVE ILI NIŠTA! Evo kako je razbijena kontraofanziva kod Hersona!
Printscreen

Iako se verovalo da je operacija počela popodne po srednje evropskom vremenu, zapravo počelo je od ranog jutra snažnom artiljerijskom pripremom iz svih oruđa i kalibara uključujući one kalibra 152 i 203 mm, kao i raketne artiljeriju uključujući tu i višecevne bacače raketa tipa HIMARS koji su maksimalno angažovani. Raketiranje se i dalje nastavlja nesmanjenom žestinom, a na meti je Antonovski most, kao i komunikacijski pravci sa kojima Ukrajinci pokušavaju da prema Hersonu zaustave dopremanje svežih snaga i borbene tehnike.

Prema prvim izveštajima sa terena stiče se utisak da su Ukrajinci bacili sve u borbu što su imali na raspolaganju pre svega vojsku iz Dnjeporpetrovske i Lavovske oblasti, vojnici koji su pristigli sa obuke u Velikoj Britaniji i borbena tehnika koju je donirao Zapad tu se pre svega odnosi na tenkove koje je darovala Poljska T-72M1 i PT-91, zatim borbena vozila pešadije BMP-1, i BMP-2, oklopne transportere M-113 i YPR - 765 koji su imali zadatak da do prve linije vatre prebace pešadiju.

Pravci nastupanja

Prvi na udaru na ovom pravcu bili su ruski pripadnici VDV, kao i pripadnici 3, pešadijsko-oklopnog korpusa koji se raspređuju na ovoj liniji fronta .

 

Inače napad je kreno prvo na pravcu Nikolajev- Krivoj Rog. Ukrajinski napad do popodnevnih časova 20. avgusta odvijao se u tri pravca od Lupareva do Aleksandrovke, Posad Pokrovskog, Pravdina i Hersona. Kod Lupareva napad je odbijen, a ukrajinska vojska izgubila je tri tenka.

Ukrajisnka vojska u pvom jurišu uspela je da zauzme Kiselovku, ali su je posle ponovo izgubile. U skukobu kod Pravdina učestovovalo je unapadu 100 vojnika i 20 oklopnih vozila. Borbe oko Pravdina i dalje traju.

Ukrajinska vojska imala je u ovom napadu podršku iz vazduha dva aviona tipa Su-25 koji su oboreni, kao i jedan transportni helikopter Mi-8 koji je oboren iznad Kisevke. Naime zadatak Mi-8 kako Rusi predpostavljaju bio je da uz pomoć mitraljeza i nevođenih raketnih zrna razbiju položaje Rusa i omoguće prodor tenkova preko ruskih položaja.

Kako je zvanično saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, ruska kopnena vojska i avijacija u ovom napadu uništila je 26 ukrajinskih tenkova i 35 oklopnih vozila.

KRENULI NA SVE ILI NIŠTA! Evo kako je razbijena kontraofanziva kod Hersona!

EPA

 

Jedino gde su Ukrajinci uspeli da ostvare pomak je kod mesta Suhoj Stavok gde su stvorili mostobran an koji je prebačeno 20 komada teške tehnike. Na ovom pravcu ruska vojska izvodi i dalje artiljerijske i vazdušne napade sa čime se sprečava forsiranje reke i prelazak na desnu obalu.

Ukrajinska vojska je na ovi pravcu koristi isključivo rezevne snage koje su dopremljene na ovaj pravac kako bi omogućili pomak i olakšali kritičnu poziciju u Donbasu pre svega kod Soldedara i Avdijevke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading