Rusija vratila tela; Još jedan Amerikanac poginuo u borbama u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Rusija optužuje Ukrajinu za jučerašnje napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju. Požar koji je usledio, izazvao je kratak spoj na mreži, bili su aktivirani bezbednosni sistemi.

Nuklearka Zaporožje nakratko je bila isključena sa mreže, a struje nije bilo u delovima Zaporožja i Hersona.

Rakete "Iskander" pogodile su vojni ešalon na železničkoj stanici Čapljino koji se sa ukrajinskim rezervistima i tehnikom kretao ka Donbasu. Ubijeno je više od 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 10 jedinica vojne tehnike, poručuju iz Moskve.

Oružane snage Rusije pojačavaju se sa gotovo 140.000 vojnika - biće ih više od dva miliona. Ukaz je potpisao Vladimir Putin, a stupa na snagu prvog januara.

Pogledajte najnovije fotografije s ukrajinskog fronta:

U kratkim crtama:

  • Rizik od curenja radioaktivnog zračenja u nuklearnoj elektrani Zaporožja, kaže operater
  • Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje oko nuklearne elektrane Zaporožje
  • Rusija blokira nuklearni sporazum UN zbog klauzule o Zaporožju
  • Rusija pojačava napade usred glasina o velikoj ukrajinskoj kontraofanzivi, kaže Velika Britanija
     

Kraj bloga

Rezime dana:

- Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je večeras da je Ukrajina granatirala bolnicu u gradu Strahovu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici koristeći rakete HIMARS i da su u napadu ubijena tri civila, a da je ranjeno sedam.

- Padobranci Vazdušno-desantnih snaga Rusije uspeli su da zaustave pokušaj proboja ukrajinske motorizovane pešadije uz podršku borbenih vozila na pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Ovo je u subotu saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajina je prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije koja datira još od 1993., kao i nekoliko međudržavnih sporazuma sa Belorusijom

- Putin je naredio stacioniranje naoružanih vojnika u blizini škola na okupiranim ukrajinskim teritorijama, prenosi Kijev Independent.

Naredba je usledila nakon izveštaja ruskih snaga koje prete roditeljima na okupiranim teritorijama istočne i južne Ukrajine da bi ih naterali da pošalju svoju decu u škole pod ruskom kontrolom.

- Formirana je misija, uglavnom iz neutralnih zemalja, koja bi trebalo da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je Njujork tajms.

- Norveška se danas pridružila sankcijama Evropske unije protiv Moskve koje su uvedene 21. jula zbog napada Rusije na Ukrajinu, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu.

- Još jedan Amerikanac je poginuo u borbama u Ukrajini, otkrio je u petak američki Stejt department, potvrđujući prethodne tvrdnje ruskih zvaničnika.

 

Stejt Department o smrti američkog borca u Ukrajini

00.40 - Još jedan Amerikanac je poginuo u borbama u Ukrajini, otkrio je u petak američki Stejt department, potvrđujući prethodne tvrdnje ruskih zvaničnika.

Celu vest pročitajte ovde.

Rusija vratila tela

00.18 - Rusija je u Ukrajinu vratila tela 541 palog ukrajinskog vojnika, od kojih su više od 300 branioci Azovstalja, saopštio je ukrajinski komesar za nestale Oleg Kotenko.

TOS - 1A „Solncepek“ (VIDEO)

23.57- — Snimak dejstva teškog višecevnog raketnog lanser TOS - 1A „Solncepek“ u Artemovskoj oblasti.

 

 

Slovačka šalje "migove-29" Ukrajini?

Rusija vratila tela; Još jedan Amerikanac poginuo u borbama u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: Bangladesh Air Force

 

 

23.29 - Slovačko ratno vazduhoplovstvo više neće koristiti "migove-29", čime se otvaraju vrata za transfer 11 preostalih letelica ovog tipa Ukrajini.

- Postoji potreba i politička volja - rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ. 

Loše vesti za Kijev - neuspešan udar na Herson

23.10 - Na nebu iznad Hersona aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane, odjeknulo je oko šest eksplozija, rečeno je Sputnjiku u hitnim službama tog regiona.

- Ukrajinska vojska je ponovo pokušala da izvede raketni napad na grad. Na nebu se čulo oko šest eksplozija. Prema prvim informacijama, svi ciljevi su oboreni - rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, za sada nema informacija o materijalnoj šteti i ljudskim žrtvama.

Rusija dostavila dokaz o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearke

22.40 - Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Dostavili smo članovima Saveta bezbednosti UN pismo o prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije o napadima Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearnu elektranu 25. avgusta - navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da je nivo radijacije u energetskim blokovima pod kontrolom i da je i dalje u granicama normale.

UN: Osloboditi silose starih zaliha

22.10 - Iako je iz Ukrajine do sada izvezeno više od milion tona žitarica, silosi su još puni starim zalihama, koje treba isprazniti da bi se napunili novim usevima, rekao je danas koordinator UN za dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica Amir Abdula.

Više od milion tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara do sada je izvezeno iz Ukrajine u okviru dogovora koji je Kijev potpisao sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čija primena je počela od 1. avgusta.

"Inicijativa za izvoz žitarica preko Crnog mora je počela da otvara mogućnosti za utovar novih žitarica u silose, ali i dalje je potrebno isprazniti mnogo starih zaliha žitarica kako bi se stvorio prostor za nove", dodao je Abdula, preneo je Rojters.

Donbas: Poslednje vesti sa fronta

21.50 - Projektili koje su ukrajinske snage ispalile ka Gorlovki leteli su ka teritoriji hemijskog koncerna „Stirol“, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko, prenosi Sputnjik.

On je dodao da su projektili leteli i u pravcu sela Mihajlovka.
Bez električne energije je ostao jedan deo Gorlovke, grada koji se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka.

Ukrajinske snage ispalile su u protekla 24 sata više od 170 jedinica municije na sedam naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.

Ukrajinska vojska je za sat vremena ispalila 5 granata kalibra 152 milimetra na Donjeck i 6 projektila istog kalibra na Pantelejmonovku, saopšteno je iz Predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Turska: Prevoz žita se nastavlja bezbedno

21.30 - Količina žita, prevezenog iz ukrajinskih luka u okviru „prehrambenog sporazuma“, iznosi 1.043.286 tona, saopšteno je iz Ministarstva za nacionalnu odbranu Turske.

"Prevoz žita, počev od isplovljavanja prvog broda iz odeske luke u Ukrajini 1. avgusta 2022. godine, nastavlja se bezbedno i po planu", dodaje se u saopštenju.

Vojna tehnika u civilnim kamionima

20.40 - Snimak Ukrajinca kako pokazuje kako u Ukrajini, koristeći obične civilne kamione, tajno prevoze vojnu tehniku sa Zapada, prenosi Sputnjik

 

 

 

Norveška se pridružila sankcijama protiv Moskve

20.24 -Norveška se danas pridružila sankcijama Evropske unije protiv Moskve koje su uvedene 21. jula zbog napada Rusije na Ukrajinu, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Oslu.

"Paket sankcija koji je Evropska unija usvojila 21. jula ubačen je i u norveški zakon i danas stupa na snagu u Norveškoj", navodi se u saopštenju norveškog ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

Formirana misija za NE Zaporožje

19.58 - Formirana je misija, uglavnom iz neutralnih zemalja, koja bi trebalo da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je Njujork tajms.

Celu vest pročitajte ovde.

DNR: Ukrajinci ranili 58 ljudi, među povređenima i deca

19.36 - U Donjeckoj Narodnoj Republici je 58 ljudi povređeno nakon što su daljinski aktivirane mine „lepestok“, koje koristi ukrajinska vojska, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- Potvrđeno je da je ranjeno već 58 ljudi, među kojima je i dvoje dece, nakon aktiviranja mina ‘lepestok’. Jedna osoba je preminula u bolnici od posledica ranjavanja - navodi se u saopštenju na Telegramu Centra.

