EVROPSKA UNIJA PODVILA REP Kraj blokade Kalinjingrada!
Foto AP

- Evropska komisija priprema dokument sa pojašnjenjima primene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode ali u ograničenim količinama, onima koje su uporedive sa isporukama iz vremena pre sukoba u Ukrajini – piše nemački „Špigl“.

List podseća da su litvanske vlasti 18. juna objavile da na snagu stupa zabrana prevoza robe obuhvaćene sankcijama EU preko teritorije te države ka Kaljiningradu, koji nazivaju „Ahilova peta NATO-a“ i koji je postao užarena tačka u sukobu Rusije i Zapada, što je izazvalo bes Rusije.

- Kako su litvanski carinici počeli da zaustavljaju teretne vozove, Moskva je zapretila efikasnom akcijom odmazde ako EU ne deblokira robu zaglavljenu u tranzitu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je litvanska zabrana bez presedana i nezakonita, predsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev zapretio je protivmerama koje mogu da Litvaniji „preseku dovod kiseonika“ a neki ruski generali pozvali su predsednika Vladimira Putina da nakon blokade tranzita pošalje nuklearne projektile „Sarmat“ u Кalinjingrad – navodi „Špigl“.

Litvanija: Ovo je poraz

Vlasti u Viljnusu ovakav rasplet situacije smatraju teškim porazom jer je Rusija, kako tvrde neki analitičari, uspela da zastraši EU. „Ovde se više ne radi samo o nekoliko železničkih vagona, već o mnogo većem problemu u budučnosti, jer se čini da se Rusiji sada isplate pretnje, pa će i ubuduće da iskoristi svaku priliku da podeli Evropljane“, piše litvanska štampa. U međuvremenu, litvanske železnice su zbog sukoba sa Moskvom procenile da su do sada izgubile 150 miliona evra, a oko 2.000 radnika će morati da bude otpušteno.

 

 

Iako je litvanska premijerka Ingrida Šimonite tvrdila da zabrana tranzita nije usmerena na blokadu Kalinjingrada već je protiv robe koja potpada pod sankcije, višenedeljne tenzije došle su do vrhunca, a onda se umešao nemački kancelar Olaf Šolc i omogućio Putinu veliku diplomatsku pobedu.

- Govoreći na nedavnom samitu NATO u Madridu, Šolc je rekao da EU mora da uspostavi okvir i pravila za transport tereta iz Rusije u njenu enklavu. Ta pravila moraju da budu u skladu sa činjenicom da se u ovom slučaju radi o teretnom saobraćaju između dva dela Rusije – naglašava nemački list.

Portal „Politiko“ navodi da su evropski zvaničnici već započeli pregovore sa Litvanijom da se od sankcija izuzme teretni saobraćaj između Rusije i Kalinjingrada

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading