REZIME 167. DANA Na Krimu eksplozije, Stiven Sigal stigao da bi snimio film
Foto: EPA/Twitter Printscreen

Sto šezdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka. Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i severno od Harkova. SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara. Nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog, saopštava Moskva. Kijev tražio pomoć od MMF-a. Iz Ukrajine otpremljeno više od 305.000 tona žitarica.

Porastao broj povređenih u eksploziji na Krimu

22.53 - Broj povređenih u incidentu na aerodromu na Krimu porastao je na osam, a među njima je dvoje dece, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja, a preneo Tas.

Od osmoro povređenih, samo jedna osoba zadržana je na bolničkom lečenju.

Lufthanza neće leteti u Rusiju do 25. marta iduće godine

22.19 - Aviokompanija Lufthanza neće koristiti ruski vazdušni prostor zbog razvoja događaja u Ukrajini do 25. marta sledeće godine, saopštio je danas nemački avioprevoznik.

- Svi Lufthanzini letovi ka Rusiji i nazad moraju biti otkazani tokom perioda do 25. marta iduće godine - navodi se na sajtu Lufthanze, preneo je TASS.

Nemačka aviokompanija je saopštila da je nastavila da prati situaciju pažljivo i da će o svemu biti obaveštena u koordinaciji sa državnim i međunarodnim organima.

Lufthanza neće leteti ka Ukrajini i nazad.

- Vazdušni prostor iznad Ukrajine je trenutno zatvoren i tamo nema nikakvih preleta. Zavisno od razvoja situacije, naknadno ćemo razmotriti o budućim letovima - dodaje se u saopštenju.

Veliki broj plaćenika

21.53 - Trenutno se u Ukrajini nalazi 2192 plaćenika, najviše iz Poljske, Rumunije, SAD, Kanade, Gruzije, tvrde ruski izvori.

RMO: Na Krimu prekršena pravila protivpožarne bezbednosti 

21.28 - Za glavni uzrok vanredne situacije na aerodromu „Saki“ na Krimu smatra se kršenje pravila protivpožarne bezbednosti, rekao je izvor u ruskom Ministarstvu odbrane.

Prema rečima izvora iz Ministarstva, na aerodromu Novofjodorovka nema znakova, ni dokaza o namernom udaru na skladište municije kako bi se ono diglo u vazduh.

 

Konašenkov: Ruske snage PVO oborile ukrajinski lovac MiG-29

20.56 - Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski lovac MiG-29 i tri bespilotne letelice i presrele 17 raketa HIMARS u Ukrajini, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U protekla 24 sata ruske snage PVO oborile su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Toretskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici. Presreli su 17 granata višecevnog raketnog sistema HIMARS u oblastima gradova Herson i Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti i Melitopolj u Zaporoškoj oblasti", poručio je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

Kako je dodao, tri ukrajinske bespilotne letelice oborene su u reonu naselja Petrovskoje i železničke stanice Ručenkovo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Mospanovo u Harkovskoj oblasti.

 

Jedna osoba stradala na Krimu

20.31 - Jedna osoba je poginula usled eksplozija na aerodromu nedaleko od Novofjodorovke na Krimu, saopštio je danas šef krimske administracije Sergej Aksjonov.

- Nažalost, jedna osoba je preminula. Upućujem iskreno saučešće porodici. Biće pružena sva neophodna pomoć - rekao je Aksjonov.

Žestoki napadi na DNR

19.59 - Gađana su područja 11 naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a 14 ih je ranjeno. Oštećen je 31 stambeni objekat i tri civilna infrastrukturna objekta.

U borbama je poginuo jedan pripadnik Donjecke Narodne Republike, a šest ih je ranjeno.

Stiven Sigal snima novi film

19.17 - Sigal je posetio zatvor u Jelenovki koji je u julu bio meta napada ukrajinskih snaga. U zatvoru su uglavnom bili pripadnici nacističkog bataljona „Azov“ * (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Poginulo je više od 50 ljudi, a 75 ranjeno.

Rusija očekuje da Gutereš omogući posetu IAEA Zaporožju

18.45Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je danas predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Kijev: Donjecku oblast napustilo 1,3 miliona ljudi 

17.15 - Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko saopštio je danas da je od početka rata sa Rusijom Donjecku oblast napustilo više od 1,3 miliona građana.

Na Krimu odjeknulo još nekoliko eksplozija

16.04 - Nekoliko eksplozija odjeknulo je na zapadnoj obali Krima, potvrdio je savetnik šefa republike Oleg Krjučkov.

- Za sada mogu samo da potvrdim samu činjenicu da je bilo nekoliko eksplozija u oblasti Novofjodorovke. Molim sve da sačekaju zvanična saopštenja i ne konstruišu verzije - napisao je on na svom Telegramu.

 

 

Eksplozija na vojnom aerodromu na Krimu

15.36 - Snimak eksplozija na vojnom aerodromu na Krimu

 

 

 

  REZIME 167. DANA Na Krimu eksplozije, Stiven Sigal stigao da bi snimio film

PrintSrceen

 

 

Ukrajinska novinarka poziva na ubijanje Rusa

15.20 - "Ne treba da uzimamo ruske zarobljenike. Treba da ih pobijemo.", Ovim rečima je poznata ukrajinska voditeljka Janina Sokolova pozvala na smrt svih Rusa u prenosu na televizijskom kanalu NTA.

Celu vest pročitajte ovde.

Borbe se nastavljaju u području fabrike "Кnauf"

14.43 - Jedinice DNR i LNR, uz podršku ruske artiljerije i avijacije, nastavljaju borbe u Soledaru, javlja dopisnik Sputnjika

Borbe se nastavljaju u području fabrike "Кnauf". Ukrajinski ekstremisti miniraju prilaze gradu, između ostalog i protivpešadijskim minama "Lepestok". Pored toga, oni vode kontrabaterijsku borbu, pokušavajući da suzbiju artiljeriju savezničkih snaga i ometaju rad dronova sistemima za radiolokacionu borbu. Ekstremisti se kriju u rudnicima soli, prenosi Sputnjik.

Eksplozija u Harkovu

14.19 - Snimak eksplozije u Harkovu

 

 

Ruske snage upotrebile "Кinžal"

13.52 - Prema ukrajinskim izvorima ruske VКS za napade na zemaljske ciljeve u Vinickoj oblasti, upotrebile su hiperzvučnu raketu klase vazduh-zemlja "Кinžal". Ova raketa nije mogla da bude presretnuta PVO ukrajinske armije kao ni ometena sredstvima za PeB, te je pogodila komandni punkt. Za sada nema podataka o eventualnim gubicima niti pretrpljenoj materijalnoj šteti, prenosi Borbeni Efektivi Telegram.

Uništavanje ukrajinske kamere visoke rezolucije

13.25 - Ruske snage objavile su snimak uništavanja kamere visoke rezolucije, koje se koriste za korekciju artiljerijske vatre i vršenje konstantnog nadzora

 

 

Ukrajina stopirala tranzit ruske nafte

13.14 - Ukrajinska državna naftna kompanija "Ukrtransnafta" prestala je da ispumpava rusku naftu kroz južni krak sistema naftovoda Druzhba u EU, izvestile su RIA Novosti, pozivajući se na ruski Transnjeft.

Celu vest pročitajte ovde.

SAD ne veruju Zelenskom

12.16 - Politikolog i savetnik prvog šefa DNR Aleksandra Kazakova govorio je o tome kako se, po njegovom mišljenju, promenila ličnost Vladimira Zelenskog poslednjih godina.

Postoje jasne indicije da SAD sve manje veruje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom. Iz dana u dan, dovodi se u pitanje poverenje u njegovu strategiju.

- Ne vredi u današnjem Zelenskom videti i propoznavati sliku od pre pet ili šest godina. On je, naravno, ostao klovn, ali krvavi klovn. Štaviše, čini mi se da se iznutra ponovo rodio. Nema ništa smešno u tome. Više mu se nećete posebno smejati - rekao je Kazakov radiju Komsomolska Pravda.

Podsećamo, amerikanci su obustavili novu isporuku HIMARS-a Ukrajini, ističući da su ih već poslali dovoljno.

Stotine turskih oklopnih vozila spremno za isporuku u Ukrajinu

12.07 - Ukrajinski mediji izveštavaju da je sve spremno za nove isporuke turskih oklopnih vozila BMC Кirpi 4x4, prenosi Sputnjik Srbija.

 

 

 

Luku Černomorsk napustila još dva broda sa ukrajinskim žitom

11.35 - Iz luke Černomorsk isplovila su danas još dva broda natovarena ukrajhinskim žitraricma, čime je ukupan broj dostigao 12 plovila koja su napustila zemlju u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog morskog izvoza, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

Medvedev oštro upozorio na zahtev Zelenskog

11.29 - Izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o tome da celokupno rusko stanovništvo smatra odgovornim za vojnu operaciju u Ukrajini zvuče kao ideje Adolfa Hitlera, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Celu vest pročitajte ovde.