Trenutno funkcionišu dva agregata u Zaporožju

Rusija vratila tela; Još jedan Amerikanac poginuo u borbama u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

 

19.20 - Dva agregata nuklearne elektrane Zaporožje su trenutno u fukciji, a strujom su snabdeveni potrošaci i s leve i s desne obale Dnjepra, izjavio je danas član proruske vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov "Četiri agregata su na redovnom održavanju.

Trenutno dva agregata funkcionišu, a struja se distribuira u dve oblašti koje su pod kontrolom Ukrajine na desnoj obali Dnjepra i u naselja na levoj obali", rekao je Rogov za Radio Komsomolskaja pravda, prenosi TAS S. Brojne lokacije u Zaporoškoj oblasti ostale su prošlog četvrtka bez struje nakon napada na grad Energodar, a isključenja je bilo širom Hersonske oblasti zbog kvara na elektrodistributivnoj stanici. U medjuvremenu je normalizovana distribucija električne energije u svim gradovima.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da su oba funkcionalna reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom, ponovo priključena na električnu mrežu. Sukobljene strane već danima razmenjuju optužbe za granatiranje područja oko nuklearke Zaporožje.

Vatreno dejstvo artiljerije ruskih snaga (VIDEO)

18.52 - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak delovanja artiljerije Ruskih snaga.

 

 

Putin: Neograničen boravak izbeglima iz DNR, LNR i Ukrajine

18.30 - Državljani DNR, LNR i Ukrajine imaju pravo na privremeni boravak u Rusiji bez vremenskog ogranicenja - navodi se u predsedničkom dekretu, prenosi TAS S.

Takođe, ukazom predsednika Putina ljudima koji su evakuisani u Rusiju iz DNR, LNR i iz Ukrajine, nakon adekvatne administrativne procedure, odobravaju se mesečne ili jednokratne novčane isplate.

Određene kategorije ljudi, uključujući osobe sa invaliditetom i starije od 80 godina dobijaće pomoć u iznosu od 10.000 rubalja (oko 166 američkih dolara) mesečno, a trudnice će imati pravo na jednokratnu isplatu u sličnom iznosu.

Iako je predsednik Putin potpisao ovaj dekret 27. avgusta, uplate će se vršiti retroaktivno od 1. jula, prenosi informer.

Izbeglice iz DNR, LNR i Ukrajine koje su stigle u Rusiju počevši od 18. februara imaće pravo na ovu pomoć ruske države.

Blek: Broj poginulih Ukrajinca ne interesuje SAD

18.04 - Broj poginulih Ukrajinaca tokom sukoba u zemlji ne interesuje SAD, smatra bivši senator američke države Virdžinije Ričard Blek.

On je to objasnio time da je sukob u Ukrajini svojevrsna fudbalska utakmica za Belu kuću. U njenim okvirima, Amerikanci nameravaju da pobede po svaku cenu, prenosi informer.

Senator je takođe naglasio da Vašington, a ne Kijev, ima pravo da donese odluku o zaključivanju mirovnog ugovora sa Rusijom.

Putin naredio vojsci

Rusija vratila tela; Još jedan Amerikanac poginuo u borbama u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA/MANDATORY CREDIT

 

 

17.55 - Putin je naredio stacioniranje naoružanih vojnika u blizini škola na okupiranim ukrajinskim teritorijama, prenosi Kijev Independent.

Naredba je usledila nakon izveštaja ruskih snaga koje prete roditeljima na okupiranim teritorijama istočne i južne Ukrajine da bi ih naterali da pošalju svoju decu u škole pod ruskom kontrolom.

Ukrajina donela odluku o daljoj saradnji sa Rusijom u oblasti nuklearne energije

Rusija vratila tela; Još jedan Amerikanac poginuo u borbama u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

17.18 - Ukrajina je prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije koja datira još od 1993., kao i nekoliko međudržavnih sporazuma sa Belorusijom, prenose mediji

Celu vest pročitajte ovde.

Snimak sa prve linije fronta

16:47 - Snimak, koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prikazuje jedinice ruskih padobranaca koje su zaustavile pokušaj ukrajinske vojske da probije na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog

Celu vest pogledajte OVDE.

Čečeni na ukrajinskoj strani

16:00 - Dobrovoljci u bataljonu "Džohar Dudajev" treniraju tokom vežbe na neotkrivenoj lokaciji u oblasti Kijeva, Ukrajina, 27. avgust 2022.

Bataljon se sastoji uglavnom od čečenskih dobrovoljaca koji su se borili u dva čečenska rata i pridružili se odbrani na strani Ukrajine od ruske vojne operacije.

Kako kubanski odred lovi poljske militante 

15:33 - Projekat "Vargonzo" otišao je na liniju fronta kod Slavjanska zajedno sa jedinicom Bars-16 – Kubanskim kozačkim odredom.

Snimak prikazuje kako ruski dobrovoljci love, kako navode, poljske plaćenike, u gustim i teškim šumama.

 

Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika kod Bahmuta

15:05 - Grupa od nekoliko desetina ukrajinskih vojnika likvidirana je kod Bahmuta u Donjeckoj Narodnoj Republici, javljaju reporteri Sputnjika.
Oni su stradali nakon što je na položaje ukrajinskih snaga otvorena vatra iz sistema TOS-1A „solncepek“.

Prema tvrdnjama reportera sa lica mesta, ruska vojna grupacija „Vagner“ na vreme je primetila položaje ukrajinskih vojnika i otvorila vatru čime je presretnut njihov pokušaj napada.

 

 

Ubijen strani plaćenik

14.45 - Pripadnici proruske milicije u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), na istoku Ukrajine, ubili su američkog državljanina Alana Džošuu, koji se borio na strani Kijeva, saopštile su vlasti DNR.

Velika Britanija šalje pomoć Ukrajini

14.10 - Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini dati šest podvodnih dronova, kako bi joj pomogla da očisti svoju obalu od mina, što će omogućiti isporuke žitarica budu bezbednije, prenosi Rojters.

Rusi sprečili ukrajinski proboj

13.36 - Padobranci Vazdušno-desantnih snaga Rusije uspeli su da zaustave pokušaj proboja ukrajinske motorizovane pešadije uz podršku borbenih vozila na pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Ovo je u subotu saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane.

Na hiljade stradalih

12.50

 

 

Poginuo još jedan Amerikanac

11.30 - Tokom borbenih dejstava u Ukrajini poginuo je američki državljanin, piše list "Njuzvik", pozivajući se na sagovornika iz američkog Stejt departmenta.

Granatiran još jedan grad

11.11 - Ukrajinske snage granatirale su Gorlovku ispalivši 12 granata kalibra 152 milimetra. Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka i u tom gradu je smešten hemijski kombinat "Stirol" koji je takođe bio meta napada ukrajinske vojske.

Takođe, ukrajinske snage granatirale su i Donjeck ispalivši pet projektila kalibra 155 milimetara, a reč je o naoružanju koje je NATO isporučilo Ukrajini.

Ruska vojska nastavlja ofanzivu i nanosi masivne udare

10.55

 

 

"Nema dokaza"

09.19 - Nema nikakvih dokaza da je Rusija, navodno, planirala da ubije Vladimira Zelenskog, to su izmišljotine. Što se tiče civilnih žrtava, one su nastale zbog kriminalne politike Kijeva, koji ljude koristi kao živi štit, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu francuskoj televiziji LCI.

"Ukrajina je izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora "

08.35 - Ukrajina je izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora u okviru sporazuma postignutog sa Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem jula, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U redovnom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da su od 1. avgusta isplovila 44 broda sa ukrajinskim žitaricama u 15 zemalja, preneo je Rojters.

Granatirana bolnica

07.26 - Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je večeras da je Ukrajina granatirala bolnicu u gradu Strahovu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici koristeći rakete HIMARS i da su u napadu ubijena tri civila, a da je ranjeno sedam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading