RASTU APETITI KREMLJA Rusi žele pobedu nokautom!
Foto: Ilustracija

Luganjska oblast, kako je saopštila Moskva, u potpunosti je pod kontrolom milicije LNR, a do potpunog zauzimanja Donjecke oblasti, odnosno samoproglašene DNR, ostalo je da se osvoje još samo dva veća grada, Slavjansk i Kramatorsk, na koje su napadi počeli gotovo odmah po povlačenju ukrajinskih snaga iz Lisičanska.

Naredna meta, procenjuju analitičari, gotovo sigurno biće Odesa, luka čijim bi padom u ruske ruke Ukrajina ostala bez izlaza na more, a koja je i ranije bila jedan od ciljeva, kako je u Moskvi nazivaju, specijalne vojne operacije. Kako se ocenjuje, ruski cilj je, između ostalog, i potpuna kontrola tog dela obale Crnog mora, pa se očekuju i napadi na Mikolajev, kao uvod u ofanzivu na Odesu.

Moskva: Ciljevi će biti ostvareni

Ciljevi ruske specijalne operacije biće ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je rekao da su ciljevi specijalne operacije da se obezbedi zaštita ljudi od, kako je naveo, genocida ukrajinskog neonacističkog režima i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, odnosno njen neutralan status.Takođe, prema procenama vojnih eksperata, realno se može očekivati da Rusija ponovo pokrene ofanzivu na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, kako bi se ukrajinske snage razvukle na dve suprotne tačke fronta.

Mirovni pregovori Moskve i Kijeva prekinuti su pre nekoliko meseci, a iz Kremlja nije bilo pozitivnog odgovora na više ponuda ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za direktne razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Diplomate smatraju da je u pitanju Putinova taktika, koji očigledno želi da na vojnom polju nokautira protivnika, tako ga primoravši na pregovore pod svojim  uslovima.

Iako rat traje već četiri meseca, procenjuje se da mira neće biti još barem toliko, osim ukoliko jedna od dve strane u sukobu ostvari iznenadan veliki napredak kojim bi primorala drugu da pristane na njene uslove. Kako trenutno stoje stvari, teško da će takav napredak ostvariti Ukrajina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading