U UKRAJINU STIGLI NEMAČKI "GEPARDI" Postoji bojazan da će deo oružja završiti na Balkanu i Bliskom Istoku(FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione, tvrdi viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju zabrinut zbog granatiranje nuklearke Zaporožje.

U Ukrajini će biti preimenovana ulica Puškina, Majakovskog, Mičurina i mnogih drugih velikih Rusa.

Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi sa referendumima.

 

Ruska vojska: Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti

23.18 - Ukrajinske trupe minirale su i nameravaju da dignu u vazduh most u Zaporoškoj oblasti kako bi okrivile Oružane snage Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. 

- Prema postojećim pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih oružanih formacija u Vasinovki u Zaporoškoj oblasti minirali su drumski most preko reke Žerebec, koji planiraju da dignu u vazduh i, prema već razrađenom scenariju sa izveštavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže ruske jedinice za navodno neselektivne udare na važne objekte saobraćajne infrastrukture - rekao je general.

"Oružje sa Zapada može završiti na Bliskom istoku i Balkanu"

22.55 - Deo oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

On objašnjava da je teško reći koliki se udeo zapadne vojne opreme, prvobitno upućene Ukrajini, pojavio na crnom tržištu, jer je usred neprijateljstava teško voditi evidenciju o svakom komadu oružju, svakom raketnom sistemu i svakoj haubici.

- Ukrajina je i ranije bila zemlja u kojoj je cvetala korupcija, tako da je lako pretpostaviti da pojedino oružje nikada ni ne stigne na liniju fronta i da čitave serije završe na sivom ili crnom tržištu - istakao je Kortunov.

Kijev: Uhapšena 2 muškarca, radili za rusku obaveštajnu službu

22.36 - Ukrajina je uhapsila dvojicu muškaraca koji su radili za ruske obaveštajne službe i koji su planirali da ubiju ukrajinskog ministra odbrane i šefa njene vojne obaveštajne agencije, saopštila je danas Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU).

Služba bezbednosti Ukrajine osujetila je zaveru Ruske vojne obaveštajne agencije (GRU) da upotrebi diverzantsku grupu za izvršenje tri ubistva, uključujući i ubistvo istaknutog ukrajinskog aktiviste, saopštila je SBU, preneo je Rojters.

Osumnjičenima, od kojih je jedan stanovnik Luganska, a drugi žitelj ukrajinske prestonice Kijeva, ruski rukovodioci obećali su do 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, saopštila je SBU.

Muškarac iz Luganske oblasti ušao je u Ukrajinu iz Belorusije i uhapšen je u gradu Kovel na severozapadu Ukrajine zajedno sa muskarcem iz Kijeva, navodi se u saopštenju.

Poginula četiri civila u granatiranju DNR

22.15 - Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa iz bacača raketa „Himars“, višecevnih raketnih sistema „Uragan“ (opremljen protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“), bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin, prenosi Sputnjik.

Granatirani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, sedam je ranjeno. Oštećeno je 16 stambenih zgrada i dva civilna objekta. Portparol je dodao da je u DNR u toku deminiranje protivpešadijskih mina PFM-1 „Lepestok“. Tokom borbi poginula su dva pripadnika snaga DNR, dok je devet ranjeno.

U Ukrajinu stigla prva partija nemačkih "Geparda"

21.45 - Prva partija protivvazdušnih samohodnih oruđa „Gepard“ iz Nemačke stigla je u Ukrajinu, objavila je Operativna komanda „Jug“ na Fejsbuku (kompanija u vlasništvu korporacije „Meta“, zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku).

- Prva tri nemačka protivvazdušna samohodna artiljerijska sistema ‘Gepard’ su već u Ukrajini. Oni su među najboljima u svojoj klasi - navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Ukrajina očekuje 30 „Geparda“. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su „Gepardi“ već stavljeni na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajina će biti spremna da počne mirovne pregovore sa Rusijom tek nakon što Rusiji nanese nekoliko važnih taktičkih poraza, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak.

- Nažalost, danas je nemoguće dogovoriti se sa Rusijom. Rusija će svakako to odbiti ili pokušati da prevari strane dogovora. Ona u potpunosti koristi svoje ekspanzionističke mogućnosti i želi da promoviše status kvo koji je za Ukrajinu neprihvatljiv - rekao je Podoljak.

On je napomenuo da trenutno postoji dijalog između Kijeva i Moskve samo o humanitarnim pitanjima: razmeni zarobljenika i tela mrtvih, humanitarnim koridorima i izvozu hrane.

"Podrška Ukrajini modni trend"

21.20 -  Podrška Ukrajini postala je ništa drugo do modni trend za Amerikance, koji će uskoro biti zamenjen novim, napisao je za časopis "Amerikan Konzervativ" Adam Elvanger, profesor američkog univerziteta Hjuston-Dauntaun.

- Kovid-19 je još uvek besneo u zemlji kada smo prešli u Ukrajinu. Po svoj prilici, smislićemo novi kurs pre nego što se sukob završi - navodi se u materijalu.

Po mišljenju autora, poslednjih godina u američkom društvu postoji trend da jedna „tematska agenda” zaseni sve ostale i za kratko vreme postane glavni i jedini problem.

"Deo oružja poslatog Kijevu završi na crnom tržistu"

20.56 - Deo oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za medjunarodne poslove Andrej Kortunov.

Putin je dozvolio ruskim bankama da obustave poslovanje u valutama zemalja koje su zamrzle svoju imovinu.

19.36

 

 

Zaharova: Kijev drži celu Evropu kao taoca

18.18 - Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, pa je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

17.46

 

 

Iz Ukrajine za sedam dana otpremljeno 305.000 tona žitarica

17.17 - Za sedam dana iz ukrajinskih luka otremljeno 305.458 tona žitarica putem deset komercijalnih brodova, a u okviru sporazuma o izvozu žitarica koji se sprovodi pod koordinacijom Turske s ciljem rešavanja globalne prehrambene krize.

Nekoliko kutija TNT-a u blizini Mariupolja

16.07 - Nekoliko kutija TNT-a i oko 200 komada municije pronađeno je ispod mosta na putu za Mariupolj kod sela Kominternovo, javlja dopisnik RIA Novosti.

Lukašenko: Poljska teži da zauzme deo Ukrajine i celu Belorusiju

15.45 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašeno izjavio je da rukovodstvo Poljske želi da zauzme Belorusiju i deo Ukrajine.

- Poljska je već spremna da uzme deo Ukrajine, a Belorusiju su spremni da u potpunosti progutaju. Neće im uspeti. Danas tamo nema sa kim da se razgovara - rekao je predsednik Belorusije prilikom posete Miorskoj metalurškoj fabrici, a njegovu izjavu je prenela agencija BelTA.

Ukrajinski ambasador: Ruske snage žele da izazovu nestanak struje na jugu zemlje

15.22 - Ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju, izjavio je danas ukrajinski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Jevgenij Cimbaljuk i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

"Iskoristićemo sve moguće kanale diplomatije da približimo IAEA i UN u sprovođenju ove misije", poručio je Cimbaljuk novinarima u Beču, preneo je Rojters.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.

Šef Zaporoške oblasti o saopštava da je potpisao naredbu o pripremama za referendum

14:57 - Šef Zaporoške oblasti na forumu „Mi smo uz Rusiju“ saopštava da je potpisao naredbu o pripremama za referendum. Svi prisutni su podigli ruke u znak slaganja, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

 

 

Niko ne zna gde nestaje oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu

14:15 - Najveći deo oružja koje SAD šalju u Ukrajinu nikada ne stigne do prve linije fronta, pokazao je izveštaj Si-Bi-Es njuza.

Samo 30 odsto oružja koje Zapad šalje zapravo stigne u ruke ukrajinskih vojnika.

Ova činjenica je, kako tvrde poslanici Republikanske stranke, potvrdila da su bili u pravu kada su se usprotivili paketu pomoći Ukrajini vrednom 40 milijardi dolara, piše RT.

Potpisan ukaz o održavanju referenduma u Zaporoškoj oblasti

14:09 - Šef Zaporoške oblasti Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji, prenosi RIA

Rusko ministarstvo odbrane: Jedinica "Kraken" izgubila je borbenu spodobnost

13.35 -  Kako bi hitno nadoknadili gubitke Ukrajinci bezuspešno pokušavaju da nateraju stanovnike Harkova da joj se pridruže, navedeno je u saopštenju Ruskog ministarstva odbrane, a prenose RIA novosti.

 

U Tursku stigao prvi od nekoliko brodova sa UKR žitom

13.07 - Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, shodno sporazumu o deblokadi izvoza žita i sprečavanju potencijalne globalne prehrambene krize, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj, javlja agencija AP. Brod Polarnet, pod turskom zastavom, pristao je u luci Derinče u Izmirskom zalivu nakon što je 5. avgusta krenuo iz Černomorska s tovarom od 12.000 tona kukuruza.

"Ovo šalje poruku nade svakoj porodici na Bliskom istoku, Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obaveza, ''žitni koridor'' će nastaviti da održava globalnu prehrambenu sigurnost'''', napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

 

 

U UKRAJINU STIGLI NEMAČKI

Foto: Alo ilustracija

 

 

Medvedev: Rusija traži mir pod sopstvenim uslovima

12.32 - Rusija traži mir kao deo specijalne operacije u Ukrajini pod sopstvenim uslovima, a ne pod uslovima koje bivši „partneri“ pokušavaju da nametnu Moskvi, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Celu vest pročitajte ovde.

 

Još nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog

12.25 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori, prenosi Tanjug.

Raketiranje u Ukrajini

12.18 - Snimak raketiranja iz aviona u Ukrajini

 

Poljska želi ukrajinske oranice

11.39 - Kijevske vlasti su počele sa rasprodajom zemlje, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba (SVR).

Kako se navodi, Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom - radi se o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim granama njene privrede.

Poljska planira da uspostavi kontrolu, pre svega, nad ukrajinskom poljoprivredom, organizovana je kupovina proizvoda po jeftinim cenama.

"Zaporoška napušta Ukrajinu, nema nazad"

11.23 - Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov oštro je poručio da je Zaporoška krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i da zauvek napušta Ukrajinu

 

Turbina za Severni tok 1 i dalje u Nemačkoj

10.59 - Turbina gasovoda Severni tok 1, koja je bila na remontu u Kanadi, i dalje je u Nemačkoj.

"Turbina je još u Nemačkoj. Vodimo dalje diskusije da li može biti brodom prebačena u Rusiju“, saopštio je Kristijan Bruh, direktor kompanije „Simens Enerdži“ koja je nadležna za remont turbine.

On je, u izjavi novinarima, preneo da se još vode razgovori sa ruskim klijentom. Rusija je smanjenje isporuke gasa preko Severnog toka 1 obrazložila upravo nedostatkom turbine, koju je Kanada, i nakon što je završen remont, zbog sankcija zadržala.

Pošto je Nemačka zamolila da se turbina vrati Rusiji, Kanada ju je isporučila Simensu. Međutim, iz Nemačke turbina nikako da se isporuči Rusiji.

Gazprom je prošle nedelje saopštio da turbina može biti isporučena tek kada sankcije protiv Rusije budu ukinute. Nemački kancelar Olaf Šolc prošle nedelje optužio je Rusiju da ne želi da primi turbinu, pa je zbog toga i dalje u Nemačkoj.

Atomske centrale dva energobloka rade smanjenim kapacitetom

10.55 - Nakon granatiranja ukrajinske vojske Zaporoške atomske centrale dva energobloka nastavljaju da rade smanjenim kapacitetom, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

U Hersonu uhapšeni trgovci oružjem

10.05 - U Hersonu su uhapšeni trgovci oružjem, rekao je izvor za RIA Novosti.

 

 

Tenkovi i avioni za Ukrajinu od Severne Makedonije

10.00 - Severna Makedonija će isporučiti Ukrajini tenkove i avione, tvrdi viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju zabrinut zbog granatiranje nuklearke Zaporožje.

Zelenski: Situacija u Donbasu veoma teška

09.33 - U obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je situacija u Donbasu veoma teška.

Avdejevka, Peski, Marinka, Bahmutsko i druge vruće tačke u Donjeckoj oblasti oduzimaju glavne snage i, nažalost, mnogo života. Teško je i u Harkovskoj oblasti, na jugu naše zemlje, gde (ruska armija) pokušava da koncentriše snage - rekao je on.

 

Bez grejanja u Slavjansku

09.31 - Ove zime neće biti grejanja u Slavjansku, saopštio je gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah, prenosi "Sputnjik".

Ranije su ukrajinske vlasti objavile opštu evakuaciju iz Donbasa.

 

Kijev: Devet stambenih objekata pogođeno u Dnjepropetrovskoj oblasti

09.09 - Predsednik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da je usled noćnog granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećeno devet stambenih objekata - prostorije poljoprivrednog preduzeća, njegov magacin, oprema i vozila.

Pored toga, u selu je oštećeno devet kuća, naveo je Rezničenko.

Ruska vojska je pogodila dva okruga - Nikopoljski i Krivoj Rog, precizirao je Rezničenko.

 

U UKRAJINU STIGLI NEMAČKI

AP Tony Overman

 

 

Stremousov o ukrajinskom napadu

08.59 - U raketnom napadu Oružanih snaga Ukrajine iz američkih sistema HIMARS na Antonovski most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti oštećena je površina mosta, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Кiril Stremousov. Tom prilikom uništena je remontna tehnika koja se nalazila na mostu.

 

U UKRAJINU STIGLI NEMAČKI

Foto: Printscreen

 

 

Isplovila još dva broda sa ukrajinskim žitom iz crnomorskih luka

08.28 - Još dva broda natovarena ukrajinskim žitom isplovila su danas iz crnomorskih luka, u skladu sa sporazumom o deblokadi ukrajinskog pomorskog izvoza,saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Celu vest možete pročitati ovde.

 

Bajden bi mogao da utiče na Zelenskog

08.22 - Američki predsednik Džo Bajden mogao bi da utiče na Zelenskog pretnjom da će odbiti da pomogne Kijevu, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za RT.

- Ovo se danas može zaustaviti ako predsednik Bajden digne slušalicu i pozove Zelenskog - rekao je on.

 

"Zapadno oružje ne stiže u Ukrajinu"

 

08.02 - Američki televizijski kanal CBS objavio je dokumentarac o sudbini vojne pomoći koju su zapadne zemlje pružile Ukrajini.

Novinari su saznali da oko 70% naoružanja koje se isporučuje Kijevu ne stiže na front.

"Oružje prelazi granicu i stiže u ruke Ukrajinaca, a onda se nešto dešava i, otprilike, 30% ovog oružja zapravo stigne na svoje konačno odredište", rekao je za TV kanal CBS Jonas Ohman izvršni direktor Blue-Iellov, organizacije koja prikuplja sredstva za sponzorisanje ukrajinskih militanata.

"Oružje ne stiže na pravo mesto i pada u pogrešne ruke, iznenađujuće je da se to nekom čini neočekivano", dodao je Milburn. Izveštaji da se oružje koje se isporučuje Ukrajini može kupiti na crnom tržištu pojavili su se u junu, prenosi TV kanal 360.

Rusi odbili napad na Melitopolj

07.45 - Ruski sistemi PVO odbili su napad ukrajinske vojske na Melitopolj, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Dešavanja u Donbasu u poslednja 24 časa:

07.44

- Ruska vojska je ušla u istočna predgrađa Soledara i Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode u stambenim četvrtima.

- Što se tiče Slavjanska, nastavljaju se borbe u šumama severozapadnpo od Slavjanska.

- Na severu Harkovske oblasti nastavljaju se sukobi. Ukrajinka vojska dovozi rezerve, kako bi sprečila rusku vojsku da priđe gradu.

Ukrajinci granatirali most

07.43 - Ukrajinska vojska je opet granatirala most preko Dnjepra u Hersonu, prenosi "Sputnjik".

Kolika je šteta, za sada je nepoznato.

 

Ništa od ukrajinske kontraofanzive, porazi se nižu u Donbasu, a jedan problem je glavna muka Vladimira Zelenskog

07.39 - Više puta najavljivanu kontraofanzivu ukrajinske vojske koja bi trebalo da počne ove nedelje na jugoistoku Ukrajine moskosovski vodeći vojni analitičari ocenjuju kao ratnu propagandu, jer za ozbiljan napad ukrajinske jedinice nemaju dovoljno ljudi, a ni tehnike.

Iz ukrajinskih luka danas kreću još dva broda

06.59 - Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu dozvolio je da u okviru prehrambenog sporazuma danas isplove dva broda sa hranom iz ukrajinskih luka Južni i Černomorsk, prenosi pres-služba UN.

Brodovi će preneti ukupno 59.459 tona proizvoda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Bebs

09.08.2022 05:42

Kako se usudjuju da traze id Rusa gas ili bilo sta drugo? Od Nemacke se treba bojati. Oni su nova opasnist u Evropi. Oni ulaze i u BIH.Odakle im pravo?