(UKRAJINA UŽIVO) Kijev protiv mirovnih pregovora, Zelenski: "Moguća je nuklearna katastrofa" (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Na istoku i jugu Ukrajine nastavljaju se borbe. Na udaru raketa bio je Kramatorsk. U Hersonskoj oblasti ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovska, tvrde zvaničnici ruske vojne uprave. Kijev navodi da je ukrajinskoj vojsci stigla nova pošiljka oružja iz Velike Britanije.

Oborene su i dve rakete sistema HIMARS kao i četiri rakete sistema "olka" u području Hersona, dodao je Konašenkov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je dva nacrta zakona o produženju vanrednog stanja i o produženju opšte mobilizacije za 90 dana, počev od 23. avgusta.

BLOG UŽIVO

 

 

Makron potpisao protokol o članstvu Finske i Švedske u NATO

22.40 - Predsednik Francuske, Emanuel Makron, potpisao je ove subote ratifikacioni protokol za pristupanje Finske i Švedske NATO-u, koji je francuski parlament usvojio 2. avgusta


"Ovaj suvereni izbor Finske i Švedske, dva evropska partnera, omogućiće jačanje njihove bezbednosti u suočavanju sa trenutnom pretnjom u njihovom neposrednom susedstvu i daće značajan doprinos i našu evropsku bezbednost", rekao je Jelisej u subotu.

Zelenski zapretio: Pucaćemo na sve

22.14 - "Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obaveštajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku", poručio je Zelenski tokom večerašnjeg obraćanja i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucenjvala.

Slovački ministar odbrane srećan zbog isporuke haubica Ukrajini

21.36

Eksplozija prijavljena kod fabrike aviona Sokol u N. Kahovki

20.46 U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava.

"Eksplozija je prijavljena u centru mikrookruga pogona avio-kombinata Sokol gde ima civila. To je najgušće naseljeno područje grada", rekao je predstavnik uprave, prenosi TAS S.

Za sada nema izveštaja o poginulima ili povredjenima, ali ranije danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je da ukrajinska granatiranja brane ove hidroelektrane mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje.

"Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa", rekao je Zelenski.

SLOVAČKA POSLALA POMOĆ Osam samohodnih haubica Zuzana 2 stigle u Ukrajinu

20.11 Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

- Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Reč je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara - rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno početkom juna, ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad izjavio je da je Bratislava potpisala sa ukrajinskom stranom ugovor o isporuci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

 

Makron: Ne isključujem posetu Rusiji

19.17 Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi.

"Da bih otišao u Rusiju, moraju se stvoriti preduslovi, ali ne isključujem ništa", rekao je Makron u intervjuu za televiziju TF1 odgovarajući na pitanje da li planira da poseti Moskvu, prenosi agencija RIA Novosti.

Ranije danas, francuski lider je rekao da još uvek ne planira telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i da ne isključuje takvu mogućnost u budućnosti.

 

Zelenski: "Moguća je nuklearna katastrofa"

18.44 Ukrajinska granatiranja brane hidroelektrane Kahovka mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje, izjavio je danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Arsenij Zelenski.

"Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa", rekao je Zelenski.

 

Moskva zapretila zbog oružja dugog dometa

17.45 Oružje dugog dometa raspoređeno u Ukrajini predstavlja direktnu pretnju po Rusiju, saopštio je direktor odeljenja za Severnu Ameriku ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Darčijev
Isporuke zapadnog oružja dugog dometa kijevskom režimu samo će proširiti teritorijalne ciljeve ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je u subotu za "TASS" Aleksandar Darčijev.
- Što se tiče veze između masovnih isporuka zapadnog naoružanja Kijevu i tempa napredovanja specijalne vojne operacije, to je sve lepo objasnio Sergej Lavrov. Politika pojačavanja Ukrajine oružjem većeg dometa samo će dovesti do toga da se teritorijalni ciljevi specijalne operacije pomaknu još dalje - istakao je Darčijev.

Donjeck, posledice granatiranja

 

 

 

 

Propala razmena zarobljenika Kijeva i Moskve! 

17.22 Ukrajinski vojnici koje su zarobile ruske snage odlučili su da ostanu na teritoriji pod kontrolom Moskve i savezničkih snaga, izražavajući nespremnost da nastave borbu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ukrajinski ratni zarobljenici koji pripadaju jedinicama Pomorske pešadije, Nacionalne garde, vazdušno-desantnim i kopnenim snagama odlučili su da ostanu na teritoriji koju kontroliše Rusija zbog nespremnosti da se bore i straha od ponovnog slanja na prve linije fronta - navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo odbrane je saopštilo da ukrajinski ratni zarobljenici ne žele da budu korišćeni kao „topovsko meso" i da ginu na bojnom polju dok „izvršavaju zločinačka naređenja" izdata od strane Kijeva.

 

 

Još dva broda sa žitaricama isplovila iz luke Černomorsk

16.40 Još dva broda sa žitaricama danas su krenula iz ukrajinske crnomorske luke Černomorsk, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Brod "Fulmar S", koji plovi pod zastavom Barbadosa, napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, sa tovarom od 12.000 tona kukuruza za tursku južnu provinciju Iskenderun, navodi se u saopštenju.

Teretnjak "Toe" pod zastavom Maršalskih ostrva, isplovio je iz iste luke i uputio se u turski Tekirdag, noseći 3.000 tona semena suncokreta. Sa njihovim odlaskom, ukupno 16 brodova je isplovilo od 1.avgusta iz Ukrajine, prema sporazumu Rusije i Ukrajine uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

U saopštenju se dodaje da će još jedan brod danas otputovati iz Turske za Ukrajinu zbog kupovine žitarica, navodi britanska agencija.

 

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

 

Kijev protiv mirovnih pregovora

15.34 Mihail Podoljak, šef kabineta Vladimira Zelenskog, usprotivio se pregovorima sa Moskvom i istakao šta bi to značilo za Ukrajinu i Evropu, ali i za globalni sistem bezbednosti.

Mirovni pregovori sa Rusijom značiće stvarni gubitak Ukrajine, Evrope i demokratskih vrednosti, rekao je Mihail Podoljak.

Tako je prokomentarisao reči britanskog stručnjaka za Ukrajinu Timotija Eša da bi mirovni pregovori između Moskve i Kijeva mogli da se nastave ove jeseni, više o tome pročitajte OVDE

 

Slike iz rata

 

 


Snimak posledica udara granate u višespratnicu u Kirovskom okrugu Donjecka

14:35 - Takođe, Ukrajina je danas pucala na Kujbiševski okrug grada. Štab teritorijalne odbrane DNR prijavio je jednog poginulog.

 

 


 

 

 

Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

13:55 - Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

 

U naseljima DNR uništena su dva ukrajinska voda višecevnih raketnih sistema „Grad“, tri artiljerijska voda topova „Akacija“ i pet voda haubica D-30

13:50 - 

 


 

Konašenkov: U RUS napadu na DPR poginulo 170 vojnika UKR

(UKRAJINA UŽIVO) Kijev protiv mirovnih pregovora, Zelenski:

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

13:45 -  Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mesto razmeštanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mesto privremenog razmeštanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

 

Povređena žena u DNR

13:15 - Jedna žena u Donjecku teže je povređena u eksploziji „leptir“ mine, saopštio je štab Donjecke Narodne Republike.

Incident se dogodio u Kubiševskoj četvrti Donjecka gde su prethodno ukrajinski vojnici razbacali ove mine.

Reč je o protivpešadijskoj mini PFM-1 „leptir“ koja se aktivira kad na nju čovek zgazi.

 

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Piski

12:20 -  Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad selom Piski u Donjeckom regionu, objavio je danas Interfaks citirajući rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske i proruske snage su pre više od nedelju dana saopštile da su preuzele kontrolu nad Piskim, podseća Rojters.

Rusko ministarstvo je navelo i da je ruska vojska uništila američki raketni sistem HIMARS u blizini ukrajinskog grada Kramatorska i skladište sa municijom.

 

 

 

Običan život se vraća u normalne tokove u Marijupolju

11:30 - Omladina se kupa na plaži, radnici obnavljaju porušene objekte, stariji sede i komentarišu prethodne događaje.

 

 

 

Britanija: Dva mosta za snabdevanje ruskih snaga van upotrebe

10:54 - Dva glavna mosta koja omogućavaju pristup džepu ruske okupirane teritorije na zapadnoj obali Dnjepra, u Hersonskoj oblasti, sada su verovatno van upotrebe za potrebe značajnijeg vojnog snabdevanja, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

 

Rusija: Amerika treba da natera Zelenskog da se vrati za pregovarački sto

10:45 - Vašington bi trebalo da natera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se vrati za pregovarački sto kako bi izbegao ponižavajući poraz, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Darčijev.

Kako je rekao, to bi bila jedna od „boljih“ odluka američke administracije.

„Bilo bi veoma pametno kada bi Vašington naterao Zelenskog da obustavi taj suludi otpor i da se vrati za pregovarački sto dok još nije kasno i kako bi se izbegao ponižavajući poraz, kao što se to nedavno dogodilo u Avganistanu“, rekao je on.

Ukrajinci ostaju bez "Himarsa“?

10:30 - Ukrajina rizikuje da za nekoliko meseci ostane bez raketa i višecevnih lansera "Himars“, izjavio je američki pukovnik u ostavci Mark Kančian.

Kako je objasnio, Amerikanci će u jednom trenutku biti prinuđeni da obustave isporuke tih sistema jer će se zalihe istrošiti.

- Tri do četiri meseca je veoma hrabra procena, ali nije ni bezumna. Videćemo kojom brzinom će ih oni istrošiti - kazao je Kančian.

 

 

 

SAD:Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

09:53 -  SAD su zabrinute zbog izveštaja da su "nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini" podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je u petak Blinken na Tviteru.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog leta helikoptera „Ka-52“

09:37 - 

 


 

Još dva broda sa kukuruzom isplovilo iz ukrajinskih luka

09:25 - Dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila su iz luke Černomorsk u okviru Prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

 

Blinken o optužnici protiv stranih državljana

(UKRAJINA UŽIVO) Kijev protiv mirovnih pregovora, Zelenski:

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

 

09:00 - SAD su zabrinute zbog izveštaja da su "nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini" podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je u petak Blinken na Tviteru.

Američki državni sekretar rekao je juče i da SAD smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema, preneo je Rojters.

 

Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske

08:49 - Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Кubiševsku i Кijevsku četvrt Donjecka i tom prilikom stradalo je troje civila, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

 

 

Artiljerija 6. kozačkog puka potiskuje vatrene položaje u pravcu Soleda

08:45 - 

 


 

Pet milijardi dolara od MMF-a

08:30 - Obezbeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će pomoći da se drugi ukrajinski kreditori ubede da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, rekao je glavni ekonomski savetnik ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog.

 

Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

08:00 -  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

(UKRAJINA UŽIVO) Kijev protiv mirovnih pregovora, Zelenski:

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 


Zelenski je rekao da se njegov zahtev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer "rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsednika Vladimira Putina".

"Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terorističke države ne koriste šengenske vize", objasnio je Zelenski u noćnom obraćanju, prenosi Rojters.

Rusko MSP: Ukrajinci namerno granatiraju NE Zaporožje

07:25 - Ukrajinska vojska namerno granatira energetsku infrastrukturu nuklearke Zaporožje, ovi udari mogu dovesti do katastrofalnih posledica, izjavio je zamenik direktora odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Višnjevecki.

- Postoji grubo kršenje principa fizičke nuklearne bezbednosti. I umesto da se o tome direktno govori, uključuje se politička dezinformacija - citira RIA Novosti ruskog diplomatu.

 

Moskva: Ako SAD proglase Rusiju sponzorom terorizma, moguć prekid odnosa

07:05 - Aleksandar Darčijev, šef odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, saopštio je da bi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama bili veoma pogoršani, čak bi mogli biti i i prekinuti, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Darčijev je istakao da bi, ako Senat SAD donese takvu odluku, to značilo da je Vašington prešao tačku bez povratka, navodi Tas.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading