POTPUNA OFANZIVA RUSA, HARKOV OPET NA METI! Eskalacija sukoba u Ukrajini
Tanjug/Ap

Ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Jurij Knutov rekao je da će nakon zauzimanja Lisičanska ruska vojska i dalje delovati na teritoriji DNR i krenuti na Slavjansk sa istoka i severa.

Slavjansk je za rusku vojsku izuzetno važan grad. Pored strateškog značaja, ovaj grad ima i veliku simboličnu vrednost, pošto je upravo u njemu 2014. godine počelo „rusko proleće“, odnosno pobuna protiv vlasti u Kijevu.

Knutov je rekao i da očekuje da nakon zauzimanja Slavjanska ruske snage nastave u istom ritmu.

- Onda će pasti i Kramatorsk. Za Avdejevku i Marinku ne znam. Mislim da će se vojska njima baviti kasnije - rekao je Knutov, i podsetio da je najveći deo ljudstva ukrajinske vojske koncentrisan u Slavjansku i Kramatorsku.

Inače, izuzev Lisičanska, skoro cela teritorija Luganske Narodne Republike je zauzeta, a snage Narodne milicije LNR su još ranije preuzele kontrolu nad lisičanskom rafinerijom.

Nakon zauzimanja Donbasa, strani vojni eksperti očekuju da Rusi na krilima te pobede ponovo krenu na Harkov, a potom verovatno i ka Odesi, čijim bi zauzimanjem Ukrajina definitivno ostala bez izlaza na more. Najveća prepreka ostvarenju tog plana su jake ukrajinske snage u Slavjansku i Kramatorsku, čije opkoljavanje ili uništenje bi bilo neminovno radi ostvarenja ostalih ciljeva, smatraju eksperti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading