ŽESTOKA OFANZIVA, ALI U MEDIJIMA Rusi i Ukrajinci izneli dva oprečna viđenja istog događaja (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Ukrajinsko ministarstvo obrane početkom nedelje objavilo je snimak na kom se vidi kako raketni sistem sa puta u Zaporožju ispaljuje projektile. Iako nisu naveli šta im je bio cilj, istog dana (ponedeljak) prijavljen je žestok udar na aerodrom u Melitopolju, koji je pod ruskom kontrolom.

Britanskli Telegraf piše da je to bio poslednji u nizu preciznih napada oružjem koje je Kijev dobio od Zapada, a za koje se Ukrajina nada da bi moglo da preokrene tok rata.

Sjedinjene Države obećale su osam raketnih sistema M142 HIMARS. Najmanje četiri su isporučena krajem juna, a ostatak se očekuje do kraja meseca.

Iako se osam ne čini kao veliki broj, HIMARS je daleko precizniji od svega što trenutno poseduju i Ukrajinci i Rusi, piše list.

U poređenju sa ukrajinskih 6000, Rusija trenutno ispaljuje oko 20.000 granata dnevno, objavio je nedavno Kraljevski institut združenih službi (RUSI), pozivajući se na izjavu ukrajinskog zvaničnika.

Razorne haubice i rakete pričinile su ogromnu štetu i nanele velike gubitke u tromesečnoj borbi za Severodonjeck i Lisičansk i prisilile Ukrajinu na povlačenje iz Luganska.

Kada je oružje u pitanju, Ukrajina ne može da parira Rusiji, čak ni uz pomoć Zapada, ali nadaju se da će uspeti da nanesu odlučujući udarac neprijatelju uništavanjem njihovog lanca snabdevanja municijom.

 

 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov dolazak sistema HIMARS najavio je 23. juna. Ukrajina je u ponedeljak ujutro tri puta napala ruska skladišta municije u Donjecku i Harkovu.

Akcije su se nastavile i u utorak, kad su Ukrajinci u Donjecku gađali železničku prugu i obližnju radionicu za popravku vozila.

Vojni analitičari smatraju da rusija neće moći da napreduje kroz Lugansk ako ne bude mogla da ispaljuje hiljade granata dnevno, a to će onda oslabiti i nove napade na Donjeck.

"To je solidan koncept koji bi trebalo da funkcioniše dokle god Rusi ne koriste precizno navođenu municiju, jer zbog načina na koji koriste artiljeriju ne mogu a da nemaju deponije municije“, rekao je Džek Votling, istraživač RUSI-ja. "Videćemo u narednim nedeljama da li će uspeti u tome.”

Isporuke su još jednom pokazale jaz između onoga što Ukrajina kaže da joj je potrebno i onoga što je Zapad u stanju ili spreman da isporuči.

 

 

"HIMARS je odlično oružje, ali nemamo ga u dovoljnim količinama. Trebaju nam desetine. Da ih imamo više, mogli bismo da krenemo na rusku opremu, njihove artiljerijske jedinice... Tada bismo mogli da zaustavimo ofanzivu, vratimo dinamiku i isteramo neprijatelja. To je bila ideja. Nažalost, trenutno je potpuno nejasno kad većina tog oružja dolazi i upitno je šta ćemo uopštee dobiti", rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar obrane koji je učestvovao u razgovorima o nabavci oružja sa Zapada.

Ukrajini su nedavno isporučene haubice M777 i raketni sistemi HIMARS iz SAD-a, 155 mm haubice Cezar iz Francuske, raketni sistemi M270 iz Velike Britanije i oklopna vozila Bušmaster iz Australije.

Ukrajincima je trenutno veliki problem logistika - moraju da organizuju odvojene programe obuke i lance snabdevanja municijom za različite vojne jedinice.

"Isporuka oružja u Ukrajinu kasni, a tu je i oprez zapadnih vlada koje se boje da će isprovocirati Rusiju i tako eskalirati sukob. Sve to je Rusima omogućilo da zauzmu Lisičansk", smatra Zagorodnjuk.

Votlinh smatra da će zapadne vlade morati znatno da prošire i racionalizuju podršku ako žele da pomognu Kijevu da dovije rat.

Doniranje naoružanja relativno je jednostavno, ali problem je staviti novac na sto za proizvodnju više oružja - to je velika investicija, pogotovo u vreme političke krize koja sve više uzima maha , rekao je on,

Votling je dodao da će Ukrajincima biti potrebna veća zaliha višecevnih raketnih sistema, haubica i oklopna vozila, a dobro bi im došli i uređaji za ometanje i uništavanje ruskih mobilnih sistema koji ometaju ukrajinske dronove.

Do tada, Ukrajinci će morati da kupuju vreme, verovatno još jednom iscrpljujućom bitkom za Donbas. Isporuka HIMARS-a može da pomogne ali još nekoliko nedelja neće biti jasno koliko je ruska vojska iscrpljena za dalje ratovanje.

Rusi: Dva sistema smo već uništili!

U međuvremenu, prenosi Jutarnji list, Ministarstvo obrane Ruske Federacije saopštilo je da su njihove snage uništile dva raketna sistema HIMARS i pripadajuća skladišta municije u selu pored Kramatorska u oblasti Donjeck.

 

 

List navodi da se na snimku koji su Rusi objavili HIMARS uopšte ne vidi a Moskva nije ni pružila dokaze koji bi potvrdili njihove izjave.

Ukrajinska vojska odmah je odgovorila kontrasaopštenjem u kojem navode da Rusija "laže".

"Oprez! Ruske laži! Ruski propagandisti tvrde da su njihove snage uništile američke raketne sisteme HIMARS. To nije istina, već samo novi ruski fejk njuz", naveo je Generalštab ukrajinskih snaga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading