RUSKA VOJSKA DOŠLA GLAVE DŽAVELINIMA Pretvorili u beskorisno gvožđe mnogohvaljene američke rakete
Foto: Shutterstock

Protivtenkovski raketni sistemi „Džavelin“ danas su gotovo najvažniji tip naoružanja koje SAD isporučuju Ukrajini u okviru vojne pomoći.

Ovi kompleksi su veličani do neba, kako u Kijevu, tako i u Vašingtonu. Na primer, američki predsednik Džo Bajden, govoreći nedavno u fabrici za proizvodnju protivtenkovskih sistema, istakao je njihov veliki značaj za Oružane snage Ukrajine, a njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski čak ima majicu sa printom Saint Javelin u svojoj garderobi.

Uprkos činjenici da su američki protivtenkovski sistemi prilično ozbiljno oružje, ipak se ne mogu nazvati referentnim oružjem, smatra vojni ekspert Viktor Baranec.

Govoreći u emisiji 60 minuta, specijalista je Džavelin nazvao veoma hirovitim oružjem, koje ima ozbiljne nedostatke.

Konkretno, američki kompleks zahteva od operatera posebnu obuku, a potrebno je dosta vremena da ga isproba na terenu.

Pored toga, vremenski uslovi u velikoj meri utiču na efikasnost ovog protivoklopnog sistema. Sa kišom i maglom, veoma mu je smanjena efikasnost. Ova okolnost je omogućila ruskim specijalistima da stvore „protuotrov“ protiv Džavelina.

„Ako nema kiše, magle, snega – inženjeri naše odbrambene industrije odavno su smislili najjednostavnije sredstvo da Džavelin poludi i ne vidi metu. Imamo takozvano aerosolno oružje“, objasnio je Baranec.

Prema rečima stručnjaka, tenkovi tokom bitke mogu da ispuste „oblak” hemikalija oko sebe, čineći ih nevidljivim za američke protivoklopne sisteme. Tako se ovi sistemi pretvaraju u obične beskorisne komade gvožđa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading