UKRAJINCI U STRAHU OD "PUTINOVE ČESTITKE" Ruski predsednik sprema iznenađenje za komšije
Foto: Alo ilustracija

Među ukrajinskim zvaničnicima raste strah da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da eskalira napade na Ukrajinu tokom državnog praznika.

- Definitivno moramo biti spremni za moguće raketne udare - rekao je prošle nedelje Jurij Ihnat, portparol komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

On tvrdi da Rusija voli da iskoristi posebne datume za takozvane "čestitke".

Vojni ekspert Oleh Ždanov pretpostavlja da trenutni smanjeni intenzitet raketnih udara na Ukrajinu može ukazivati na to da Rusija "čuva snagu" za poseban dan.

UKRAJINCI U STRAHU OD

EPA

 

Ždanov je u intervjuu za Кanal 24 podsetio da se dan ranije, 23. avgusta, u Ukrajini obeležava Dan državne zastave. Stoga, prema njegovim rečima, ruski raketni udari mogu biti izvedenu između 23. i 25. avgusta ili može doći do jednog masovnog napada u sredu.

- Oni shvataju da se ove nedelje obeležavaju važni datumi. Mislim da samo štede projektile kako bi izvršili što masovniji udar na našu zemlju. Možda će doći do nekoliko napada tokom nekoliko dana. Neće propustiti to "blago". Mislim da je ovo sada zatišje pred oluju - rekao je on.

Upozorenje i od Zelenskog

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na potencijalno ozbiljne napade uoči 31. godišnjice nezavisnosti Kijeva, 24. avgusta.

UKRAJINCI U STRAHU OD

EPA

 

Zelenski je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla da pokuša nešto "izuzetno prljavo" uoči srede, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti.

Ukrajinski predsednik je rekao da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o "svim pretnjama", a poruka je poslata i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

- Svi ukrajinski partneri su informisani o tome šta ta teroristička država može da spremi ove nedelje - rekao je Zelenski, aludirajući na Rusiju.

UKRAJINCI U STRAHU OD

EPA

 

Vlasti u Kijevu su zabranile velika javna događanja u okupljanja uoči 31. godišnjice pada SSSR-a i proglašenja ukrajinske nezavisnosti koja se obeležava u sredu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading