Snimljen S-400 "Trijumf" kako obara metu; Zelenski obećava odmazdu za svaki ruski napad (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

U Lavovu su o izvozu ukrajinskih žitarica, nuklernoj elektrani u Zaporožju, ratu u Ukrajini i mogućem sastanku Zelenskog i Putina, razgovarali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gutereš je pozvao na demilitirazaciju nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine, i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u njoj i oko nje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je, posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, da su pregovori sa Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga sa teritorija koje drže pod kontrolom. Moskva je saopštila da neće prihvatiti predlog o demilitarizaciji područja oko nuklearke.

Rusija odbacuje predlog o demilitarizaciji oblasti oko nuklerake, kao neprihvatljiv. Kažu da bi tako postrojenje bilo još ranjivije.

Kijev i Moskva tvrde da očekuju provokacije u NE Zaporožje.

BLOG UŽIVO JE ZAVRŠEN

Zelenski: Nijedan ruski napad neće ostati bez odgovora

23:54 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se večeras stanovnicima gradova koji su najviše bili pod ruskim granatiranjem i dodao da će Ukrajina odgovoriti na svaki ruski napad.


"Želim da se posebno obratim stanovnicima svih naših gradova koje ruska vojska granatira stalno, brutalno. Obraćam se građanima Harkova i Nikolajeva, stanovnicima svih gradova Donbasa, Dnjepropetrovske oblasti, Zaporoške oblasti... Svima onima koji su prošli ovaj neprekidni užas uništavanja svega što životu daje normalu", rekao je Zelenski, prenosi ukrajinska "Pravda".

 

 


On je dodao da nijedan ruski napad neće ostati bez odgovora.

 

 

Odbijen napad na hidroelektranu u Novoj Kahovki

23:39 - Sistem protivvazduhoplovne odbrane odbio je raketni napad ukrajinskih snaga na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti.
Prema rečima šefa administracije tog regiona Vladimira Leontjeva, svi ciljevi su oboreni.

 


 

 

"Trijumf" pogodio metu

23:20 - Na nebu iznad Evpatorije na zapadu Krima PVO sistem S-400 Trijumf oborio metu, saopštio je savetnik šefa Republike Krim Krjučkov.

 

 

Mizincev tvrdi: Ukrajinski bataljoni razmeštaju oružje

22:54 - Ukrajinski bataljoni razmeštaju oružje i pretvaraju civilne objekte u vatrene položaje u naseljima u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev, a prenosi "Sputnjik".

Celu vest pročitajte OVDE.

Odbijen napad i na hidroelektranu u Novoj Kahovki

22.23 - Sistem protivvazduhoplovne odbrane odbio je raketni napad ukrajinskih snaga na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti.

Prema rečima šefa administracije tog regiona Vladimira Leontjeva, svi ciljevi su oboreni.

U ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda

22.11 - Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je danas da su u ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda.

Celu vest pročitajte OVDE.

LNR: Ukrajinski vojnici "gladni" municije

21.31 - Pripadnici snaga Donjecke Narodne Republike kažu da u redovima ukrajinske vojske na više tačaka fronta postoji "glad" za municijom, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

Kako je rekao, to su informacije koje stižu i iz obaveštajnih krugova.

- O tome svi vojnici pričaju jer Ukrajinci više ne pružaju ozbiljan otpor - kazao je Pušilin.

Nove vrste naoružanja

21.07 - SAD bi mogle da isporuče Ukrajini nove vrste naoružanja kako bi promenile situaciju na bojnom polju.

 

 

 

Slike iz rata

20.25 - 

 

 

Produženo vanredno stanje

20.14 - Vlada Ukrajine produžila je vanredno stanje i obavezan karantin zbog kovida u celoj zemlji do 31. decembra, rekao je danas predstavnik vlade Taras Melničuk.

- Izmenama i dopunama uredbe od 25. marta 2020. godine, vanredno stanje je produženo do 31. decembra na celoj teritoriji Ukrajine - naveo je vladin zvaničnik, prenosi sajt prm.ua.

Rumuni proterali ruskog diplomatu

19.37 - Vlasti Rumunije proglasile su jednog ruskog diplomatu personom non grata, saopštilo je rumunsko Ministarstvo inostranih poslova.

Reč je o jednom radniku u ambasadi Rusije u Bukureštu koji će morati da napusti zemlju u roku od sedam dana.

Iz Ministarstva navode i da je odluka doneta jer "aktivnost ruskog diplomate nije bila u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Inače, Rumunija je do sada već proterala 10 ruskih diplomata.

Trenutna vojna situacija u Ukrajini

18.58

Snimljen S-400

Printscreen

 

Amerikanci spremaju novi paket pomoći za Ukrajinu

18.07 - SAD nameravaju da Ukrajini uskoro isporuče novi paket vojne pomoći u iznosu od 775 miliona dolara, saopštili su iz Pentagona.

Municija za višecevni raketni bacač HIMARS, 16 haubica kalibra 105 mm i 36.000 granata za njih biće uključeni u novi paket američke vojne pomoći Ukrajini.

Takođe će biti isporučeno i 15 bespilotnih letelica Skaj Igl, protivradarske rakete HARM, protivtenkovski sistemi TOV i još 1.000 DŽavelina.

Rusi obavestili Savet bezbednosti o situaciji u NE Zaporožje

Rusija je Savetu bezbednosti UN poslala pismo o provokacijama Kijeva protiv Zaporoške nuklearne elektrane.

Radnici Zaporoške nuklearke pozvali Kijev da prestane sa granatiranjem

18.09 - Bivši i aktuelni radnici Zaporoške nuklearne elektrane su snimili video u kome su pozvali Kijev da prekine granatiranje nuklearke.

Video je na Telegramu objavila administracija grada Energodar, u blizini koga se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.

Putin obavestio Makrona o primeni sporazuma o hrani

18.02 - Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je u telefonskom razgovoru francuskog kolegu Emanuela Makrona o primeni sporazuma o hrani potpisanog u Istanbulu 22. jula, saopštio je danas Kremlj.

Amerika ne shvata ozbiljno upozorenja Rusije

17.39 - Moskva do sada nije videla nikakve znake spremnosti Vašingtona da ozbiljno shvati upozorenja Moskve oko situacije u Ukrajini - rekao je u petak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za TV kanal "Rusija-1".

Gutereš stigao u Odesu

17.15 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji boravi u Ukrajini, stigao je u luku Odesa. On je juče imao trilateralni susret sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.

On je obišao brod kojim će iz luke biti izvezeno ukrajinsko žito u skladu sa sporazumom postignutim u Turskoj.

 

Putin Makronu: Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje

16.29 - Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je pres služba Kremlja.

Celu vest pročitajte OVDE.

Najmanje četiri eksplozije na Krimu tokom noći

 

16.11 - Najmanje četiri eksplozije zabeležene su tokom noći između četvrka i petka na Krimu, u blizini vojnog aerodroma Belbek i nadomak lučkog grada Sevastopolja - napisao je administrator Sevastopolja Mihail Razvožajev na Telegramu.

On je još dodao da je u četvrtak protivvazdušna odbrana Rusije oborila ukrajinski dron i dodao da eksplozije nisu izazvale "nikakvu štetu".

Snage Rusije i samoproglašene LNR ušle u grad Soledar

16.08 - Snage Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) napustile su industrijsku zonu Soledara i ušle u grad gde su pod kontrolu stavile nekoliko ulica, izjavio je danas oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Celu vest pročitajte OVDE.

Napeto oko nuklearne elektrane Zaporožje

15.48 - Ono što se dešava u nuklearnoj elektrani Zaporožje je izuzetno alarmantno, a granatiranje tog objekta od strane ukrajinske vojske je neprihvatljivo - rekao je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov na onlajn brifingu u petak.

Berlsukoni: "Treba odustati od ruskog gasa"

15.00 - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da bi Italija trebalo da odustane od ruskog gasa pre nego što Ruska Federacija odluči da obustavi isporuke na Apenine. 

- Ali prvo je potrebno stvoriti uslove za alternativno snabdevanje - smatra Berluskoni.

 

Gutereš prošetao lukom u Odesi

14:36 - 

 

 

 

Snage Rusije i samoproglašene LNR ušle u grad Soledar

14:30 - Snage Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) napustile su industrijsku zonu Soledara i ušle u grad gde su pod kontrolu stavile nekoliko ulica, izjavio je danas oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

"Što se tiče naselja Soledar, i tu ima niz uspeha", rekao je Maročko, preneo je TAS S.

Kako je rekao Maročko, njihovi vojnici izašli su iz industrijske zone i već postoje ulice tog grada koje su pod njihovom kontrolom.

Rjabkov: Ukrajinsko rukovodstvo spremno da izazove drugi Černobilj

14:04 -  Rukovodstvo Ukrajine izgubilo je osećaj za realnost i, zarad svojih političkih ciljeva, spremno je da izazove drugi Černobilj u situaciji sa nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Nesmotrenost sa kojom se naši protivnici igraju sa nuklearnom bezbednošću predstavlja pretnju najvećem nuklearnom objektu u Evropi sa potencijalnim rizicima za ogromnu teritoriju, ne samo uz ovu elektranu, već i daleko izvan ukrajinskih granica, na zapadu Ukrajine i dalje", rekao je Rjabkov u intervjuu za TV kanal "Rosija-1", a prenela je agencija TAS S.

Kako je rekao, to je dokaz da su ljudi potpuno izgubili osećaj za realnost i da su, zarad sopstvenih političkih i geopolitičkih ciljeva, spremni da izazovu drugi Černobilj.

Rjabkov je istakao da je prisustvo ruske vojske koja čuva nuklearnu elektranu garancija da se takav scenario neće ostvariti.

Nuklearka u Zaporožju, najveća u Evropi, od marta se nalazi pod ruskom kontrolom.

Nalazi se u blizini fronta, a poslednjih nedelja je više puta bila na udaru granata, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje tog postrojenja.

 

Bivši gradonačelnik ruskog grada imenovan na čelo Harkova

14:00 - Bivši gradonačelnik ruskog grada Krasnodara Andrej Aleksejenko imenovan je na čelo nove vlade na severoistoku Ukrajine koju je postavila Rusija, izvestila je danas ruska agencija TAS S, a prenosi Rojters.

Andrej Aleksejenko podneo je juče ostavku na mesto gradonačelnika Krasnodara, 16. po veličini grada u Rusiji.

 

Vlasti Zaporoške oblasti očekuju misiju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju

13:45 - Vlasti Zaporoške oblasti očekuju misiju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Zaporoškoj nuklearki, osiguraće bezbednost misije i predočiti dokaze o tome da ukrajinske snage otvaraju vatru na objekat. Dokazi su prikupljeni, rekao je šef administracije Evgenije Balicki.

 

Oslobođeno Zajcevo

13:15 - Udružene snage ruske vojske i DNR oslobodile su 260 naselja na području republike, mnjđu njima Zajcevo i Daču, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

ODLETELA "GLAVA" Putin smenio nesposobnog admirala, novi komandant krenuo odmah u akciju!

Snimljen S-400

EPA/ RAMIL SITDIKOV / KREMLIN POOL

 

 

12:35 - Ruska Crnomorska flota će u toku 2022. godine dobiti 12 novih brodova, zajedno sa dodatnim letelicama i kopnenim vozilima, izjavio je danas novoimenovani komandant Viktor Sokolov, prenosi Rojters pozivajući se na ruske medije.

"Crnomorska flota učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji i uspešno ispunjava sve postavljene zadatke", rekao je Sokolov u obraćanju mlađim oficirima, izvestila je agencija TAS S.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Berlsukoni: "Treba odustati od ruskog gasa"

Snimljen S-400

Tanjug/ AP

 

12:15 - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da bi Italija trebalo da odustane od ruskog gasa pre nego što Ruska Federacija odluči da obustavi isporuke na Apenine. 

- Ali prvo je potrebno stvoriti uslove za alternativno snabdevanje - smatra Berluskoni.

Moskva: Ruske trupe u nuklearki sprečavaju "černobiljski scenario"

12:00 - Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kaže da rusko vojno prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine predstavlja garanciju protiv, kako je rekao, "černobiljskog scenarija", misleći na nuklearnu katastrofu iz 1986. godine.

Portparol ruskog MSP-a Ivan Nečajev rekao je u četvrtk da je predlog UN da se oblast oko nuklearne elektrane demilitarizuje "neprihvatljiv".

 

Erdogan ponudio sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

Snimljen S-400

Alo! Ilustracija /J.V.

 

11:40 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.

"Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao gospodinu Putinu tokom moje posete Sočiju. Podsetio sam gospodina Zelenskog da možemo da organizujemo njihov susret“, rekao je Erdogan koji je juče u Lavovu boravio sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Ukrajinski bilans rata 

11:00 - 

 

 

 

Energoatom: Ruske snage planiraju da isključe nuklearku Zaporožje

10:30 - Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne blokove u nuklearnoj elektrani Zaporožje kao i da ih "skinu" sa električne mreže.

Energoatom je u saopštenju naveo da veruje da se Rusija, koja kontroliše elektranu na jugu Ukrajine, sprema da tamo izvede "provokaciju velikih razmera".

Sama Moskva optužila je Kijev da priprema "provokaciju" na tom mestu.

 

Patrušev: SAD i VB odgovorne u slučaju katastrofe u Zaporožju

Snimljen S-400

Tanjug

 

 

10:00 -  Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da će Vašington, London i njihovi "poslušnici" snositi punu odgovornost za moguću katastrofu u nuklearki Zaporožje.

Patrušev je u Taškentu, na godišnjem sastanku sekretara saveta za bezbednost članica Šangajske organizacije za saradnju, rekao da ukrajinske snage, uz podsticaje Amerikanaca, bez prestanka napadaju vitalnu infrastrukturu Zaporoške nuklearke, prenosi RIA Novosti.

"Ako dođe do tehnogene katastrofe, njene posledice će se osetiti u svim delovima sveta. Pri tome će Vašington, London i njihovi poslušnici snositi punu odgovornost za to", istakao je Patrušev.

Detaljnije pročitajte OVDE.

 

Ukrajinske snage kada nemaju snage i duha za blisku borbu koriste "upaljače"

 

 

 

 

 

Deminiranje aerodroma u Marijupolju

09:15 - 

 

 

 

FSB: U Krasnodaru uhapšen agent ukrajinske tajne službe

08:45 - U Krasnodaru je na delu uhapšen ruski državljanin koji je prosleđivao informacije ukrajinskoj strani, saopštio je FSB.

 

 

Detaljnije pročitajte OVDE.

 

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

08:00 - Sistem zaštite u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pojačan zbog mogućnosti pokušaja napada ukrajinskih snaga, izjavio je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

On je za RIA Novosti rekao da je sistem zaštite pojačan, ali da ne može da otkriva sve detalje.

"Ovaj dan dočekujemo potpuno spremni jer se od režima (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog svašta može očekivati“, dodao je Rogov.

 

Amerika izdvaja 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

07:30 - Američka administracija će danas saopštiti da izdvaja 800 miliona dolara na ime dodatne vojne pomoći Ukrajini, javila je agencija Rojters pozivajući se na dobro informisane izvore.

Detaljnije pročitajte OVDE.

UKR: U granatiranju Harkova jedna osoba poginula

07:15 - U jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov jedna osoba je poginula, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije.

Napadi su izvedeni na tri okruga, a nakon toga došlo je do više požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je pogođena zgrada jednog od univerziteta, hangar jednog privatnog preduzeća i kuće.

 

 

 

UKR: Napadi na Harkov i Nikolajev

07:00 - U Harkovu i Nikolajevu rano jutros čule su se eksplozije, saopštili su gradonačelnici tih ukrajinskih gradova Igor Terehov i Oleksandar Senkević. Terehov je naveo da su ruske snage napale tri okruga Harkova, prenosi Unian. "Pogođena je jedna stambena zgrada, prema prvim informacijama nema žrtava. Pogođen je i infrastrukturni objekat. Tamo je izbio požar", napisao je Terehov na Telegramu.

Detaljinje pročitajte OVDE.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading