Ruski lovci uništavaju MIG-29! Iskanderi lansirani u Bogoduhovu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Žestoke borbe se nastavljaju, železnički saobraćaj do Hersona preko reke Dnjepar je prekinut, saopštila je južna komanda ukrajinske vojske, zbog čega su ruske linije snabdevanja na istoku Ukrajine i na Krimu potencijalno dodatno izolovane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zadužio je potpredsednika Vlade Rusije Marata Husnulina da pomogne Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u obnovi socijalnih objekata, infrastrukture i kuća.

Osnivač ukrajinskog nacističkog puka „Azov“, protiv čijih pripadnika su u Rusiji pokrenuti krivični postupci, objavio je „lov na svakog učesnika“ u napadu na Istražni zatvor u Jelenovki gde su usled granatiranja ukrajinskih snaga poginuli zarobljeni ukrajinski ekstremisti.

BLOG UŽIVO

 

"Trebali bi da budu pogubljeni, ali ne streljanjem"

22.55 - Britanska radna partijska strana MP Chris Briant je rekla da bi ruska ambasada trebala biti proterana iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog poziva za izvršenje zatvorenika iz AZO-a, Kijeva nezavisnih država.

Rusima nestaje snage

22.33

 

 

"Ukrajinci, ovo vam je poslednja šansa"

22.10 - Ukrajina ima poslednju mogućnost da sukob završi pregovorima, jer se stvari na frontu ne odvijaju u njenu korist, izjavio je bivši savetnik ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država, pukovnik Daglas Mekgregor.

Ukrajinske snage su gađale centar Donjecka

21.38 - Ukrajina je bacala zabranjene protivpešadijske mine PMF-1 „Lepestok“ koje se aktiviraju pritiskom, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

 

 

Poljska šalje oružje u Ukrajinu

21.11 - "Poljska će predati Ukrajini osam samohodnih haubica "Kraba“, preneo je "Poljski radio“.

Takođe, trenutno u Poljskoj završava obuku još jedna grupa ukrajinskih vojnika koja će koristiti haubice.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

20.41

 

 

 

Rusi zaplenili poljski poklon Ukrajini

20.18 - Ruska vojska zaplenila je tenkove T-72 koje je ukrajinska vojska napustila nakon povlačenja

Britanija: Okupacione vlasti u Ukrajini spremaju referendume o otcepljenju

19.56 - Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je procenu da se vlasti koje je Rusija postavila na okupiranim teritorijama na jugu Ukrajine verovatno spremaju da održe referendume o pridruživanju Rusiji ove godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ambasadorka SAD: Rusija namerava da izbriše Ukrajinu sa karte sveta

19.20 - Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da više ne treba sumnjati da Rusija namerava da demontira Ukrajinu "i da je potpuno ukloni sa karte sveta".

Ukrajinsko ministarstvo objavilo je fotografije zapaljenog žita

18.48 - Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografije novinara koji stoji u polju zapaljenog žita.

 

 

Ukrajina: U oblasti Herson poginulo više od 100 ruskih vojnika

18.22 - Ukrajinska vojska objavila je da je u novim borbama u oblasti Herson poginulo više od 100 ruskih vojnika i da su uništena dva ruska skladišta municije.

Šef MI6: Rusija ostaje bez daha

17.50 - Šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur ocenio je na Tviteru da "Rusija ostaje bez daha" u napadu na Ukrajinu.

DNR: Ukrajinske snage ispalile 20 raketa Grad na Donjeck

17.17 - Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“, artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, kao i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Uznemirujući snimci nakon raketiranja ukrajinskih snaga

16.58 Uznemirujući snimci stižu iz pritvorskog centra u Jelenovki koji su raketirale ukrajinske snage, a u kome su se nalazili ukrajinski vojnici, među kojima i borci nacističkog bataljona „Azov“ izgorela i ukočena tela, tragovi krvi, razbacani udovi

Turov: Stanovnici Harkova ce dobiti ruske pasose u avgustu

16.33 - Stanovnici ukrajinskog regiona Harkov će početi da dobijaju ruske pasoše u avgustu, izjavio je zamenik predsednika Državne Dume za spoljna pitanja, evroazijsku integraciju i odnose sa iseljenicima Artem Turov. "Izdavanje pasoša počelo je na pojednostavljen način u regionima Zaporožje i Herson. U avgustu, oni će već posedovati rusko državljanstvo", kazao je Turov za TAS S.

Poljska će predati Ukrajini osam samohodnih haubica „Kraba“

16.10 - Poljska će predati Ukrajini osam samohodnih haubica „Kraba“, preneo je „Poljski radio“. Takođe, trenutno u Poljskoj završava obuku još jedna grupa ukrajinskih vojnika koja će koristiti haubice.

Blinken razgovarao sa Kulebom

15.37 - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o svom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i prehrambenom sporazumu, saopštio je američki Stejt department.

Ruski lovci uništavaju MIG-29

15.10

 

 

Lansiranje visokopreciznih raketa „Iskander“ u gradu Bogoduhovu

14:45 

 

 

 

 

Konašenkov: Ruski PVO sistemi oborili 13 ukrajinskih dronova

Ruski lovci uništavaju MIG-29! Iskanderi lansirani u Bogoduhovu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

14:30 -  Ruski PVO sistemi oborili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, presreli šest ukrajinskih granata iz višecevnih raketnih sistema, kao i dve balističke rakete Točka-U, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije

14:15 - 

 

 

 

Ruske rakete likvidirale ekstremiste u Harkovskoj oblasti

14:10 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska „iskanderima“ gađala položaje nacionalističkog bataljona „Kraken“ u Harkovskoj oblasti.

 

Ukrajinska granata koja nije eksplodirala, a ispaljena je u stambene oblasti Donjecka

13:50 - 

 

 


 

Narodna milicija LNR aktivno sprovodi vazdušno izviđanje u pravcu Harkova

13:28 - 

 

 

 

Moskva: Ruska vojska eliminisala 150 ukrajinskih nacionalista

13:15 -  Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska eliminisala više od 150 ukrajinskih nacionalista visokopreciznim projektilima.

Projektili su pripadali, kako se navodi, zasebnoj brigadi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Krasnoarmejsku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

Rusi zaplenili tenkove koje su Ukrajinci ostavili tokom povlačenja

13:00 - Ruska vojska zaplenila je tenkove koje je ukrajinska vojska napustila nakon povlačenja. Naime, te tenkove Poljaci su poslali kao ispomoć Ukrajincima, ali oni ili ne znaju da ih koriste ili su ih pokvarili.

Bilo kako bilo, tenkovi su sada u rukama Rusa i posle popravke biće spremni da se ponovo vrate u bitku

 

Ministarstvo odbrane Rusije javilo je snimak na kome je prikazano kako artiljerija DNR precizno gađa ukrajinske položaje

12:35 - 

 

 

Moskva uvodi sankcije za 32 osobe sa Novog Zelanda

12:15 - Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je danas da uvodi sankcije protiv 32 zvaničnika i novinara sa Novog Zelanda jer, kako se navodi, podstiču "rusofobičnu agendu" te zemlje.

Na listi sankcionisanih su, između ostalih, Šejn Arndel, zamenik načelnika pomorskih snaga i gradonačelnik Velingtona Endi Foster, prenosi Rojters.

 

Volodin: Za napad na zatvor u Jelenovki odgovorni su Zelenski i Vašington

11:15 - Iza raketnog napada na istražni zatvor u Jelenovki stoje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i Vašington, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

 

Nemačke haubice prijavljuju kvar

10:30 - Prema informacijama iz dopisa zvaničnog Kijeva poslatog u nemačko ministarstvo odbrane sredinom ove nedelje, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem juna, deo njih počeo je, nakon intezivne paljbe prema ruskim položajima, da pokazuje  poruke o "greški u radu" i da je neophodna popravka.

 

Donjecka noć

 

 

 

Poljski T-72 u službi u LNR

10:00 - 

 


 

Odbijen napad "himarsa"!

09:30 - Ukrajinska vojska je u ponoć gađala hidroelektranu u Novoj Kahovki iz američkog višecevnog raketnog bacača „himars“, saopštio je Sputnjiku šef administracije Kahovskog okruga Hersonske oblasti Vladimir Leontijev.

- Sistem PVO je odbio sve napade, hidroelektrana nije oštećena - precizirao je on.

U poslednje vreme ukrajinska vojska je intenzivirala napade na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti.

 

SAD suzdržane

09:00 - Sjedinjene Države još nemaju sve informacije o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su držani ukrajinski zatvorenici, uzdržavaju se od komentara, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

 

Rusija: Ukrajinske snage granatirale selo u Brijanskoj oblasti

08:30 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Lomakovka u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

 

Zelenski: Označiti Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam

Ruski lovci uništavaju MIG-29! Iskanderi lansirani u Bogoduhovu (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

08:00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je pogibija desetina zatvorenika u zatvoru u mestu Jelenovki u Donjeckoj oblasti jasan povod da se Rusija pravno prepozna kao država koja sponzoriše terorizam.

"Apelujem posebno na Sjedinjene Američke Države. Odluka je potrebna i potrebna je sada", izjavio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

 

Vežbe Britanskih trupa u Finskoj uprkos pretnji Rusije

07:45 - Oko 150 britanskih vojnika pridružilo se finskim i američkim snagama na "vojnim manevrima visoke spremnosti" u Finskoj.

Tokom četvorodnevnih vežbi, koje su održane samo nekoliko nedelja nakon što je NATO potpisao pristupni protokol sa Finskom o pridruživanju tom vojnom savezu, učestvovalo je 750 vojnika iz tri zemlje, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, prenosi Bi-bi-si.

 

Vojna 2 AK LNR koristi strano oružje VSU nabavljeno u borbi

07:40 - 

 


 

 

Poljanski: Zapad će morati da sarađuje s Rusijom

07:20 - Zapad će nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a uslovi svega toga upravo se određuju, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

 

Crveni krst traži pristup granatiranom zatvoru u Ukrajini

07:15 - Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

 

Ukrajinske trupe ispalile su jutros deset granata kalibra 152 mm na Donjeck

07:00 - Jutros oko 06.30 zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu naselja Pervomajskoje – grad Donjeck (Kijevski i Kujbiševski okrug)

Ispaljeno je deset granata kalibra 152 mm.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading