LEŠEVI SE RASPADAJU NA SUNCU! Jezive scene iz Ukrajine zaprepastile planetu (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY/OLEG PETRASYUK

Na ovaj problem ukazala je Sali Lokvud, dopisnica „Skaj njuza”, koja je posvedočila užasu koji je doživela u Buči. Ovo mesto, nedaleko od prestonice Kijeva, u žižu svetske jasnosti dospelo je u aprilu nakon otkrića masovnih grobnica civila za koje su ukrajinske vlasti i Zapad optužile ruske snage.

Lokvudova je, naime, videla da se na ulicama i dalje nalaze crne kese s leševima. I to na popodnevnom suncu.

Jučerašnje temperature na ratištu

Kijev      30

Harkov 28

Marijupolj          29

Severodonjeck 28

Lisičansk              28

Herson 31

Zaporožje           29

Lavov    33

Luganjsk              29

Donjeck               29

Mikolajev           32

(* vrednosti su u Celzijusima)

- Mogli smo da namirišemo smrad tela i pre nego što smo ih videli. Kako smo se približavali, smrad je postajao nepodnošljiv, ubrzo smo shvatili i zašto - rekla je ona, i dodala da su ukrajinske vlasti očigledno morale tu da ih odlože pošto nije bilo drugog mesta. Naročito potresno je, kako je dodala, to što su se stanovnici navikli na ove scene, ali i na nepodnošljiv smrad.

Radnik iz mrtvačnice rekao je da su u pitanju tela koja su izvučene iz čeličane „Azovstalj” u Marijupolju pošto izgledaju kao vojnici. Tela su, nakon pada Marijupolja u ruske ruke, više od mesec dana putovala do Buče. Dodatni problem predstavlja to što na njima radi samo šest patologa, pa se posao nagomilao.

Slična situacija je i u Marijupolju, gde su ruske vlasti od pada grada u njihove ruke u nekoliko navrata saopštavale da su otkrivane masovne grobnice civila. Tom gradu preti i epidemija kolere, zarazne bolesti koja se najčešće prenosi prljavom vodom, i pacovi, koji u svakom slučaju imaju direktne veze s još neotkrivenim leševima.

Isti problem postoji i u drugim gradovima širom fronta, a najgore je u onima u kojima se vode žestoke borbe, zbog kojih je nemoguće ukloniti leševe s ulica. A temperature su iz dana u dan sve više…

 

Komentari (0)

Loading