Ojačavaju odbranu oko nuklearke

10.56 - Protivvazdušna odbrana oko nuklearne elektrane Zaporožje biće ojačana nakon nekoliko dana granatiranja tog postrojenja, izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Kako je rekao, nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropi, sada radi normalno i oštećeni dalekovodi su obnovljeni, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruski dron u akciji

10.50 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke borbenih aktivnosti posada višenamenske bespilotne letelice Orlan-10 u izvršavanju zadataka u zoni specijalne vojne operacije

 

Ruski ambasador: Amerika doliva ulje na vatru ukrajinskog konflikta

10.09 - „Vašington nastavlja da doliva ulje na vatru ukrajinskog konflikta. Izdvajanje dodatne jedne milijarde dolara potvrđuje da SAD nemaju nameru da slušaju glas razuma i ne žele da doprinesu mirnom rešavanju krize“, navodi se u komentaru ambasadora Rusije u SAD Anatolija Antonova, a prenosi Sputnjik.

Pregovori u Donjecku

10.07 - Lider DNR Denis Pušilin saopštio je da Donjeck vodi pregovore sa Pjongjangom o dolasku građevinaca iz Severne Koreje.

 

REZIME 167. DANA Na Krimu eksplozije, Stiven Sigal stigao da bi snimio film

Foto: Printscreen

 

 

Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

09.34 - Vladimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak državljanima Rusije, kao i da vrate one koji su već otputovali u druge države, bez obzira na njihov stav.

- To je jedan od načina da se zaustavi Rusija od dalje agresije i zauzimanja ukrajinskih teritorija - rekao je Zelenski u intervjuu "Vašington postu".

Kadirov: Kontrola nad "Knaufom"

09.13 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su proruske snage preuzele kontrolu nad teritorijom fabrike građevinskog materijala Knauf u Soledaru u Donkoj oblasti.

Celu vest pročitajte ovde.

Miniran put na prilazima Soledaru u DNR

09.10 - Ukrajinska vojska minira puteve na prilazima Soledaru u DNR nemačkim minama DM31, prenosi RIA

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, takva mina je postavljena na putu - deaktivirana je bez žrtava i povređenih.

Granatiran Donjeck

08.48 - Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jasinovatu i Makijevku, ispalivši 17 granata kalibra 155 i 152 milimetra za 20 minuta, saopštili su u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Britanija: Ruske snage bez značajnijeg napretka u Donbasu

08.26 - Uprkos kontinuiranim artiljerijskim napadima u Donbasu, Rusija nije obezbedila borbenu pešadiju u dovoljnom broju da postigne značajnije napredovanje na istoku Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Hersonska oblast spremna da odbije svaki pokušaj ofanzive

08.23 - Hersonska oblast je spremna da odbije svaki pokušaj ofanzive ukrajinske vojske, saopštio je šef administracije regiona Kiril Stremousov.

"Hersonska oblast je spremna da odbije pokušaje ofanzive ukrajinskih militanata, ako takvo zločinačko naređenje stigne od režima Zelenskog koji je spreman da vodi rat do poslednjeg Ukrajinca radi uništenja zemlje", istakao je Stremousov.

Кupac iz Libije odbio da primi ukrajinske žitarice

08.14 - Кupac je odbio da primi ukrajinske žitarice koje su dopremljene u libansku luku Tripoli na brodu Razoni, saopštila je ukrajinska ambasada u Bejrutu.

Odbijanje je obrazloženo kašnjenjem tereta više od pet meseci.

Sada ce traži novi kupac u Libanu - ili u bilo kojoj drugoj zemlji. 

Razoni je prvi teretni brod sa ukrajinskim žitom koji je napustio luku Odesa u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskih luka.

Čistka i hapšenja

7.42 - Samo nekoliko dana posle promene na vrhu Ukrajinske službe bezbednosti, počela je čistka u njenim redovima ali i novi talas hapšenja Rusa i rusofila koje Kijev sumnjiči za kontakte sa građanima Rusije.

"Izolujte ruski narod"

7.21 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi sprečili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije.

Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju".

Nema ni pregovora ni razgovora

7.00 - Iz Kremlja su poručili da još uvekne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog, kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode ni pregovori ni razgovori.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
db

09.08.2022 09:03

Histerija Pajaca iz Kijeva ima svetske razmere , kao i njegovi porazi . Vidi li ovo mržnjom zaslepljen Zapad da je on formirao političku policiju po uzoru na Gestapo ? Stidite se zanemeli umovi Zapada . Srbi ne šlajite decu na studije tim ljigavcima .

db

09.08.2022 10:42

Pajac-dresirana pudlica iz Kijeva . Ima li kraja ovoj komediji sa tragičnim posledicama ?