RUSKA VOJSKA UNIŠTILA BORBENA VOZILA "GEPARD" Neprimereno ponašanje nemačke ministarke u Ukrajini
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe u Donjecku. Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje nuklerne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi. Rusi tvrde da je Služba Ujedinjenih nacija za bezbednost i sigurnost u poslednjem trenutku otkazala posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani.

Detonacije su juče odjeknule na Krimu, saopštava proruska administracija na tom poluostrvu. Moskva tvrdi da je eksplodirala avio-municija na teritoriji aerodroma "Saki" kod naselja Novofjodorovka.

Plan Evropske unije da smanji potrošnju gasa za 15 odsto stupio je na snagu. Moskva, s druge strane, tvrdi da je Ukrajina prekinula isporuke ruske nafte u EU, te da su zaustavljene tranzitne isporuke za Mađarsku, Češku i Slovačku.

 

Požar u jednoj Donjeckoj pivari nakon ukrajinskog napada

22.55 - U Donjecku se oseća jak miris amonijaka - pogođen je rezervoar u okviru pivare.

 

 

 

Rusi termobaričnim oružjem u sekundi eliminisali nekoliko stotina ukrajinskih vojnika

22.19 - Borbena grupa "O" (Odvažni) je podelila snimak dejstva TOS-1A "Sunce" na utvrđene položaje Vojnih snaga Ukrajine. 

ZELENSKI SE SPREMA DA PRODA UKRAJINU

21.37 - Ukrajina očekuje masovnu privatizaciju, čiji rezultat može biti prodaja zemlje, piše kineski portal Guanča. Detaljnije čitajte OVDE.

Zamenik komandanta Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da su savezničke snage napredovale severno od grada Gorlovke kod sela Zajcevo

20.35 „Danas je počelo izvesno napredovanje na severu Gorlovke u oblasti Zajceva... Ovo je izlaz na Artjomovsk i dalje za Dzeržinsk“, precizirao je on.

Zajcevo se nalazi severno od Gorlovke, jednog od najvećih gradova donjecke aglomeracije.

 

 

G7: Ruske akcije značajno povećavaju nuklearni rizik

19.51 Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) izrazili su danas u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, ozbiljne pretnje koju predstavljaju ruske akcije oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Kako su naveli u saopštenju, akcije ruskih oružanih snaga značajno povećavaju rizik od nuklearnog incidenta i ugrožavaju stanovništvo Ukrajine, susednih država i međunarodne zajednice, preneo je Bi-Bi-Si.

Takođe su osudili rusko preuzimanje kontrole nad zaporoškom nuklearnom elektranom i pozvale Moskvu da "odmah vrati punu kontrolu" Ukrajini.

"Ukrajinsko osoblje koje upravlja elektranom mora da bude u stanju da obavlja svoje dužnosti bez pretnji ili pritisaka. Kontinuirana kontrola Rusije nad elektranom ugrožava region", navodi se u saopštenju ministara spoljnih poslova G7.

Kako se navodi, Ruska Federacija mora da poštuje teritoriju i suverenitet Ukrajine.
 

 

 

 

 

Mapa upozorenja

19.17 U većini regiona već je najavljen prekid vatre, prema operativnoj situaciji u Harkovu je tiho, nije bilo eksplozija.

 

 

 

Bern spreman da zastupa interese Kijeva u Rusiji, čeka se saglasnost Moskve

 

18.57 Švajcarska i Ukrajina su postigle dogovor o tome da interese Kijeva u Rusiji zastupa Švajcarska, a sada se čeka saglasnost Rusije.  

- Ukrajina je izrazila želju da Švajcarska zastupa njene interese u Rusiji. Pregovori o tome su završeni. Da bi dogovor stupio na snagu Rusija mora da se složi - saopštilo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Ministarstvu ističu da Švajcarska od početka sukoba bila spremna da bude na raspolaganju Kijevu i Moskvi i da obezbedi mesto za pregovore i ekspertsku podršku tokom potencijalnih pregovora.

 

 

Neprimereno ponašanje nemačke ministarke u Ukrajini

17.50 Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer našla se na udaru kritika medija ali i opozicije nakon što je u javnost dospela fotografija na kojoj sa kolegom iz vlade, nemačkom ambasadorkom u Ukrajini i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom na jednoj terasi u glavnom gradu Ukrajine ispija šampanjac.

- Žalim zbog fotografije. Neumesna je - rekla je ona za „RND njuz“ Na fotografiji snimljenoj tokom njene posete Kijevu krajem jula su i nemački ministar rada Hubert Hajl i ambasador Nemačke u Kijevu Anka Feldusen kao gosti nekadašnjeg bokserskog šampiona. 

Kritičari ističu da Ukrajina, zemlja u konfliktu s Rusijom, nije mesto za odmor ili mesto sa kojeg se na društvenim mrežama objavljuju slike nasmejanih ljudi, a generalni sekretar CDU Mario Čaja otišao je i korak dalje, tvrdeći da fotografija „sve govori“ o članovima SPD u vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca, preneo je RT.

RUSKA VOJSKA UNIŠTILA BORBENA VOZILA

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

 

 

 

Herson: Vazdušno-desantne snage uništile su ukrajinski tenk

 

 

 

 

Izvidnica LNR pronašla stranu municiju kod Soledara

16.45 Pripadnici posebnog izviđačkog bataljona Narodne milicije LNR pronašli su municiju strane proizvodnje na bivšim ukrajinskim položajima kod Soledara u DNR, javlja dopisnik Sputnjika.
Oni su uspeli da neutrališu nemačku protivavionsku minu DM12, predviđenu za uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila. Mina je prilično retka.

Osim toga, na minobacačkom položaju pronađene su strane mine kalibra 120 milimetara, što još jednom dokazuje činjenicu direktnih isporuka zapadnog naoružanja ukrajinskim trupama.

 

EU bi mogla da prestane da izdaje vize građanima Rusije

16.20 EU raspravlja o sadržaju sedmog paketa sankcija Rusiji, uključujući i pitanje stopiranja izdavanja šengenskih viza za njene građane, rekao je izvor u vladi Nemačke.

EU razmatra da li da uključi u sedmi paket sankcija Rusiji prestanak izdavanja šengenskih viza Rusima, rekao je portparol nemačke vlade.

Prema njegovim rečima, u samom Šolcovom kabinetu ne postoji jedinstven stav po ovom pitanju.

Švedski ministar za integracije i migracije Anders Egeman ne isključuje da bi EU mogla da prestane da izdaje vize za stanovnike Rusije.

Rusija traži hitnu sednicu

15.45 Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sednica će biti održana sutra u Njujorku, rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si. Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje. U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto skapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimke  uništavanja protivvazdušnog kompleksa "gepard" 

 

 

 

Konašenkov: Uništili smo Gepard


15.14 Ruske snage su u napadu na Nikolajevsku oblast, uništile protivvazduhoplovno borbeno vozilo Gepard, koje je Nemačka isporučila Ukrajini, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U reonu naselja Novopavlovka u Nikolajevskoj oblasti uništeno je borbeno vozilo Gepard koje je Nemačka isporučila kijevskom režimu", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

Kako je naveo, ruski borbeni avioni oborili su i tri ukrajinska borbena aviona iznad Nikolajevske oblasti.

"Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su tri aviona Vazduhoplovstva Ukrajine u vazdušnim borbama iznad teritorije Nikolajevske oblasti, Su-25 kod naselja Novohristoforovka, MiG-29 iznad Troicko-Safonova i Su- 27 na području opštine Novoselje", poručio je Konašenkov.
 

Rusi podigli optužnicu protiv Hrvata

14.09 - Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) saopštilo je danas da najoštrije osuđuje i odbacuje podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, pritvorenog u toj, kako se navodi, samoproglašenoj republici.

"Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna medjunarodnom pravu i medjunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i nadležne službe su, kažu u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg. Dodaje se kako su službe u stalnom kontaktu i sa porodicom Prebega, prenela je Hina.

Prebeg je, preneli su ranije hrvatski mediji, uhapšen u maju kod Marijupolja, a optužen je za obuku u terorističkim aktivnostima, učestvovanje u sukobu kao plaćenik i nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Zelenski: Na Krimu će se završiti

13.38 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je rat u toj zemlji počeo sa Krimom i da mora da se završi njegovim oslobođenjem.

"Ovaj ruski rat počeo je sa Krimom i mora da se završi sa Krimom, njegovim oslobođenjem", poručio je Zelenski, nakon što je niz eksplozija potreslo rusku vazdušnu bazu na Krimu, pri čemu je poginula jedna osoba, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako je rekao ukrajinski lider, neće zaboraviti da je "ruski rat protiv Ukrajine počeo okupacijom Krima".

Nekoliko eksplozija dogodilo se juče u blizini naselja Novofjodorovka na Krimu, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na teritoriji aerodroma Saki eksplodirala avio municija, preneo je Interfaks.

Broj ljudi koji su povređeni u eksplozijama na aerodromu porastao je na 13, a jedna osoba je poginula, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja.

Ukrajina: Devet ruskih ratnih aviona uništeno na Krimu

13.11 - Ukrajinske vazduhoplovne snage tvrde danas da je devet ruskih ratnih aviona uništeno u utorak u velikim eksplozijama u vazdušnoj bazi na Krimu, prenosi AP.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je municija eksplodirala na aerodromu na Krimu, ali da nije bilo nikakvog napada, i da nijedan avion nije oštećen.

U Albaniju stigao brod iz Ukrajine sa 6.000 tona žita

12.48 - Brod sa 6.000 tona žitarica iz Ukrajine uplovio je danas u luku Drač, na jadranskoj obali Albanije, preneo je "Albenijen dejli njuz".

Brod 'Jaohar Ranim' sa oko 6.000 tona ukrajinskog žita stigao je u sredu oko 08.37 časova u luku Drač, navodi se u izveštaju.

G7 traži od Rusije da odmah vrati Zaporošku nuklearku Ukrajini

12.22 - Šefovi diplomatije država G7 pozvali su Rusiju da „odmah preda“ Zaporošku nuklearku pod kontrolu Ukrajine.

- Naglašavamo važnost slanja eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporošku nuklearnu elektranu radi razjašnjenja pitanja i mera u oblasti nuklearne bezbednosti, uz potpuno poštovanje suvereniteta Ukrajine nad njenom teritorijom i njenom infrastrukturom - navodi se u saopštenju.

Ministri su istakli „punu i stalnu podršku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju“ od strane G7, istakavši da bi osoblje agencije „trebalo da ima bezbedan i neograničen pristup svim nuklearnim objektima u Ukrajini, kao i da direktno i slobodno komunicira sa ukrajinskim osobljem, odgovornim za rad ovih objekata“.

Vratio se "Razoni"

11.45 - Teretni brod "Razoni" sa ukrajinskim žitom, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, vratio se u tursku luku Mersin, pišu lokalni mediji.

Brod je trebao da uplovi u severnu libansku luku Tripoli, ali je kupac odbio da primi robu zbog kašnjenja isporuke.

"Razoni" je prvi brod sa ukrajinskim žitom koji je isplovio iz Odese humanitarnim koridorom, nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma Rusije, Ujedinjenih nacija, Turske i Ukrajine u Istanbulu 22. jula, preneo je Sputnjik.

Zabrana uvoza ruskog uglja

11.12 - Države članice Evropske unije (EU) neće više moći da uvoze ugalj iz Rusije pošto se u sredu u ponoć završava prelazni period za početak primene tog embarga u 27-članom bloku

 

Požar u Jejsku

10.37 - Veliki požar izbio je u ruskoj luci Jejsk na Azovskom moru, u blizini rusko-ukrajinske granice.

Jejsk se nalazi preko puta Marijupolja, grada koji kontrolišu Rusi i koji je bio poprište žestokih sukoba od početka rata u Ukrajini.

U eksploziji na aerodromu na Krimu 13 povređenih

10.09 - Broj ljudi koji su povređeni u eksplozijama na aerodromu u naselju Novofjodorovka na Krimu, porastao je na 13, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja.
Od 8.30 časova 10. avgusta 2022. godine, jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno u incidentu u naselju Novofjodorovka, Saški okrug, navodi se u današnjem saopštenju ministarstva na Telegramu, prenosi TAS S

Odbijen raketni napad Oružanih snaga Ukrajine

9.41 - Zamenik načelnika Vrhovne državne administracije Hersonske oblasti Stremousov: PVO odbila raketni napad Oružanih snaga Ukrajine.

Još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti iz Ukrajine odbijen je sistemima PVO, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

 - Bio je još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti. Napad je odbijen. Sistem PVO je aktiviran - rekao je Stremousov novinskoj agenciji.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti. U oba regiona su formirane nove administracije, emituju ruski TV kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. 

Ukrajinske jedinice nastavljaju da se povlače

9.12 - Prema nezvaničnim informacijama iz Soledara, pošto je "oslobođena" fabrika "Knauf", ukrajinska vojska se bez borbe povukla iz istočnog dela grada. Ruska vojska "čisti" ovo područje.

Kako javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni, ukrajinske jedinice nastavljaju da se povlače u pravcu Artjomovska (Bahmuta).

Sigal snima dokumentarac

8.49 - Američki glumac, poznat po akcionim filmovima, Stiven Sigal snima dokumentarac o situaciji u Donbasu, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, posle susreta sa Sigalom.

 

Nova borbena jedinica

8.23 - Rusija je formirala veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije Moskve, objavilo je ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters.

U izveštaju obaveštajaca se takođe dodaje da se pred ruskim komandantima i dalje nalaze "konkurentni operativni prioriteti", jačanje ofanzive u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, kao i osnaživanje odbrane od kontranapada ukrajinskih snaga na jugu zemlje, navodi britanska agencija.

 

U granatiranju Dnjepropetrovska poginula 21 osoba

8.01 - U ruskom granatiranju regiona Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini poginula je 21 osoba, saopštio je danas guverner te oblasti Valentin Rezničenko.

U okrugu Nikopolj poginulo je 11 ljudi, a deset u gradu Marganec, dodao je Rezničenko, prenela je agencija Rojters.

On je ove podatke objavio na društvenoj mreži Telegram.

Vašington šalje Ukrajini još 89 miliona dolara

7.43 - SAD su objavile danas da će poslati 89 miliona dolara pomoći Ukrajini kako bi mogla da uništi protivpešadijske mine koje su postavili ruski vojnici u naseljenim područjima na severu.

Donacija će se koristiti za finansiranje stotinu timova koji deminiraju područja i pripašće nevladinim organizacijama ili specijalizovanim privatnim kompanijama.

Anonimni zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su „ruske snage koristile eksplozivna sredstva na neodgovoran i brutalan način“ i da su „uzrokovale civilne žrtve“.

„Ruske snage su ozbiljno oštetile civilnu infrastrukturu i zagadile veliki deo ukrajinske teritorije eksplozivom i protivpešadijskim minama“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da su, kada su se ruske snage povukle iz severne Ukrajine, „sakrile IED i cevne bombe u skladištima hrane, mašinama za pranje veša, vratima, bolničkim krevetima i u telima žrtava“.

On je naveo primer porodice iz Buče koja je pronašla bombu u klaviru svoje desetogodišnje ćerke.

Ukrajinska vlada je već uklonila 160.000 eksplozivnih naprava od kraja marta, ali procenjuje da 5 miliona ljudi trenutno živi u oblastima prepunim eksploziva i nagaznih mina.

 

Kijev nije odgovoran za eksplozije na Krimu

7.22 - Kijev nije odgovoran za jučeranje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu , saopštio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sugerišući da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: "Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

Jedna osoba je poginula, a osam je povređeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je juče lokalno ministarstvo zdravlja.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je municija eksplodirala na aerodromu na Krimu, ali da nije bilo nikakvog napada, i da nijedan avion nije oštećen, preneo je TASS.

 

Od početka avgusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

7.01 - Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"Od 1. avgusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje", kazao je Mizincev.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
db

10.08.2022 09:28

MO Velike Britanije daje saopštenja o ruskoj armiji -ajde prvo proverite odakle tim britanskim lopovima ikakva informacija - kolektivni Zapad -svet virtuelne realnosti - podrška ruskoj armiji je sav ruski narod koji živi u Ruskoj Federaciji -i to je sve što znamo . A MO UK - ima li iko poverenja u njihove izjave ?