"NE MOGU DA OTKRIVAM DETALJE" Moguć napad, sistem zaštite podignut na viši nivo
Foto: Printscreen

"Sistem zaštite je podignut na viši nivo, ne mogu da otkrivam detalje. Današnji dan očekujemo spremni maksimalno jer od režima Zelenskog svašta može da se očekuje“, rekao je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

Podsetimo, ranije je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio da ukrajinska vojska za danas sprema provokaciju na Zaporoškoj nuklearnoj centrali 19. avgusta, tokom posete Ukrajini generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Namera je da Rusija bude optužena za stvaranje tehnogene katastrofe.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke, navodi Sputnjik.

Komentari (0)

Loading